Gluténmentes málnás vakondtúrás torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes málnás vakondtúrás torta bővült.
Az ember vendégeket vár, akkor igyekszik a legfinomabb, legdekoratívabb süteményt elkészíteni. Így esett a választás erre a tortára. A fagyasztóban volt házi málna, kamrában pedig vegán tejszín, így meg is lett oldva ez a gyorsan elkészíthető finomság. Jöhetnek a vendégek!
Hozzávalók (18 szelet):
Tészta hozzávalói:
- 8 db tojás
- 24 dkg kristálycukor
- 18 dkg Rizsliszt
- 2 evőkanál víz
- 6 g sütőpor
- 6-8 kanál Holland kakaópor
- csipet só
Málna réteg:
- 400 g fagyasztott/friss málna
- 0,5 dl víz
- 3 evőkanál vaníliás pudingpor
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
- csipet só
Tejszínes félgömb:
- 500 ml Meggle Patisserie Vegan tejszín
Vaníliás puding:
- 3 dl növényi tej (most rizstej)
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
A gluténmentes málnás vakondtúrás torta elkészítése:
- Most robotgép segítségével együtt vertem fel a tojásoka a cukorral és a sóval, vízzel
- Természetesen lehet külön-külön is, hagyományos módon.
- A felvert tojáshabba szitáljuk bele sütőporral elkevert rizslisztet.
- Óvatosan forgassuk ezt össze a kakaóporral, amíg elég sötétnek nem ítéljük a piskótánkat.
- (Ezt a masszát most sütőpapírral bélelt nagy tortaformába öntöttem.)
- Előmelegített 200 °C fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.
- Amíg sül a piskóta elkészítjük a málna mártást.
- A málnát a cukorral, sóval, vízzel citrom levével, héjával elkezdjük összefőzni.
- Alaposan főzzük össze, jó sűrűre.
- Ebből a sűrűsödő málnából 2-3 evőkanállal szedjünk ki egy bögrébe, pici hűlés után keverjük el a pudingporral.
- Adjuk hozzá a forró málnához, és ettől már egészen biztosan besűrűsödik a málnánk, krémes lesz.
- A vaníliás pudingot szokás szerint főzzük meg, cukorral és a növényi tejjel.
- Mivel csak 3 dl növényi tejet adtunk hozzá, jó sűrű lesz a krémünk.
- Közben elkészült a piskótánk is.
- Hagyjuk kihűlni.
- Amikor már kihűlt a piskóta, a szélétől számítva kb. 2-3 távolságra egy kisebb „tortát” vágunk ki a tortából.
- Óvatosak legyünk, a torta alját ne szakítsuk ki, hagyjunk elegendő piskótát a torta alján is.
- A kivett, kivágott piskótát morzsoljuk el, ez lesz a vakondtúrás „földje”.
- Verjük fel a Meggle növényi, vegán tejszínét.
- Amikor már majdnem kész, adjuk hozzá a villával fellazított pudingport.
- Harmadoljuk el a málnakrémet.
- Egyik harmadát öntsük a torta aljára.
- Másik felét óvatosan keverjük bele a pudingos, vegán tejszínes krémbe.
- Ezt a krémet halmozzuk bele a torta mélyedésébe, és próbáljunk meg formázni belőle egy vakond túrást.
- A kész formára kenjük rá a málna krém maradék részét.
- Erre a málnás krémre jól meg fog tapadni a szétmorzsolt kakaós piskóta.
- (Én a markommal halmoztam fel rá)
- A kész tortát fogyasztásig tegyük hűtőszekrénybe, hogy a krémek megdermedjenek.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra + 2 óra pihentetés
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes málnás vakondtúrás torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes gyors ivóvíz kakaópor kristálycukor málna reggeli rizsital rizsliszt só sütőpor tejszín tojás torta uzsonna és tízórai vanília puding