Gluténmentes növényi túrós, meggyes pite
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes növényi túrós, meggyes pitével bővült.
A növényi “túró” és a meggy szinte ízérzés hűen hozza a hagyományos túró ízét, állagát. Most a Mester Család gluténmentes sütemény lisztjét használtam fel a tészta alaphoz. A növényi túróhelyettesítő tetejét megszórtam rizsdarával, így a lecsepegtetett meggy sem áztatta el a desszertemet. Érdemes máris ekkora mennyiséggel dolgozni, mert a süti felettébb eteti magát.
Hozzávalók (18 főre):
Tésztához:
- 500 g Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 240 g margarin (hidegen)
- 150 g porcukor
- 80 g növényi tejfölalternatíva
- 5 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 10 g sütőpor
- fél bio citrom reszelt héja
- 10 ml vanília aroma
Töltelék:
- 700 g növényi túróhelyettesítő
- 250 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- 1 bio citrom reszelt héja
- 3 tojássárgája
- 3 tojásfehérje
- csipet só a fehérjéhez
Meggy töltelék:
- 350 g magozott meggybefőtt
- 30 g It’s us Naturbit rizsdara
Tetejére:
- 1 tojás felverve
A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite elkészítése:
- Mérjük ki a száraz hozzávalókat egy nagyobb tálban.
- Üssük bele a tojást és egy sárgáját.
- Hidegen vagdossuk bele a margarint.
- Mehet bele a sütőpor, vanília aroma és a só is.
- Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze ruganyos tésztává.
- Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe amíg elkészítjük a tölteléket.
- Szűrjük le a meggybefőttet.
- Csöpögtessük le a nedvességtől egy szita segítségével.
- A növényi túróhoz adjuk a vanília aromát, sót cukrot.
- Reszeljük bele a citromot is.
- Mérjük hozzá a cukrokat.
- Egy villa segítségével alaposan keverjük el a 3 tojássárgájával.
- A fehérjét csipet sóval verjük fel kemény habbá.
- Óvatosan forgassuk bele a túrókeverékbe a habot.
- A hideg tésztát vegyük ki a hűtőből.
- Szedjük kettőbe.
- Rizslisztezett felületen nyújtsuk ki óvatosan a tésztát.
- Egy nagyobb tepsibe helyezzük bele.
- Erre halmozzuk rá a túrótölteléket.
- Szórjuk a tetejére a rizsdarát.
- Majd szépen a lecsepegett meggyszemeket is szórjuk rá a túró tetejére.
- Ismét nyújtsuk ki a most már maradék tésztát, és helyezzük a meggyes-túrós töltelére.
- Felvert tojással kenjük le a tetejét.
- Villával szurkáljuk meg.
- Előmelegített 170 °C fokos sütőben süssük készre kb. 35 perc alatt.
- Teljesen kihűlve szépen szeletelhető.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 70 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes glutén és tejmentes lisztkeverék magozott meggy margarin Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester lisztkeverékek növényi túró alternatíva pite porcukor psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsdara só sütőpor tejföl alternatíva tojás tojásfehérje tojássárgája uzsonna és tízórai vanília aroma vaníliás cukor