Gluténmentes muffin zebra mintával
Egy egyszerű gluténmentes muffin, mégis látványos, különleges lesz a csíkos zebramintától. Még egy szürke téli reggel is jobb lesz, ha ezzel a jópofa muffinnal indítjuk!
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 120 g porcukor
- 140 ml víz
- 200 g olvasztott vaj *
- 10 g sütőpor **
- 300 g rizsliszt
- 4 teáskanál (12 g) cukrozatlan GM kakaópor **
Elkészítés:
- A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a vizet, az olvasztott vajat és alaposan összekeverjük.
- A rizslisztet összeforgatjuk a sütőporral és a porcukros-tojásos keverékhez adjuk.
- Ha simára kevertük, a massza felét átöntjük egy másik tálba. Az egyik tál tartalmához hozzáadjuk a kakaóport és jól elkeverjük. Így tehát van egy “fehér” és egy “barna” masszánk.
- A szilikon muffin forma mélyedéseibe adagoljuk a tésztát a következőképpen:
- a mélyedésbe kanalazunk egy kiskanál fehér masszát
- majd pontosan a fehér közepére egy kiskanál barna tésztát
- erre ismét fehér tészta jön
- rá megint barna és így tovább.
Ha a muffinforma kb. 2/3-áig értünk, akkor jöhet a következő mélyedés (rétegezés).
- Ha kész vagyunk, 180 ºC fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 15 percig sütjük. (Tűpróbával teszteljük 12 percnél is, ha jó, elzárhatjuk.)
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: könnyű
* Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is
** -al jelöltekből a garantáltan gluténmenteset kell használni, kaphatók „gluténnal szennyeződhetett” termékek is így elkerülhetjük a diétahiba lehetőségét!
Tápérték 1 darabban | 12 darab készítése esetén | 14 darab készítése esetén |
Energia | 1171,8 kJ / 285,8 kcal | 1005,7 kJ / 245,3 kcal |
Fehérje | 3,6 g | 3,1 g |
Zsír | 15,7 g | 13,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,4 g | 8,9 g |
Szénhidrát | 30,5 g | 26,1 g |
amelyből cukrok | 10,3 g | 8,9 g |
Élelmi rost | 0,7 g | 0,6 g |
A gluténmentes muffin recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.