Gluténmentes mexikói karamellás főzőbanán
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mexikói karamellás főzőbanánnal bővült.
Mexikói utazásom alatt minden étkezéshez kínáltak ilyen ételt. Ezt az ottaniak köretként fogyasztották. Mi leginkább desszertként, annyira elbűvölt a karamelles, édeskés banán. Valóban igazuk volt a mexikóiaknak. Mindenhez kiválóan illik.
Hozzávalók (4 adag):
- 450 g főzőbanán (ez kettő darab banánt jelent)
- 4 evőkanál tejmentes ligamargarin
- 300 ml víz
- 5 evőkanál cukor
- frissen őrölt bors – kicsivel több, mint egy átlagos bors szórás
- csipet só
A gluténmentes mexikói karamellás főzőbanán elkészítése:
- A főzőbanánt pucoljuk meg.
- Késsel a legkönnyebb, nem lehet burgonya hámozóval pucolni.
- A megpucolt banánokat vágjuk egyforma méretű karikákra.
- 2 evőkanál margarinon kezdjük el megpárolni, pirítani a banánkarikákat.
- Borsozzuk meg alaposan.
- Amikor az egyik oldaluk megpirult, aranybarnára sült öntsünk hozzá 50 ml vizet.
- Fordítsuk meg mindegyik banánt, és süssük, pároljuk meg a másik felüket is.
- Ha ezzel készen vagyunk, szedjük ki egy tányérra.
- A forró serpenyőbe öntsük bele a cukrot.
- Kezdjük el karamellizálni.
- Amikor a cukor megolvadt és elkezd aranysárgára váltani dobjuk hozzá óvatosan a margarint.
- Hagyjuk felolvadni.
- Öntsük rá nagyon óvatosan a maradék vizet.
- Szórjuk bele a csipet sót is.
- Amikor elolvadt a karamell, és a margarin is tegyük vissza a banánkarikákat.
- Kezdjük el főzni pár percig az egészet.
- Pár perc elteltével elkezd besűrűsödni a mártás.
- Ekkor zárjuk el alatta a gázt, és készen is van a karamellizált banánunk.
- Halakhoz kiváló köret.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 15 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mexikói karamellás főzőbanán tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt banán bors cukor édes gyors ivóvíz margarin max. 20 perces gluténmentes receptek reggeli só uzsonna és tízórai