Gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel bővült.
Liszt nélküli mandulatortát készítettem (spanyol különlegesség, tarta de Santiago), de most kicsivel többre vágytam, mint a mennyei mandula íz. Így aztán gondoltam egy merészet, és kávés-csokoládés krémmel töltöttem meg. Igazi ízbomba lett a tortából, amit el tudok képzelni egy elegáns eseményen is, desszertként.
Torta hozzávalói (14 szelet):
- 5 db közepes méretű (M-es) tojás
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 220 g finomra darált mandula
- 2 csipet fahéj
- ízlés szerinti vanília kivonat
- 1 db bio citrom reszelt héja
Töltelék:
- 3 dl fekete kávé
- 4 dl növényi ital (rizsital)
- 6 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 csomag glutén-tejmentes csokoládépor
- 50 g tejmentes étcsokoládé
- 120 g növényi margarin
Tetejére, dekoráció:
- 90 g krém (előzőből krémből kivéve)
- 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
A gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel elkészítése:
- A növényi margarint tegyük szobahőmérsékletű helyre.
- A tojások fehérjéit verjük kemény habbá a cukor felével.
- A cukor maradékával, sóval, vanília kivonattal, fahéjjal, reszelt citromhéjjal verjük fel.
- Majd 2-3 lépésben forgassuk össze óvatosan a tojáshabot, sárgáját és a mandulát.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük be a tortamasszát.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt.
- Sütési idő változhat a sütőnktől függően.
- Amíg sül a torta, készítsük el a krémet.
- Főzzünk feketé / kávét.
- Mérjünk ki hozzá 4 dl növényi italt.
- Ebből 5 dl kezdjünk el forralni.
- A többivel keverjük el a cukrot és a pudingport.
- Főzzük készre, jó sűrűre a pudingot.
- Ahogy már jó sűrű lett, adjuk hozzá a mentes étcsokoládét.
- Keverjük el alaposan.
- Tegyük félre hűlni.
- Vegyük ki a tortát, hagyjuk kihűlni.
- Közben a puding is kihűlt.
- Habverő segítségével keverjük össze a növényi margarinnal habosra.
- A kihűlt tortát vágjuk ketté, és 90 g krém kivételével kenjük le a tortát.
- Tegyünk krémet a szeletek közé, és a tortát is fedjük be vele kívülről.
- A maradék krémhez adjunk még sötét színű kakaópor, keverjük össze.
- Habzsákba tegyük, és a torta szélére nyomjunk kis halmokat.
- Ezek a halmok jóval sötétebbek lesznek a többlet kakaótól.
- Kihűlve szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 80 perc
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes kávés-csokoládés mandulatortában |
|
Energia |
18511 kJ / 4418 kcal |
1323 kJ / 316 kcal |
|
Zsír |
256,4 g |
18,3 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
100,2 g |
7,2 g |
|
Szénhidrát |
397,5 g |
28,4 g |
|
amelyből cukrok |
351,5 g |
25,1 g |
|
Rost |
30,8 g |
2,2 g |
|
Fehérje |
98,5 g |
7,0 g |
|
Só |
3,15 g |
0,23 g |
A gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csokoládé cukor édes fahéj glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé kakaópor kávé liszt mandula margarin reggeli rizsital só tojás torta uzsonna és tízórai vanília aroma vendégváró











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

