Gluténmentes meggyes szelet újragondolva
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes meggyes szelettel bővült.
Most érik a meggy. Szinte mindenhol, piacon, kisebb-nagyobb boltokban is lehet vásárolni. Ezt a gyümölcsöt is sokféleképpen fel tudjuk használni. Most egy linzerszerű tésztára került a kissé átfőtt meggy. A hozzáadott fahéj, reszelt citromhéj kiemeli a meggy édeskésen fanyarkás ízét. Próbáljátok ki, senki nem fog csalódni a süteményben.
Hozzávalók (20 szelet):
- 130 g növényi vajalternatíva
- 300 g cukor
- 1 mokkáskanál só
- 4 tojás
- 440 g It’s us Miklos univerzális lisztkeverék
- fél bio citrom reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
Meggy réteg:
- 1,2 kg magozott meggy
- fél bio citrom reszelt héja
- 4 dl víz
- 100 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál Naturbit gluténmentes kukoricakeményítő
Tetejére máz:
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- csipet só
A gluténmentes meggyes szelet elkészítése:
- A kimagozott meggyhez adjunk 3 dl vizet.
- Kezdjük ezt forralni, főzni az őrölt fahéjjal, sóval, 100 g cukorral az egészet.
- Öntsük bele a vaníliás cukrot, és reszeljük bele a citromhéjat.
- Amikor már jól összefőtt a meggy, a maradék 1 dl vízhez merjük bele a keményítőt.
- Keverjük el csomómentesre.
- Öntsük ezt a meggyhez és forraljunk rajta egyet.
- Tegyük félre kicsit hűlni.
- A növényi vajalternatívát langyosítsuk meg.
- A tojással és a cukorral egy nagyobb tálban verjük habosra.
- Adjuk hozzá a sót, citromhéjat és a citrom levét is.
- Ezzel is habosítsuk tovább.
- Ehhez adjuk Miklos univerzális lisztet.
- Alaposan keverjük össze.
- Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Öntsük bele a tészta nagyobb részét.
- Pár evőkanálnyit hagyjunk meg, amit majd rá fogunk szaggatni a meggyes rétek tetejére.
- A tészta alapra kanalazzuk, és egyenletesen kenjük el a meggyes réteget.
- Ennek a tetejére kanalazzuk a maradék tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőbe süssük készre kb. 30 perc alatt.
- Vigyázzunk, ne száradjon ki a tészta, de ne is maradjon medves.
- Amikor kész a sütemény, vegyük ki és hűtsük ki teljesen.
- Amíg hűl a sütemény, készítsük el a mázat.
- Keverjük el a hozzávalókat.
- A máznak kissé folyósnak kell lennie, de nem teljesen víz szerűnek.
- Amikor teljesen hideg már a sütemény, vékony sugárban csurgassuk rá.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet meggyes gluténmentes szeletben |
| Energia | 34658 kJ / 5885 kcal | 1232 kJ / 394 kcal |
| Zsír | 128,9 g | 6,4 g |
| amelyből telített zsírsavak | 68,7 g | 3,4 g |
| Szénhidrát | 1104,5 g | 55,2 g |
| amelyből cukrok | 657,8 g | 32,9 g |
| Rost | 9,4 g | 0,5 g |
| Fehérje | 38,4 g | 1,9 g |
| Só | 4,54 g | 0,23 g |
A gluténmentes meggyes szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes fahéj gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz meggy porcukor reggeli rizsital só tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

