Gluténmentes málnás pisztáciás zserbó
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás pisztáciás zserbóval bővült.
Végre itt van a málna szezon. Ki ne szeretné a málnát? Pláne, ha frissen szedett, kerti málnáról van szó. Valamelyik közösségi platformon láttam ez eredi ötletet, recept nélkül. Így jött az ötlet, hogy elkészítsem, mentes verzióban. Az íze talán vetekszik a „téli” zserbóval is, nekem nagyon bejött. Ha egy klasszikus süteményt új köntösben szeretnétek elfogyasztani, mindenképp próbáljátok ki a receptet.
Hozzávalók (12 főre):
Tészta hozzávalói:
- 300 g It’s us Miklo’s univerzál lisztkeverék
- 100 g It’s us Miklo’s fehér kenyér lisztkeverék
- 10 g It’s us Naturbit bambuszrost
- 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj rost őrlemény
- 180 g Ráma margarin
- 70 g cukor
- 1 db M méretű tojás (55 g)
- 4 g porélesztő
- 110 ml langyos tejital (most rizsital)
Nyújtáshoz:
- 5 evőkanál It’s us riszliszt
Tetejére lekenni:
- 1 db M-es méretű tojás felverve
Pisztácia töltelék:
- 150 g frissen darált pisztácia
- 25 g cukor
- csipet só
- 40 g cukor
Málnatöltelék hozzávalói:
- 300 g friss málna
- 60 cukor
- csipet só
Csokoládéméz:
- 100 g porcukor
- 3 evőkanál holland zsírszegény kakaópor
- csipet só
- 80 g vaj ízű növényi margarin
- 1 evőkanál rizsital
- 1 mokkáskanál napraforgó étolaj
Tetejére:
- 10 g darált pisztácia
- 5 g liofilizált málna
- néhány szem friss málna
A gluténmentes málnás pisztáciás zserbó elkészítése:
- A málnát mossuk meg alaposan.
- Egy kisebb edényben a cukorral és a csipet sóval alaposan főzzük össze.
- Akkor lesz jó, ha már elég sűrűnek érezzük.
- Tegyük félre hűlni.
- Állítsuk össze a tésztát.
- A száraz összetevőket mérjük ki.
- Adjuk hozzá a porélesztőt.
- Üssük bele a tojást.
- Öntsük bele a langyos tejitalt (rizsital).
- Alaposan gyúrjuk össze,
- Rizslisztezett felületen is gyúrjuk át.
- Csomagoljuk be alufóliába és tegyük hűtőszekrénybe.
- Amíg pihen a tészta daráljuk le a kevés cukorral és a sóval a pisztáciát.
- Nem kell teljesen homogénra darálni, nem baj, ha lesznek nagyobb darabok bennük.
- Sütőpapírral béleljünk ki egy 23 x 25 cm nagyságú tepsit.
- A lehűlt, pihentetett tésztát szedjük 3 egyforma részre.
- Az első adagok nyújtsuk ki.
- Tegyük a tepsi aljára.
- Mehet rá a málnakrém / lekvár fele.
- Nyújtsuk ki a második adag tésztát.
- Ezt tegyük a málnakrémes rétegre.
- Erre a lapra kenjük rá a málnakrém / lekvár maradékát.
- Szórjuk meg a pisztáciával és a többi cukorral.
- Erre tegyük az utolsó kinyújtott lapot.
- Tegyük félre huzatmentes helyre megkelni a süteményt.
- 30 perc elteltével kenjük le a tészta tetejét a felvert tojással.
- Szurkáljuk meg alaposan a tésztát.
- Tegyük be előmelegített 175 °C fokos sütőbe.
- Süssük készre, kb 30-35 perc alatt.
- Hagyjuk kihűlni.
- Jöhet a csokoládémáz.
- A porcukrot, csipet sót a kakaóporral keverjük el.
- Öntsük hozzá a növényi italt.
- Kezdjük el melegíteni az egészet.
- Vágjuk bele a margarint.
- Forraljuk össze.
- Amikor már szépen elolvadt a porcukor, margarint csöpögtessük bele a napraforgó étolajat.
- A teljesen kihűlt sütemény tetejét vonjuk be a csokoládémázzal.
- Nagyon gyorsan megköt, igyekezzünk szépen eloszlatni az egész mázat a süteményen.
- Azonnal szórjuk meg a ledarált pisztáciával, liofilizált málnával és a pár szem friss málnával.
- A máz megdermedése után szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 2 óra, pihentetéssel, sütéssel
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás pisztáciás zserbó tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt cukor édes élesztő étolaj gluténmentes zserbó It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor málna margarin pisztácia porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital rizsliszt só tojás uzsonna és tízórai