Gluténmentes mediterrán kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mediterrán kenyér bővült.
Ahogy már sokszor említettem, kedvencem a Földközi-tenger vidéke, tájai, ízei, kultúrája. Igyekszem ezeket haza is hozni. Most egy kenyér formájában keltek életre a mediterrán ízek. A bazsalikom, kapri-és olívabogyó, bazsalikom mind, egytől-egyik illatukkal az olasz konyha világát idézik fel bennem.
Hozzávalók:
- 500 g Mikló’s bread mix, Fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 450 ml langyos víz
- 100 g édesburgonya, megfőzve
- 8 g só
- 14 g útifűmaghéj őrlemény
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Fűszer:
- 2 cikk fokhagyma
- pár darab friss bazsalikom levél
- 2 friss rozmarinágacska, leszedve a friss levelei
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 g só
Töltelék:
- 100 g aprított és lecsepegtetett (zöld) olívabogyó
- 15 g lecsepegetett (átmosott) kapribogyó
- 15 g szárított paradicsom (lecsepegtetve, most olajban áztatott volt)
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes mediterrán kenyér elkészítése:
- A fűszereket egy mozsárban alaposan összedolgozzuk, pürésítjük.
- Közben az élesztőt csipet cukorral és 50 ml langyos vízben felfuttatjuk.
- Amíg életre kel az élesztő, addig kimérjük a tészta, kenyér hozzávalóit.
- A főtt édesburgonyát összetörjük egy villával.
- Hozzáadjuk a liszthez.
- Tegyük hozzá a kész fűszereket is.
- Amikor felfutott az élesztő, adjuk hozzá.
- Öntsük rá a langyos vizet.
- Dagasztógépben alaposan dagasszuk össze.
- Amikor szép egynemű lesz a tészta, akkor adjuk hozzá a „tölteléket”
- Kezünkkel (esetleg pár csepp napraforgó étolaj segítségével) forgassuk még át a tésztát, hogy a töltelék mindenhová egyformán jusson.
- Most pataki tálban sütöttem meg a kenyeret!
- Így előtte beáztattam a tálat 2 órán keresztül vízben.
- Egy sütőpapírral kibéleljük a pataki tál alját, majd közbevágjuk a kilógó papírt.
- Ebbe helyezzük be a kész tésztát.
- Tetejét bevagdoshatjuk óvatosan.
- Kenjük le pár csepp étolajjal.
- Takarjuk le az edényt.
- Még a HIDEG sütőbe tegyük a kenyeret, és kapcsoljuk be 220 °C fokra.
- kb. 40 percet süssük így.
- Majd vegyük le a pataki tál tetejét, ÓVATOSAN mert forró, és fedetlenül kb. 10-15 percig süssük még a kenyerünket.
- Ez a sütési idő függ a sütőnktől!
- amikor kisült a kenyér, vegyük ki szűrőpapírostól, és hagyjuk rácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 2 óra, sütéssel, kelesztéssel együtt
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Mediterrán kenyérben |
Energia |
10089 kJ / 2408 kcal |
1009 kJ / 241 kcal |
Zsír |
63,9 g |
6,4 g |
amelyből telített zsírsavak |
9,5 g |
1,0 g |
Szénhidrát |
422,5 g |
42,3 g |
amelyből cukrok |
13,2 g |
1,3 g |
Rost |
42,0 g |
4,2 g |
Fehérje |
19,9 g |
2,0 g |
Só |
20,68 g |
2,07 g |
A gluténmentes mediterrán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom cukor édesburgonya élesztő étolaj fokhagyma gluténmentes kenyér It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz kapribogyó olívaolaj paradicsom psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai