Gluténmentes briós – mesteri
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mesteri brióssal bővült.
Régen, időszámításunk előtt ettem utoljára gluténmentes brióst. Emlékeimben a nagyon-nagyon cukros felső rész és a kőkemény tészta van. Gondoltam egyet, és elkészítettem kovásszal, sok cukorral és nem elolvadó cukordísszel a tetején.
Hozzávalók (8 db brióshoz):
Kovászhoz:
- 30 g érett gluténmentes kovász
- 70 g Mester Család Házi gluténmentes kenyérliszt
- 40 g Mester Család Kelt gluténmentes tésztaliszt
- 150 ml langyos víz
- 12 g méz
A briós tésztához:
- kész, előbbi érett előtészta a kovászból
- 100 ml langyos víz
- 15 g útifűmaghéj őrlemény
- 80 g cukor
- csipet só
- 1 egész tojás
- 30 g növényi margarin
- vanília kivonat pár csepp
- 20 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 80 g Mester Család Házi kenyérliszt
- 100 g Mester Család Kelt tésztaliszt
- 3 evőkanál napraforgó étolaj
Lekenéshez:
- 30 g növényi margarin
- ½ mokkáskanál ketchup
Tetejére:
- 5 evőkanál cukor
- 20 g hőálló, dekor cukor
A gluténmentes mesteri briós elkészítése:
- Mérjük ki a vizet.
- Ehhez adjuk az útifűmaghéj őrleményt, és a sót, cukrot.
- Keverjük el alaposan.
- Mérjük ki a liszteket, és adjuk hozzá a tojást is.
- Mehet bele a margarin és a vanília kivonat is és a só is.
- Keverjük össze.
- Mérjük ki az érett kovászt, és adjuk a kissé összekevert liszthez.
- Alaposan keverjük össze, amikor már tapad-ragad adagoljuk hozzá a napraforgó étolajat.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Osszuk el a tésztát 8 egyenlő nagyságú gombócokra.
- Egy-egy gombócot sodorjunk ki, ujjnyi vastagságú hengerré.
- Tekerjük össze, majd a körből kimaradt részt tegyük rá a tetejére.
- Ugyan így járjunk el a többi gombóccal is.
- Majd kenjük le a megolvasztott margarinos ketchuppel. (ettől lesz szép színe)
- Szórjuk meg cukorral.
- Tegyük mélyebb tepsibe a tésztát és takarjuk le a tetejét. (én tiszta szemeteszsákoszsákot húzok a tepsire)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 5-6 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a briós.
- Tetejére szórjunk most hőálló cukrot.
- Tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Kb. 30-35 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a briós.
- Én le szoktam spriccelni vízzel a forró pékárut.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes Mesteri briósban |
Energia | 11682 kJ / 2788 kcal | 1459 kJ / 348 kcal |
Zsír | 95,1 g | 11,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 39,5 g | 4,9 g |
Szénhidrát | 431,5 g | 53,9 g |
amelyből cukrok | 185,3 g | 23,2 g |
Rost | 24,9 g | 3,1 g |
Fehérje | 32,8 g | 4,1 g |
Só | 2,76 g | 0,35 g |
A gluténmentes mesteri briós tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: briós cukor édes étolaj glutén és tejmentes gluténmentes kovász gluténmentes péksütemények gluténmentes zabpehelyliszt ivóvíz ketchup margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tojás uzsonna és tízórai vanília aroma