Gluténmentes meggyes szelet újragondolva
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes meggyes szelettel bővült.
Most érik a meggy. Szinte mindenhol, piacon, kisebb-nagyobb boltokban is lehet vásárolni. Ezt a gyümölcsöt is sokféleképpen fel tudjuk használni. Most egy linzerszerű tésztára került a kissé átfőtt meggy. A hozzáadott fahéj, reszelt citromhéj kiemeli a meggy édeskésen fanyarkás ízét. Próbáljátok ki, senki nem fog csalódni a süteményben.
Hozzávalók (20 szelet):
- 130 g növényi vajalternatíva
- 300 g cukor
- 1 mokkáskanál só
- 4 tojás
- 440 g It’s us Miklos univerzális lisztkeverék
- fél bio citrom reszelt héja
- fél citrom frissen facsart leve
Meggy réteg:
- 1,2 kg magozott meggy
- fél bio citrom reszelt héja
- 4 dl víz
- 100 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál Naturbit gluténmentes kukoricakeményítő
Tetejére máz:
- 100 g porcukor
- 1 evőkanál frissen facsart citrom leve
- 2 evőkanál növényi ital (most rizsital)
- csipet só
A gluténmentes meggyes szelet elkészítése:
- A kimagozott meggyhez adjunk 3 dl vizet.
- Kezdjük ezt forralni, főzni az őrölt fahéjjal, sóval, 100 g cukorral az egészet.
- Öntsük bele a vaníliás cukrot, és reszeljük bele a citromhéjat.
- Amikor már jól összefőtt a meggy, a maradék 1 dl vízhez merjük bele a keményítőt.
- Keverjük el csomómentesre.
- Öntsük ezt a meggyhez és forraljunk rajta egyet.
- Tegyük félre kicsit hűlni.
- A növényi vajalternatívát langyosítsuk meg.
- A tojással és a cukorral egy nagyobb tálban verjük habosra.
- Adjuk hozzá a sót, citromhéjat és a citrom levét is.
- Ezzel is habosítsuk tovább.
- Ehhez adjuk Miklos univerzális lisztet.
- Alaposan keverjük össze.
- Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Öntsük bele a tészta nagyobb részét.
- Pár evőkanálnyit hagyjunk meg, amit majd rá fogunk szaggatni a meggyes rétek tetejére.
- A tészta alapra kanalazzuk, és egyenletesen kenjük el a meggyes réteget.
- Ennek a tetejére kanalazzuk a maradék tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőbe süssük készre kb. 30 perc alatt.
- Vigyázzunk, ne száradjon ki a tészta, de ne is maradjon medves.
- Amikor kész a sütemény, vegyük ki és hűtsük ki teljesen.
- Amíg hűl a sütemény, készítsük el a mázat.
- Keverjük el a hozzávalókat.
- A máznak kissé folyósnak kell lennie, de nem teljesen víz szerűnek.
- Amikor teljesen hideg már a sütemény, vékony sugárban csurgassuk rá.
- Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet meggyes gluténmentes szeletben |
Energia | 34658 kJ / 5885 kcal | 1232 kJ / 394 kcal |
Zsír | 128,9 g | 6,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 68,7 g | 3,4 g |
Szénhidrát | 1104,5 g | 55,2 g |
amelyből cukrok | 657,8 g | 32,9 g |
Rost | 9,4 g | 0,5 g |
Fehérje | 38,4 g | 1,9 g |
Só | 4,54 g | 0,23 g |
A gluténmentes meggyes szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes fahéj gyors It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz meggy porcukor reggeli rizsital só tojás uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor