Gluténmentes málnás kukoricadarás tányérdesszert
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás kukoricadarás tányérdesszerttel bővült.
Kukoricadarát, vagy más néven polentát az utóbbi időben elég gyakran fogyasztom. Nem csak sós fogásként, hanem édességként is fel lehet használni. Édesre főztem a kukoricadarát, fagyasztott málnát, növényi tejszínalternatívát használtam fel. Így vegán is lett, semmi állati eredetű alapanyag nem került bele.
Hozzávalók (12 db):
„Tésztához”:
- 320 g gluténmentes kukoricadara
- 60 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- csipet cukor
- 400 ml növényi tejital (most rizsital)
- 8 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
Málnakrém:
- 250 g málna (fagyasztott)
- 30 g kristálycukor
- csipet só
- 1 mokkáskanál agar-agar
Tejszínes krém:
- 250 ml növényi tejszínhab helyettesítő
- 80 g növényi mascarpone alternatíva
- 1 evőkanál porcukor
A gluténmentes málnás kukoricadarás tányérdesszert elkészítése:
- A kukoricadarát főzzük meg a hozzávalóivak.
- Folyamatosan de óvatosan kevergessük a kukoricadarát, mert fröcskölhet.
- Kavarni pedig azért kell, mert könnyen letapadhat.
- Amikor kész, egy sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe egyengessük el a megfőtt darát.
- Ezután kell pihentetni a darát.
- A málnát főzzük meg a cukorral és a csipet sóval.
- Amikor megpuhult, összeestek a málnaszemek adjuk hozzá az aga-agart.
- Hagyjuk kihűlni.
- Érdemes ezért előző este elkészíteni a darás desszert alapot.
- Amikor már kihűlt, összeállt a dara, egy megvizezett pohár szájával szaggassunk ki egyforma méretű köröket.
- A növényi tejszínhabot kezdjük el felverni.
- Amikor már kezd keményedi, adjuk hozzá a porcukrot.
- Verjük tovább a habot.
- Mehet bele a növényi mascarpone.
- Verjük kemény habbá.
- A megdermedt málnát villával törjük össze alaposan.
- Tegyük habzsákba.
- Ugyan így egy másik habzsákba mehet a mascarpones-tejszínhabos krém.
- Jöhet az összeállítás.
- A kukoricadara körök közepére nyomjunk egy jó adag málnakrémet.
- Majd körbe-körbe a tejszínes krémből 1-1 adagot.
- Dekoráljuk mentalevéllel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 15 perc + pihentetés 2-3 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás kukoricadarás tányérdesszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: agar-agar cukor édes kristálycukor kukoricadara málna mascarpone növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital só tejszínhab uzsonna és tízórai vanília puding vaníliás cukor