Gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel bővült.
Liszt nélküli mandulatortát készítettem (spanyol különlegesség, tarta de Santiago), de most kicsivel többre vágytam, mint a mennyei mandula íz. Így aztán gondoltam egy merészet, és kávés-csokoládés krémmel töltöttem meg. Igazi ízbomba lett a tortából, amit el tudok képzelni egy elegáns eseményen is, desszertként.
Torta hozzávalói (14 szelet):
- 5 db közepes méretű (M-es) tojás
- 200 g cukor
- 1 csipet só
- 220 g finomra darált mandula
- 2 csipet fahéj
- ízlés szerinti vanília kivonat
- 1 db bio citrom reszelt héja
Töltelék:
- 3 dl fekete kávé
- 4 dl növényi ital (rizsital)
- 6 evőkanál cukor
- csipet só
- 2 csomag glutén-tejmentes csokoládépor
- 50 g tejmentes étcsokoládé
- 120 g növényi margarin
Tetejére, dekoráció:
- 90 g krém (előzőből krémből kivéve)
- 3 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
A gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel elkészítése:
- A növényi margarint tegyük szobahőmérsékletű helyre.
- A tojások fehérjéit verjük kemény habbá a cukor felével.
- A cukor maradékával, sóval, vanília kivonattal, fahéjjal, reszelt citromhéjjal verjük fel.
- Majd 2-3 lépésben forgassuk össze óvatosan a tojáshabot, sárgáját és a mandulát.
- Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük be a tortamasszát.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 40 perc alatt.
- Sütési idő változhat a sütőnktől függően.
- Amíg sül a torta, készítsük el a krémet.
- Főzzünk feketé / kávét.
- Mérjünk ki hozzá 4 dl növényi italt.
- Ebből 5 dl kezdjünk el forralni.
- A többivel keverjük el a cukrot és a pudingport.
- Főzzük készre, jó sűrűre a pudingot.
- Ahogy már jó sűrű lett, adjuk hozzá a mentes étcsokoládét.
- Keverjük el alaposan.
- Tegyük félre hűlni.
- Vegyük ki a tortát, hagyjuk kihűlni.
- Közben a puding is kihűlt.
- Habverő segítségével keverjük össze a növényi margarinnal habosra.
- A kihűlt tortát vágjuk ketté, és 90 g krém kivételével kenjük le a tortát.
- Tegyünk krémet a szeletek közé, és a tortát is fedjük be vele kívülről.
- A maradék krémhez adjunk még sötét színű kakaópor, keverjük össze.
- Habzsákba tegyük, és a torta szélére nyomjunk kis halmokat.
- Ezek a halmok jóval sötétebbek lesznek a többlet kakaótól.
- Kihűlve szeleteljük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 80 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet gluténmentes kávés-csokoládés mandulatortában |
Energia |
18511 kJ / 4418 kcal |
1323 kJ / 316 kcal |
Zsír |
256,4 g |
18,3 g |
amelyből telített zsírsavak |
100,2 g |
7,2 g |
Szénhidrát |
397,5 g |
28,4 g |
amelyből cukrok |
351,5 g |
25,1 g |
Rost |
30,8 g |
2,2 g |
Fehérje |
98,5 g |
7,0 g |
Só |
3,15 g |
0,23 g |
A gluténmentes mandulatorta kávés-csokoládés krémmel tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csokoládé cukor édes fahéj glutén és tejmentes gluténmentes étcsokoládé kakaópor kávé liszt mandula margarin reggeli rizsital só tojás torta uzsonna és tízórai vanília aroma vendégváró