Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel bővült.

Liszt nélküli mandulatortát készítettem (spanyol különlegesség, tarta de Santiago), de most kicsivel többre vágytam, mint a mennyei mandula íz. Így aztán gondoltam egy merészet, és kávés-csokoládés krémmel töltöttem meg. Igazi ízbomba lett a tortából, amit el tudok képzelni egy elegáns eseményen is, desszertként.

Torta hozzávalói (14 szelet):

  • 5 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 200 g cukor
  • 1 csipet só
  • 220 g finomra darált mandula
  • 2 csipet fahéj
  • ízlés szerinti vanília kivonat
  • 1 db bio citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 3 dl fekete kávé
  • 4 dl növényi ital (rizsital)
  • 6 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 2 csomag glutén-tejmentes csokoládépor
  • 50 g tejmentes étcsokoládé
  • 120 g növényi margarin

Tetejére, dekoráció:

  • 90 g krém (előzőből krémből kivéve)
  • 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor

A gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel elkészítése:

  • A növényi margarint tegyük szobahőmérsékletű helyre.
  • A tojások fehérjéit verjük kemény habbá a cukor felével.
  • A cukor maradékával, sóval, vanília kivonattal, fahéjjal, reszelt citromhéjjal verjük fel.
  • Majd 2-3 lépésben forgassuk össze óvatosan a tojáshabot, sárgáját és a mandulát.
  • Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük be a tortamasszát.
  • Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt.
  • Sütési idő változhat a sütőnktől függően.
  • Amíg sül a torta, készítsük el a krémet.
  • Főzzünk feketé / kávét.
  • Mérjünk ki hozzá 4 dl növényi italt.
  • Ebből 5 dl kezdjünk el forralni.
  • A többivel keverjük el a cukrot és a pudingport.
  • Főzzük készre, jó sűrűre a pudingot.
  • Ahogy már jó sűrű lett, adjuk hozzá a mentes étcsokoládét.
  • Keverjük el alaposan.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Vegyük ki a tortát, hagyjuk kihűlni.
  • Közben a puding is kihűlt.
  • Habverő segítségével keverjük össze a növényi margarinnal habosra.
  • A kihűlt tortát vágjuk ketté, és 90 g krém kivételével kenjük le a tortát.
  • Tegyünk krémet a szeletek közé, és a tortát is fedjük be vele kívülről.
  • A maradék krémhez adjunk még sötét színű kakaópor, keverjük össze.
  • Habzsákba tegyük, és a torta szélére nyomjunk kis halmokat.
  • Ezek a halmok jóval sötétebbek lesznek a többlet kakaótól.
  • Kihűlve szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 80 perc

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet gluténmentes kávés-csokoládés mandulatortában

Energia

18511 kJ / 4418 kcal

1323 kJ / 316 kcal

Zsír

256,4 g

18,3 g

  amelyből telített zsírsavak

100,2 g

7,2 g

Szénhidrát

397,5 g

28,4 g

  amelyből cukrok

351,5 g

25,1 g

Rost

30,8 g

2,2 g

Fehérje

98,5 g

7,0 g

3,15 g

0,23 g

A gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel

Kategória: , , , , ,