Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Klasszikus meggyes-rácsos gluténmentesen

gluténmentes meggyes rácsosHozzávalók egy kisebb tepsihez / 26 cm átmérőjű tortaformához:

  • 25 dkg It’s us Miklo’s Universal mix (Alfa mix) gluténmentes lisztkeverék
  • 12,5 dkg szobahőmérsékletű, vagy annál kicsit puhább vaj (Lurpak)
  • 1 db M-es méretű tojás
  • 7 dkg porcukor
  • 1 tasak (9 g) vaníliás cukor
  • fél tasak (6 g) sütőpor
  • kb. 40 dkg friss, kimagozott meggy
  • 5-6 evőkanál (házi) meggylekvár

A lekenéshez:

  • 1 db (bármilyen méretű) tojás

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és viszonylag gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  • Ha kicsit ragad, nem baj, lefedjük a tálat és hűtőbe tesszük legalább fél órára.
  • Ha kész, Alfamix-szel megszórt gyúródeszkán kinyújtjuk a tészta kb. ⅔ részét, majd a tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire / tortaformába helyezzük.
  • Megkenjük a meggylekvárral és kirakjuk a kimagozott meggyel.
  • A maradék tésztából vékony csíkokat vágunk és rácsos mintában ráhelyezzük a csíkokat a meggyre.
  • Lekenjük a tésztacsíkokat tojással és 180 °C fokon kb. 30 percig sütjük (akkor jó, ha a tészta enyhén pirulni kezd.)
  • Langyosan, vagy teljesen kihűlve szeleteljük.

Elkészítési idő: kb. 90 perc (pihentetéssel és sütéssel együtt)

Nehézségi szint: haladó

Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag

Energia 2668 kcal /11187,5 kJ
Fehérje 15,6 g
Zsír 112 g
Szénhidrát 380 g
Élelmi rost 29 g

A gluténmentes meggyes-rácsos recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel elvégezte Dékei Zóra dietetikus.

Kategória: ,