Gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett
KolosFreeFood receptválogatásunk egy napraforgós, ciroklisztes gluténmentes bagett-tel bővült.
Talán már tudjátok, hogy imádom a bagetteket, és hogy mindig visszanyúlok ehhez a pékáruhoz. Most teljes kiőrlésű mentes ciroklisztet, darált napraforgómagot és Miklós fehér kenyérlisztet használtam. Tetejét jó sok szotyimaggal szórtam meg. Az íze teljesen leírhatatlan, finom, egyáltalán nem érezni, hogy esetleg mentes a kenyerünk.
Hozzávalók (3 db nagyméretű):
Tésztához:
- 50 g pirított napraforgómag ledarálva
- 50 g tápióka keményítő
- 80 g teljes kiőrlésű, gluténmentes cirokliszt
- 320 g It’s us Miklós fehér kenyérlisztkeverék
- 12 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 12 g só
- 410 ml víz
- 1,5 evőkanál napraforgó étolaj
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Tetejére:
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál ketchup
- 2 marék bő vízzel átmosott napraforgómag
A gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett elkészítése:
- 60 ml langyos vízbe morzsoljuk bele a friss élesztőt, amihez hozzáadjuk a cukrot.
- Tegyük el langyos helyre életre kelni.
- Addig mérjük ki a száraz összetevőket.
- Az 50 g napraforgó magot pirítsuk meg.
- Majd kávédarálón jó alaposan daráljuk le.
- A száraz összetevőket alaposan keverjük össze.
- Ha felfutott az élesztő, adjuk a lisztes keverékhez.
- Dagasztógép üstjében kezdjük el dagasztani a tésztát.
- Fokozatosan öntsük hozzá a vizet.
- Amikor már majdnem kész a tészta, öntsük hozzá a napraforgó étolajat.
- Dagasszuk még pár percig tovább.
- Addig mossuk át bő vízzel a bagettek tetejére szánt napraforgómagokat.
- 3 egyenlő részre osszuk el a tésztát.
- Egyenként lapítsuk ki a kezünkkel (most gumikesztyűvel) a tésztákat sütőpapíron.
- Felső részét behajtjuk háromszög alakúra, és feltekerjük a tésztát.
- Majd szórjuk le a vizes napraforgómagok harmadát.
- Ezen tekergessük el a tésztahengereket.
- Ugyan így járunk el a maradék két résszel is.
- Tegyük bagettsütő formába, vagy tepsibe a tésztákat.
- Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. 30 percen át.
- Melegítsük elő a sütőt 220 °C fokra, amibe szokás szerint helyezzünk be 2 dl vizet egy kis fém edényben.
- A megkelt bagettek tetejét a napraforgó étolajas, ketchupös keverékkel kenjük le vékonyan.
- Süssük először 220 °C fokon 10 percig.
- Majd vegyük lejjebb a hőmérsékletet és 190 C-on süssük készre, további 25-30 perc alatt.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 70-80 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagettben |
Energia | 8862 kJ / 2115 kcal | 2954 kJ / 705 kcal |
Zsír | 54,6 g | 18,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 6,8 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 372,2 g | 124,1 g |
amelyből cukrok | 18,9 g | 6,3 g |
Rost | 32,8 g | 10,9 g |
Fehérje | 19,9 g | 6,6 g |
Só | 12,15 g | 40,5 g |
A gluténmentes napraforgós, ciroklisztes bagett tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor élesztő étolaj gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz ketchup napraforgómag psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só tápióka keményítő uzsonna és tízórai