Gluténmentes meggyes serpenyős gofri
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes meggyes serpenyős gofri bővült.
Egyik délután nagyon ehetnékünk volt, valami finomság, valami könnyen elkészíthető nassolni valót szerettünk volna enni. Volt itthon meggy, és Mimen gofri liszt. Mivel nem volt kedvem gofrikat sütni, jött az ötlet, miért is ne lehetne egyben megsütni? Kereste egy teflonos serpenyőt, és amíg bekevertem a tésztát, ami pár percig pihent, kimagoztam a meggyet. Ezután már csak sütni kellett. Ez az édesség igazán villámgyorsan készen van, kevesebb, mint 30 perc alatt.
Hozzávalók (4 főre):
Tésztához:
- 250 g Mimen Gofri-Amerikai palacsinta gluténmentes lisztkeverék
- 100 g olvasztott Liga margarin
- 50 g cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 25 g vanília aroma
- 5 g Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 175 ml víz
- 1 teáskanál Lucullus őrölt fahéj
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 db egész citrom frissen facsart leve
Meggyhez:
- 150 g kimagozott, felezett meggy
Sütéshez:
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes meggyes serpenyős gofri elkésztése:
- A száraz összetevőket mérjük ki.
- Keverjük el a lisztet a többi száraz hozzávalóval.
- Reszeljük a tészta alapanyagához a citromot, és facsarjuk bele a levét is.
- Olvasszuk fel a margarint, és a vízzel együtt adjuk a tésztához.
- Kézi habverő segítségével dolgozzuk össze egyneművé a tésztát.
- Mivel az útifűmaghéj pár perc alatt szívja meg magát nedvességgel, ezért hagyjuk pihenni a bekevert gofri alapunkat.
- Addig magozzuk ki a meggyet.
- Keressünk egy akkora serpenyőt, amelyre, ha ráhelyezünk egy nagyobb kerek, lapos tányért, akkor meg tudjuk fordítani a félig sült gofrit benne.
- A serpenyőbe tegyünk egy evőkanál napraforgó étolajat, hevítsük fel.
- Ha már forró az olaj, óvatosan öntsük rá a gofri tésztát, egy evőkanál segítségével pedig egyengessük el a serpenyőben.
- Azonnal nyomkodjuk a tésztába a meggydarabokat.
- Takarjuk le egy nagyobb fedővel.
- Pár percig süssük, közepes láng felett.
- Utána levesszük a fedőt, és nagyon gyors, ügyes mozdulattal tegyük rá a tányért a serpenyőre, fordítsuk át a félig sült tésztát, és tegyük vissza a serpenyőbe a gofrit a meggyes felével lefelé. (ha kicsit összecsúszik a tészta semmi baj, az evőkanál segítségével el tudjuk lapítani!)
- Csurgassuk a serpenyő szélén le a maradék egy evőkanál étolajat.
- Takarjuk le ismét fedővel, és süssük pár perc alatt készre a tésztát.
- Ha kész a gofri, újra át kell fordítanunk, hogy a gofri meggyes fele nézzen felfelé a tányéron.
- Még langyosan tálaljuk, akkor a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: nagyon könnyű
Elkészítési idő: kevesebb, mint 30 perc
Tápanyagtartalom |
az egészben |
8 főre 1 szelet Meggyes serpenyős gofriban |
10 főre 1 szelet Meggyes serpenyős gofriban |
Energia |
9038 kJ / 2152 kcal |
1129 kJ / 269 kcal |
903 kJ / 215 kcal |
Zsír |
101,0 g |
12,6 g |
10,1 g |
amelyből telített zsírsavak |
34,5 g |
4,3 g |
3,5 g |
Szénhidrát |
270,9 g |
33,9 g |
27,1 g |
amelyből cukrok |
115,8 g |
14,5 g |
11,6 g |
Rost |
18,7 g |
2,3 g |
1,9 g |
Fehérje |
24,8 g |
3,1 g |
2,5 g |
Só |
4,11 g |
0,51 g |
0,41 g |
A gluténmentes meggyes serpenyős gofri tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt barna cukor citrom édes étolaj fahéj gyors ivóvíz margarin meggy mimen gluténmentes lisztkeverék reggeli uzsonna és tízórai vaníliás cukor