Egészséges gluténmentes minipizzák
Gyors, különleges, gluténmentes minipizza szilveszter estére?
Hozzávalók 8 darabhoz (egy tészta 20 cm átmérőjű):
- 130 g barna rizsliszt
- 100 g kölesliszt
- 70 g lenmagliszt
- 175 g * natúr joghurt
- 1 evőkanál psyllium – útifűmag héj (kb. 10 g)
- 1,5 dl víz
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1-1 teáskanál szárított bazsalikom és oregánó
- ½ teáskanál. fokhagyma granulátum és kevés őrölt bors
Szószhoz:
- 100 g paradicsompüré
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 evőkanál szárított bazsalikom és oregánó
Összeállításhoz:
- 8 szelet prosciutto sonka (kb. 100 g)
- 8 db koktélparadicsom (kb. 150 g)
- 300 g brokkolirózsa (kb. 500g-os brokkoli)
- 200 g ** trappista sajt
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd a fűszerekkel együtt keverjük alaposan össze. Adjuk hozzá az olívaolajat, majd a joghurtot és kezdjük el tésztává gyúrni. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet is. A tésztát válasszuk szét 8 egyenlő részre, gyúrjunk belőlük golyót, majd hagyjuk pihenni 20-30 percig.
- A brokkolit szedjük szét rózsáira és bő forrásban lévő enyhén sós vízben főzzük közepesen puhára (ne legyen túl puha!).
- A sajtot vékony lyukú sajtreszelőn reszeljük le.
- A sütőt melegítsük elő 200 °C fokra.
- A paradicsompürét öntsük egy tálba, majd adjuk hozzá a 2 gerezd fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, a kevés borsot és a zöldfűszereket.
- A pizza összeállításához vegyünk kezünkbe egy golyót, kissé gyúrjuk át, majd két tenyerünk összenyomásával lapítsuk szét, amennyire tudjuk, majd rizsliszttel szórt deszkán nyújtsuk tovább kb. 0,5 cm vastagra és formázzuk kör alakúra.
- A kinyújtott pizzát kenjük meg vékonyan a paradicsompürével, tépkedjünk rá 1-1 szelet prosciutto sonkát, 4-5 apró brokkoli virágot és 1 db elnegyedelt koktélparadicsomot. Az egészet szórjuk meg reszelt sajttal, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Így járjunk el a többi pizzával is!
- Az előkészített pizzákat tegyük be a sütőbe és süssük addig, míg a sajt rá nem olvad és enyhén meg nem pirul (kb. 10 perc).
- Sütőből kivéve rögtön fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
TIPP: Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetére.
- * Használjon laktózmentes tejtermékeket!
- ** A hosszan érlelt és a kemény sajtok természetes módon laktózmentesek, még akkor is, ha azt külön nem tüntetik fel a csomagoláson. Ezt, honnan lehet kideríteni ebből a cikkből megtudhatja!
Tápanyagtartalom egy adagra vonatkoztatva:
Energia | 365,4 kcal / 1523,7 kJ |
Fehérje | 17,4 g |
Zsír | 19,1 g |
Szénhidrát | 28,4 g |
Élelmi rost | 6,3 g |
A gluténmentes minipizza receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: barna rizsliszt bazsalikom brokkoli fokhagyma gluténmentes party snack IR barát GM receptek joghurt kölesliszt lenmagliszt olívaolaj oregánó paradicsom pizza psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt sajt sonka street food