Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes Marlenka-Csinta

marlenka recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes Marlenka-Csinta bővült.

A marlenka egy igazán különleges, időigényesen elkészíthető desszert. Most picit egyszerűsítettem rajta, de így palacsinta tésztába öltöztetve is remek édesség. Sőt, megállja a helyét a karácsonyi, ünnepi asztalon is. Hatalmas kedven lett azonnal ez az újra gondolt, örmény típusú, ami igazán zsíros növényi tejszínnel és Ráma vegán vajjal készült.

Hozzávalók (16 – 18 szelet):

Palacsintához:

  • 35 dkg Mester család palacsintapor
  • 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
  • 4 dl növényi “tej” (most rizsital)
  • 3-3,5 dl szénsavas ivóvíz
  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

Krémhez:

  • 8 dkg vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 400 ml Alpro növényi tejszín
  • 2 evőkanál méz
  • 20 g négyszeres édesítő
  • csipet só
  • 100 g dió

Tetejére:

  • 25 g pisztácia, darálva

Karamell (ennek a felét használtam fel):

  • 200 g cukor (100 g)
  • 60 g Vénusz margarin (30 g)
  • 250 ml Alpro tejszín a főzéshez (125 ml)

A gluténmentes Marlenka-Csinta elkészítése:

  • A pudingport a szokásoknak megfelelően főzzük meg.
  • Tejet melegítjük, adjuk hozzá a pudingport, kukoricalisztet, édesítőt/cukrot és a csipet sót.
  • Jó sűrűre főzzük a pudingot.
  • Adjuk is hozzá azonnal a vegán vajat, és a mézet is.
  • Alaposan dolgozzuk össze, amíg felolvad a vegán vaj, és a méz is elegyedik.
  • A pudingkrémre tegyünk egy folpackot, így nem fog bebőrösödni.
  • Tegyük félre kihűlni.
  • Elkészítjük a palacsintákat.
  • A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre kikeverjük.
  • Egy-egy cseppnyi forró étolajon készre sütjük, mindkét oldalát a palacsintának.
  • Ha készen vagyunk, a diót pirítsuk meg száraz, forró serpenyőben, és daráljuk le.
  • Elkészítjük a karamellt.  A karamell nagy adag lesz, kb. a felét használjuk fel csak.
  • A maradék eltartható a hűtőszekrényben.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a Vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá az Alpro tejszínt és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
  • Tegyük hidegebb helyre, akár hűtőszekrénybe is, hogy a karamell besűrűsödjön.
  • Jöhet a marlenka-csinta összeállítása, ha már kihűltek a palacsinták.
  • Egy-egy palacsintára kenjünk egy adag kihűlt krémet.
  • Erre szórjunk diót.
  • Ezt így sorban megismételjük.
  • A tetejére is kenjünk egy adag édes krémet.
  • Most nem diót, hanem a ledarált pisztáciát szórjunk a krémre.
  • Erre pedig tetszőleges mintában vékony sugárral egy habzsákból nyomjunk ki karamellt.
  • Érdemes a palacsinta tetején körbe is kidekorálni karamellel.
  • Tegyük hűtőszekrénybe, hogy dermedjen meg az egész.
  • Szeletelve, hidegen tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 1 óra + pihentetés a hűtőszekrényben

Tápanyagtartalom az egészben 16 szeletre vágva
1db. Marlenka-Csintában
(kb. 114 g)
18 szeletre vágva
1db. Marlenka-Csintában
(kb. 100 g)
Energia 21863 kJ / 5218 kcal 1366 kJ /326 kcal 1215 kJ / 290 kcal
Zsír 263,8 g 16,5 g 14,7 g
  amelyből telített zsírsavak 121,6 g 7,6 g 0,4 g
Szénhidrát 610,8 g 38,2 g 33,9 g
  amelyből cukrok 157,1 g 9,8 g 8,7 g
Rost 11,3 g 0,7 g 0,6 g
Fehérje 63,4 g 4,0 g 3,5 g
2,86 g 0,18 g 0,16 g

A gluténmentes Marlenka-Csinta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes marlenka recept

gluténmentes marlenka-csinta

Kategória: , , , , ,