Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes málnás cukkinis browni

browni recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy tejmentes, gluténmentes málnás cukkinis brownival bővült.

Maradt még itthon egy kevés cukkini. Gondoltam, miért ne lehetne felhasználni brownihoz. A fagyasztóban pedig lapult szüleim málnája, így ezt is felhasználtam. Nagyon finom, ízletes browni kerekedett belőle. Ezzel azonban nem elégedtem meg. Készítettem habcsókot, amihez a végén kókuszreszeléket adtam.

Hozzávalók (1 tepsi):

Tésztához:

  • 180 g frissen reszelt cukkini (kissé kifacsarva)
  • 65 g fagyasztott málna
  • 150 g barna rizsliszt
  • 100 g cukor
  • 120 ml étolaj
  • 3 db tojás
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • pár csepp frissen facsart citromlé
  • 1 csipet só
  • 3-4 evőkanál holland kakaópor (ízlés szerint)

Habcsókhoz:

  • 3 tojásfehérje (L méretű)
  • 170 gramm kristálycukor
  • 1 púpozott teáskanál porcukor
  • Pár csepp citromlé
  • 100 g kókuszreszelék

A gluténmentes málnás cukkinis browni elkészítése:

  • A tojásokat kikeverjük a cukorral, csipet sóval.
  • Ehhez adjuk az étolajat, és elkezdjük habosítani a tojásokat.
  • Amikor már habos, akkor öntsük hozzá a kissé kifacsart cukkinit, és a felolvasztott málnát.
  • Kissé keverjünk még rajtuk.
  • Közben hozzá öntjük a lisztet, szódabikarbónát, és a pár csepp citromlevet.
  • Keverjük hozzá a kakaóport.
  • A tésztát beleöntjük a sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • A tésztát 160 °C fokon készre sütjük. (Kb. 20-25 perc) 
  • Vigyázzunk, hogy a süti ne száradjon ki. 
  • Amíg kihűl a tészta elkészítjük a habcsókot.
  • A tojásfehérjéket elkeverjük a cukorral.
  • Egy lábasba vizet teszünk, forraljuk, és erre tesszük rá a tojásfehérjés, cukros keveréket.
  • Folyamatosan keverjük, hogy nehogy kicsapódjon a fehérje. (ne érjen bele a vizes lábasba az edény, amiben a tojásfehérje van!)
  • Amikor már teljesen elolvadt a cukor, (csípőssé válik a fehérje) akkor levehetjük a vizes lábasról.
  • Adjuk hozzá a pár csepp citromlevet, és a porcukrot.
  • Először lassan, majd fokozatosan erősebben verjük a habunkat. 
  • Néhány perc alatt elkezd kemény habbá.
  • Amikor már nem folyik le a hab a robotgép keverőfejéről, akkor adjuk hozzá a kókuszreszeléket, és már csak habkanállal keverjük össze.
  • Az időközben teljesen kihűlt tésztát vágjuk kockákra fel.
  • Habzsákba tegyük a kókuszos habcsókot.
  • Nyomjunk kis halmokat a tésztakockákra, esetleg zsebsárkánnyal pirítsuk meg a kis habcsókok felszínét.
  • Dekoráljuk kis málnaszemekkel a brownit.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 40 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes málnás cukkinis browni tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes browni recept

gluténmentes browni

Kategória: , , , ,