Gluténmentes medvehagymás bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes medvehagymás bagett bővült.
Itt a tavasz eleje, hajtanak a medvehagymák. Kellemesen ízessé teszi a pékárukat. Most a medvehagyma mellé került a gluténmentes bagettek tetejére tökmag is. Ha valami különleges ízű, pihe-puha bagettet szeretnétek enni, mindenképp készítsétek el ez a kenyérfélét.
Hozzávalók (3 db):
Tésztához:
- 450 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 50 g tápióka keményítő
- 14 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 400 ml víz
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Medvehagyma:
- 25 g friss medvehagyma
- 150 ml víz
Tetejére:
- 40 g tökmag
- 100 ml víz
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 mokkáskanál ketchup
A gluténmentes medvehagymás bagett elkészítése:
- A medvehagymát mossuk át.
- Tegyük oda főzni a 150 ml vízbe.
- Pár perc alatt forraljuk fel.
- Amíg fő a medvehagyma levél, futtassuk fel az élesztőt 50 ml vízben a csipet cukorral.
- Turmixoljuk össze az egészet, a maradék vízzel.
- Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
- A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
- Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
- Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát a leturmixolt medvehagymával.
- Fokozatosan öntsük hozzá a maradék vizet.
- Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Dagasszuk még pár percig tovább.
- Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt tökmagokat.
- 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
- Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
- Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
- Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
- Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
- Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
- Szórjuk meg a tetejét tökmaggal.
- Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
- A megkelt bagettek tetejét étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
- Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
- Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 °C fokon süssük készre, további 25-30 perc alatt.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. gluténmentes Medvehagymás bagettben |
Energia |
9779 kJ / 2334 kcal |
3260 kJ / 778 kcal |
Zsír |
56,9 g |
19,0 g |
amelyből telített zsírsavak |
7,7 g |
2,6 g |
Szénhidrát |
416,4 g |
138,8 g |
amelyből cukrok |
28,2 g |
9,4 g |
Rost |
30,3 g |
10,1 g |
Fehérje |
23,8 g |
7,9 g |
Só |
12,1 g |
4,06 g |
A gluténmentes medvehagymás bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények ivóvíz ketchup medvehagyma Naturbit lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápiókakeményítő tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tökmag uzsonna és tízórai