Gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy napraforgós, ciroklisztes gluténmentes bagett-tel bővült.
Talán már tudjátok, hogy imádom a bagetteket, és hogy mindig visszanyúlok ehhez a pékáruhoz. Most teljes kiőrlésű mentes ciroklisztet, darált napraforgómagot és Miklós fehér kenyérlisztet használtam. Tetejét jó sok szotyimaggal szórtam meg. Az íze teljesen leírhatatlan, finom, egyáltalán nem érezni, hogy esetleg mentes a kenyerünk.
Hozzávalók (3 db nagyméretű):
Tésztához:
- 50 g pirított napraforgómag ledarálva
- 50 g tápióka keményítő
- 80 g teljes kiőrlésű, gluténmentes cirokliszt
- 320 g It’s us Miklós fehér kenyérlisztkeverék
- 12 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 410 ml víz
- 1,5 evőkanál napraforgó étolaj
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál ketchup
- 2 marék bő vízzel átmosott napraforgómag
A gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett elkészítése:
- 60 ml langyos vízbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, amihez hozzáadjuk a cukrot.
- Tegyük el langyos helyre életre kelni.
- Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
- Az 50 g napraforgó magot pirítsuk meg.
- Majd kávédarálón jó alaposan daráljuk le.
- A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
- Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
- Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát.
- Fokozatosan öntsük hozzá a vizet.
- Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Dagasszuk még pár percig tovább.
- Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt napraforgómagokat.
- 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
- Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
- Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
- Majd szórjuk le a vizes napraforgómagok harmadát.
- Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
- Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
- Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
- Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
- A megkelt bagettek tetejét a napraforgó étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
- Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
- Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 C-on süssük készre, további 25-30 perc alatt.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70-80 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagettben |
| Energia | 8862 kJ / 2115 kcal | 2954 kJ / 705 kcal |
| Zsír | 54,6 g | 18,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 6,8 g | 2,3 g |
| Szénhidrát | 372,2 g | 124,1 g |
| amelyből cukrok | 18,9 g | 6,3 g |
| Rost | 32,8 g | 10,9 g |
| Fehérje | 19,9 g | 6,6 g |
| Só | 12,15 g | 40,5 g |
A gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor élesztő étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz ketchup napraforgómag psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápióka keményítő uzsonna és tízórai










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

