Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes mediterrán kenyér

kenyér recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mediterrán kenyér bővült.

Ahogy már sokszor említettem, kedvencem a Földközi-tenger vidéke, tájai, ízei, kultúrája. Igyekszem ezeket haza is hozni. Most egy kenyér formájában keltek életre a mediterrán ízek. A bazsalikom, kapri-és olívabogyó, bazsalikom mind, egytől-egyik illatukkal az olasz konyha világát idézik fel bennem.

Hozzávalók:

  • 500 g Mikló’s bread mix, Fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék
  • 450 ml langyos víz
  • 100 g édesburgonya, megfőzve
  • 8 g só
  • 14 g útifűmaghéj őrlemény
  • 22 g friss élesztő
  • csipet cukor

Fűszer:

  • 2 cikk fokhagyma
  • pár darab friss bazsalikom levél 
  • 2 friss rozmarinágacska, leszedve a friss levelei
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 g só

Töltelék:

  • 100 g aprított és lecsepegtetett (zöld) olívabogyó
  • 15 g lecsepegetett (átmosott) kapribogyó
  • 15 g szárított paradicsom (lecsepegtetve, most olajban áztatott volt)

Tetejére:

  • 1 evőkanál napraforgó étolaj

A gluténmentes mediterrán kenyér elkészítése:

  • A fűszereket egy mozsárban alaposan összedolgozzuk, pürésítjük.
  • Közben az élesztőt csipet cukorral és 50 ml langyos vízben felfuttatjuk.
  • Amíg életre kel az élesztő, addig kimérjük a tészta, kenyér hozzávalóit.
  • A főtt édesburgonyát összetörjük egy villával.
  • Hozzáadjuk a liszthez.
  • Tegyük hozzá a kész fűszereket is.
  • Amikor felfutott az élesztő, adjuk hozzá.
  • Öntsük rá a langyos vizet.
  • Dagasztógépben alaposan dagasszuk össze.
  • Amikor szép egynemű lesz a tészta, akkor adjuk hozzá a „tölteléket”
  • Kezünkkel (esetleg pár csepp napraforgó étolaj segítségével) forgassuk még át a tésztát, hogy a töltelék mindenhová egyformán jusson.
  • Most pataki tálban sütöttem meg a kenyeret! 
  • Így előtte beáztattam a tálat 2 órán keresztül vízben.
  • Egy sütőpapírral kibéleljük a pataki tál alját, majd közbevágjuk a kilógó papírt.
  • Ebbe helyezzük be a kész tésztát.
  • Tetejét bevagdoshatjuk óvatosan.
  • Kenjük le pár csepp étolajjal.
  • Takarjuk le az edényt.
  • Még a HIDEG sütőbe tegyük a kenyeret, és kapcsoljuk be 220 °C fokra.
  • kb. 40 percet süssük így.
  • Majd vegyük le a pataki tál tetejét, ÓVATOSAN mert forró, és fedetlenül kb. 10-15 percig süssük még a kenyerünket.
  • Ez a sütési idő függ a sütőnktől!
  • amikor kisült a kenyér, vegyük ki szűrőpapírostól, és hagyjuk rácson kihűlni.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 2 óra, sütéssel, kelesztéssel együtt

Tápanyagtartalom

az egészben

1 szelet Mediterrán kenyérben

Energia

10089 kJ / 2408 kcal

1009 kJ / 241 kcal

Zsír

63,9 g

6,4 g

  amelyből telített zsírsavak

9,5 g

1,0 g

Szénhidrát

422,5 g

42,3 g

  amelyből cukrok

13,2 g

1,3 g

Rost

42,0 g

4,2 g

Fehérje

19,9 g

2,0 g

20,68 g

2,07 g

A gluténmentes mediterrán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes mediterrán kenyér

Kategória: , , ,