Gluténmentes mini kovászos vaníliás-csokis kalácska
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes mini kovászos vaníliás-csokis kalácskával bővült.
Kovásszal már régóta dolgozom, szinte mindenre felhasználom. Most a Mester család Foszlós kalács lisztjét használtam már az előtésztához is. Majd ízesítettem vanília kivonattal és kakaóval, csokicseppekkel. Szándékosan kisebb kalácsokat szerettem volna készíteni, hogy egy gyors étkezéshez is éppen elég legyen.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 45 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 50 g Mimen cirokliszt
- 50 g Mester Család Foszlós kalács liszt
- 10 g méz
- 25 g cukor
- 60 ml langyos víz
Tésztához:
- 250 g kész, előbbi érett kovászból
- 150 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 220 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 80 g Mimen cirokliszt
- 80 g Mester Család Foszlós kalács liszt
- 100 g It’s us Miklos’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- 60 g It’s us Miklos’s Fehérkenyér liszt
- 1 tojássárgája
- 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
- 4 evőkanál étolaj
- ízlés szerint vanília kivonat
- 4-5 evőkanál zsírszegény holland kakaópor
- ízlés szerint 30 g mentes csokoládécsepp
A gluténmentes mini kovászos vaníliás-csokis kalácska elkészítés:
- A már érett kovászhoz adom, a többi hozzávalóval.
- A cukrot és a mézet se hagyjuk ki.
- Alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászból 250 g-ot fogunk felhasználni.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Üssük bele a tojássárgáját.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá, hiszen a hagyományos kalács is sok olajat vesz fel.
- Vegyük ketté a tésztát.
- Egyik feléhez adjuk ízlés szerint a kakaóport, ízlés szerint a csokicseppeket.
- Gyúrjuk össze.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Jöhet a kakaómentes tészta.
- Öntsünk bele vanília kivonatot.
- Gyúrjuk össze.
- 2-3 étolajjal leöntött felületen gyúrjuk össze, lapítsuk ki, hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Hagyjuk kilapítva a tésztát.
- Ezen óvatosan lapítsuk el a kakaós tésztát.
- Majd az egészet hajtsuk egymásra.
- Lapítsuk ki újra és tekerjük fel.
- vágjuk fel 3 egyenlő részre
- 3 közepes méretű papír sütőformát óvatpsan kenjünk ki étolajjal.
- Ebbe tegyük bele a feltekert tésztát.
- Kissé egyengessük el.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!)
- Tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, kb. 6-8 óra múlva, és gyönyörűen életre kelt a kuglóf tegyük előmelegített 180 C-os sütőbe.
- Kb. 40-45 perc alatt készre sül.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 6-8 óra pihentetés, 45 perc sütés
Jó étvágyat kívánok!
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes mini kovászos vaníliás-csokis kalácska tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt cirokliszt csokoládé cukor édes étolaj gluténmentes kovász kakaópor kalács margarin méz reggeli tojássárgája uzsonna és tízórai vanília kivonat vaníliás cukor víz