Gluténmentes napraforgó kalács – igazi húsvéti különlegesség Iri mamától
Iri mama egy gyönyörű, húsvéti gluténmentes kalács recepttel bővítette gyűjteményünket!
Elkészült a húsvéti asztalunk dísze. Napokban láttam ezt a formát különböző főzős oldalakon, Interneten, annyira megtetszett hogy megpróbáltam elkészíteni. Mivel a gluténmentes lisztek teljesen máshogy viselkednek, nem sok reményem volt a végeredményt illetően. Meglepetésemre, nagyon jó lett 🙂. Sikerült egy jó állagú gluténmentes tésztát készítenem, ez is hozzájárult a sikerhez. Ahogy készítettem. Volt vele munka, élveztem minden percét, de megérte.
Hozzávalók (1 db kalácshoz, kb. 10 adag):
- 500 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 1 db M-es tojás
- 70 g étolaj
- 12 g tejpor
- 10 g cukor
- 12 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- 8 g gluténmentes porélesztő
- 380 g langyos tej
- 7 g só
- 25 g puha margarin
Rétegek közé :
- 40 g puha margarin
Tetejére :
- 1 db M-es felvert tojás
- pár szem szezámmag, napraforgómag, lenmag és mák
A gluténmentes napraforgó kalács elkészítése:
- Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, és az összes száraz hozzávalót, jól elkeverem.
- Hozzáadom a tojást, olajat, tejet, dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát.
- Végén a margarinnal tovább dagasztom. Mikor már szépen elválik az edény falától, letakarom és konyhapulton 30 percen keresztül kelesztem. Gyönyörűen feljött.
- Ezután lisztezett gyúrólapon elfelezem a tésztát, 2 db bucit gömbölyítek, az egyiket 5 db egyenlő részre osztom, kis golyókat gömbölyítek belőle, pihentetem. A másik gombóc tésztát 4 részre osztom úgy, hogy csak az egynegyed részt vágom le, kigömbölyítem, félreteszem. A fent maradó tésztát, újra 5 darabra vágom, gömbölyítem, pihentetem.
- Egy gáztepsire sütőpapírt teszek.
- Az első 5 db tészta gombócot, egyesével 22 cm-es körré nyújtom. Ráteszem az első lapot a tepsire, lekenem a puha margarinnal vékonyan, majd rá a másik lapot, lekenem stb. Az utolsót olyan nagyra nyújtom, hogy a tészta kupac szélére is lelógjon, befedje.
- Körben szépen eligazítom, levágom a leeső részt. 4 vágást ejtek úgy, hogy a szélétől egy újjnyit egyben hagyom. 8 cikk lesz, amit kihajtok.
- A másik 5 db gombócot, egyesével újra kinyújtom, akkorára, mint a tepsiben lévő tészta közepe kb. 14 cm. Lap, lekenem, stb. az utolsó itt is nagyobb legyen, hogy körbe az oldalát is fedje.
-
- Az így kapott tészta csomagot, a tepsiben lévő, közepére teszem. Ismét elvágom 4 részre úgy mint előtte, és kihajtom a szirmokat. Közepére teszem az egynegyed tészta golyót.
- Lekenem felvert tojással, leszórom a magokkal. Duplájára kelesztem, kb. 1 óra alatt, majd ezután 180 °C-os fokos sütőben, légkeveréssel 20-25 percen keresztül sütöm úgy, hogy szép aranybarna színű legyen.
Elkészítési idő: 2 óra 30 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet GM kalácsban |
Energia | 13322 kJ / 3172 kcal | 1332kJ / 217 kcal |
Zsír | 133,4 g | 13,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 38,1 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 422,7 g | 42,3 g |
amelyből cukrok | 54,5 g | 5,5 g |
Rost | 40,7 g | 4,1 g |
Fehérje | 48,3 g | 4,8 g |
Só | 12,70 g | 1,27 g |
A gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor étolaj gluténmentes péksütemények húsvéti receptek kalács lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B tejpor tojás vendégváró