Gluténmentes mediterrán kenyér
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mediterrán kenyér bővült.
Ahogy már sokszor említettem, kedvencem a Földközi-tenger vidéke, tájai, ízei, kultúrája. Igyekszem ezeket haza is hozni. Most egy kenyér formájában keltek életre a mediterrán ízek. A bazsalikom, kapri-és olívabogyó, bazsalikom mind, egytől-egyik illatukkal az olasz konyha világát idézik fel bennem.
Hozzávalók:
- 500 g Mikló’s bread mix, Fehér kenyér gluténmentes lisztkeverék
- 450 ml langyos víz
- 100 g édesburgonya, megfőzve
- 8 g só
- 14 g útifűmaghéj őrlemény
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Fűszer:
- 2 cikk fokhagyma
- pár darab friss bazsalikom levél
- 2 friss rozmarinágacska, leszedve a friss levelei
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 g só
Töltelék:
- 100 g aprított és lecsepegtetett (zöld) olívabogyó
- 15 g lecsepegetett (átmosott) kapribogyó
- 15 g szárított paradicsom (lecsepegtetve, most olajban áztatott volt)
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes mediterrán kenyér elkészítése:
- A fűszereket egy mozsárban alaposan összedolgozzuk, pürésítjük.
- Közben az élesztőt csipet cukorral és 50 ml langyos vízben felfuttatjuk.
- Amíg életre kel az élesztő, addig kimérjük a tészta, kenyér hozzávalóit.
- A főtt édesburgonyát összetörjük egy villával.
- Hozzáadjuk a liszthez.
- Tegyük hozzá a kész fűszereket is.
- Amikor felfutott az élesztő, adjuk hozzá.
- Öntsük rá a langyos vizet.
- Dagasztógépben alaposan dagasszuk össze.
- Amikor szép egynemű lesz a tészta, akkor adjuk hozzá a „tölteléket”
- Kezünkkel (esetleg pár csepp napraforgó étolaj segítségével) forgassuk még át a tésztát, hogy a töltelék mindenhová egyformán jusson.
- Most pataki tálban sütöttem meg a kenyeret!
- Így előtte beáztattam a tálat 2 órán keresztül vízben.
- Egy sütőpapírral kibéleljük a pataki tál alját, majd közbevágjuk a kilógó papírt.
- Ebbe helyezzük be a kész tésztát.
- Tetejét bevagdoshatjuk óvatosan.
- Kenjük le pár csepp étolajjal.
- Takarjuk le az edényt.
- Még a HIDEG sütőbe tegyük a kenyeret, és kapcsoljuk be 220 °C fokra.
- kb. 40 percet süssük így.
- Majd vegyük le a pataki tál tetejét, ÓVATOSAN mert forró, és fedetlenül kb. 10-15 percig süssük még a kenyerünket.
- Ez a sütési idő függ a sütőnktől!
- amikor kisült a kenyér, vegyük ki szűrőpapírostól, és hagyjuk rácson kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 2 óra, sütéssel, kelesztéssel együtt
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Mediterrán kenyérben |
|
Energia |
10089 kJ / 2408 kcal |
1009 kJ / 241 kcal |
|
Zsír |
63,9 g |
6,4 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
9,5 g |
1,0 g |
|
Szénhidrát |
422,5 g |
42,3 g |
|
amelyből cukrok |
13,2 g |
1,3 g |
|
Rost |
42,0 g |
4,2 g |
|
Fehérje |
19,9 g |
2,0 g |
|
Só |
20,68 g |
2,07 g |
A gluténmentes mediterrán kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bazsalikom cukor édesburgonya élesztő étolaj fokhagyma gluténmentes kenyér It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz kapribogyó olívaolaj paradicsom psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

