Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes málnás pisztáciás zserbó

zserbó recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás pisztáciás zserbóval bővült.

Végre itt van a málna szezon. Ki ne szeretné a málnát? Pláne, ha frissen szedett, kerti málnáról van szó. Valamelyik közösségi platformon láttam ez eredi ötletet, recept nélkül. Így jött az ötlet, hogy elkészítsem, mentes verzióban. Az íze talán vetekszik a „téli” zserbóval is, nekem nagyon bejött. Ha egy klasszikus süteményt új köntösben szeretnétek elfogyasztani, mindenképp próbáljátok ki a receptet. 

Hozzávalók (12 főre):

Tészta hozzávalói:

  • 300 g It’s us Miklo’s univerzál lisztkeverék
  • 100 g It’s us Miklo’s fehér kenyér lisztkeverék
  • 10 g It’s us Naturbit bambuszrost
  • 10 g It’s us Naturbit útifűmaghéj rost őrlemény
  • 180 g Ráma margarin
  • 70 g cukor
  • 1 db M méretű tojás (55 g)
  • 4 g porélesztő
  • 110 ml langyos tejital (most rizsital)

Nyújtáshoz:

  • 5 evőkanál It’s us riszliszt

Tetejére lekenni:

  • 1 db M-es méretű tojás felverve

Pisztácia töltelék:

  • 150 g frissen darált pisztácia
  • 25 g cukor
  • csipet só
  • 40 g cukor

Málnatöltelék hozzávalói:

  • 300 g friss málna
  • 60 cukor
  • csipet só

Csokoládéméz:

  • 100 g porcukor
  • 3 evőkanál holland zsírszegény kakaópor
  • csipet só
  • 80 g vaj ízű növényi margarin
  • 1 evőkanál rizsital
  • 1 mokkáskanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 10 g darált pisztácia
  • 5 g liofilizált málna
  • néhány szem friss málna

A gluténmentes málnás pisztáciás zserbó elkészítése:

  • A málnát mossuk meg alaposan.
  • Egy kisebb edényben a cukorral és a csipet sóval alaposan főzzük össze.
  • Akkor lesz jó, ha már elég sűrűnek érezzük.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Állítsuk össze a tésztát.
  • A száraz összetevőket mérjük ki.
  • Adjuk hozzá a porélesztőt.
  • Üssük bele a tojást.
  • Öntsük bele a langyos tejitalt (rizsital).
  • Alaposan gyúrjuk össze,
  • Rizslisztezett felületen is gyúrjuk át.
  • Csomagoljuk be alufóliába és tegyük hűtőszekrénybe.
  • Amíg pihen a tészta daráljuk le a kevés cukorral és a sóval a pisztáciát.
  • Nem kell teljesen homogénra darálni, nem baj, ha lesznek nagyobb darabok bennük.
  • Sütőpapírral béleljünk ki egy 23 x 25 cm nagyságú tepsit.
  • A lehűlt, pihentetett tésztát szedjük 3 egyforma részre. 
  • Az első adagok nyújtsuk ki.
  • Tegyük a tepsi aljára.
  • Mehet rá a málnakrém / lekvár fele.
  • Nyújtsuk ki a második adag tésztát.
  • Ezt tegyük a málnakrémes rétegre.
  • Erre a lapra kenjük rá a málnakrém / lekvár maradékát.
  • Szórjuk meg a pisztáciával és a többi cukorral.
  • Erre tegyük az utolsó kinyújtott lapot.
  • Tegyük félre huzatmentes helyre megkelni a süteményt.
  • 30 perc elteltével kenjük le a tészta tetejét a felvert tojással.
  • Szurkáljuk meg alaposan a tésztát.
  • Tegyük be előmelegített 175 °C fokos sütőbe.
  • Süssük készre, kb 30-35 perc alatt.
  • Hagyjuk kihűlni.
  • Jöhet a csokoládémáz.
  • A porcukrot, csipet sót a kakaóporral keverjük el.
  • Öntsük hozzá a növényi italt.
  • Kezdjük el melegíteni az egészet.
  • Vágjuk bele a margarint.
  • Forraljuk össze.
  • Amikor már szépen elolvadt a porcukor, margarint csöpögtessük bele a napraforgó étolajat.
  • A teljesen kihűlt sütemény tetejét vonjuk be a csokoládémázzal.
  • Nagyon gyorsan megköt, igyekezzünk szépen eloszlatni az egész mázat a süteményen.
  • Azonnal szórjuk meg a ledarált pisztáciával, liofilizált málnával és a pár szem friss málnával.
  • A máz megdermedése után szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 2 óra, pihentetéssel, sütéssel

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes málnás pisztáciás zserbó tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes zserbó recept

gluténmentes málnás pisztáciás zserbó

Kategória: , , ,