Gluténmentes nyári álom torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes nyári álom tortával bővült.
Nyár derekán járunk, elkezdődött a szilvaszezon. A szilva savanyúsága igazán jól ennek a tortának, és a nyári melegnek is. Milyen jólesik enni egy savanykás tortaszeletet egy könnyed ebéd vagy vacsora után? Összetett torta, de könnyedén elkészítheti bárki. Nem kell hozzá túl sok előképzettség.
Hozzávalók (16 szelet):
(24 cm átmérőjű tortaforma)
Tészta hozzávalói:
- 5 db L-es méretú tojás
- 5 evőkanál eritrit
- csipet só
- 1 evőkanál étolaj
- 7 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál sütőpor
Szilvazselé:
(20 cm átmérőjű tortaforma)
- 800 g kimagozott szilva
- 2 evőkanál eritrit
- 2 teáskanál Lucullus fahéj
- 1 egész citrom reszelt héja
- csipet só
- 3,5 dl víz
- 3 teáskanál agar-agar
Fehér krém:
- 250 g Vegart növényi mascarpone
- 400 ml Meggle Patisserie vegán növényi tejszínhab
- 500 ml Alpro vaníliás növényi joghurt
- vanília aroma ízlés szerint
- 3 evőkanál eritrit
- csipet só
- 3 teáskanál agar-agar
Tüllhöz:
- 10 g rizsliszt
- 20 ml napraforgó étolaj
- 80 ml víz
- lila gél alapú ételfesték, ízlés szerint
Csokoládé máz:
- 150 g tejmentes csokoládé
Tetejére:
- 1 csomag vanília puding
- 300 ml növényi rizstej
- 3 evőkanál eritrit
- 45 g Ráma növényi margarin
Tetejére dekorációnak:
- 3-5 db szilva, kimagozva, vékonyan felcikkezve
A gluténmentes nyári álom torta elkészítése:
1, Piskóta:
- A tojásokat habosra verjük egy robotgép segítségével a cukorral, sóval és az étolajjal.
- A tojásos habhoz szitáljuk a sütőporos rizslisztet.
- Óvatosan összekeverjük a habot a liszttel.
- 24 cm-es tortaformába, aminek az alját sütőpapírral béleltünk ki, óvatosan kanalazzuk be a tésztát.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre kb. 15-20 perc alatt.
- Amikor kész, hagyjuk kihűlni a piskótatésztát.
2, Szilvazselé:
- Nekem 1 db 20 cm-es tortaformám van, ezért két részletben készítettem el a zselé korongokat.
- A szilvák felét, a többi hozzávaló felével sűrűre összefőzzük.
- Adjuk hozzá az agar-agart, aminek fel kell forrnia a szilvával együtt.
- Kiöntjük ezt a 20 cm-es tortaformába.
- Hagyjuk megdermedni. (akár tehetjük hűtőszekrénybe is)
- Ne felejtsük el majd a kész szilvakorongot kivenni a formából, és újra elkészíteni a zselé korongot, a maradék részből.
- Majd kihűteni!
3, Fehér krém:
- Verjük fel a növényi tejszínhabot.
- Amikor már majdnem kész a hab, adjuk hozzá a villával összetört vegán mascarpónét.
- Az Alpró joghurtból 2-3 evőkanál kivételével felforraljuk az eritrittel, és az agar-agarral.
- Kicsit hagyjuk hűlni, pár percig.
- Óvatosan keverjük majd össze a mascarponés tejszínhabbal a felforralt, kicsit kihűlt növényi joghurttal.
4, Vaníliás krém:
- A vanília pudingport a szokásos módon elkészítjük.
- Felforraljuk az eritrittel a növényi tejet (most rizs), és sűrűre főzzük a pudingot.
- Ha kész, adjuk hozzá a margarint, és keverjük el jó alaposan.
- Hűtsük le.
5, Tüll:
- A hozzávalókat alaposan keverjük össze, kézi botmixer segítségével.
- Forró palacsintasütőbe öntsük bele a tüll „tésztát”.
- Közepesen forró sütőben kb. 15 percig süssük készre.
- A végén vissza fog maradni az étolaj. (fel lehet használni újra)
- A kész tüllt óvatosan egy palacsinta lapát segítségével emeljük át egy lapos tányérra.
6, Összeállítás:
- Vágjuk ketté a piskótát.
- Tegyük 24 cm-es tortakarikába.
- Belülről tekerjük körbe vax papírral / fóliával, mert a torta magas lesz, felfelé fogunk építkezni.
- Alsó lapra kenünk egy kevés növényi joghurtot.
- Erre öntsünk egy adag fehér krémet.
- Ebbe óvatosan nyomjuk bele az első szilvás réteget.
- Jöhet a maradék fehér krém.
- Ebbe is nyomjuk bele a második szilvazselé korongot.
- Helyezzük rá a piskótakarika másik felét.
- Kenjük le a kihűlt vaníliás pudinggal.
- A kész és kihűlt tüllt olló segítségével óvatosan vágjuk fel, ahogy szeretnénk.
- Helyezzük bele a pudingba.
- Tegyük be egy kis időre a tortát hűlni.
7, Csokoládémáz:
- A csokoládét mikrohullámú sütőben kb. bő 1 perc alatt olvasszuk fel.
- Tegyük bele egy zacskóba, óvatosan, mert forró!
- Az egyik sarkát vágjuk le.
- Majd a kihűlt torta szélére csurgassuk rá, amely így szinte azonnal meg fog kötni.
- Dekoráljuk szilvacikkekkel.
- Tegyük be a hűtőszekrénybe.
- Kihűlve tálaljuk. (legjobb, ha akár egy éjjel is a hűtőszekrényben marad)
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 4 óra, ebben már benne van a hűtési idő is
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes nyári álom torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom eritrit ételfesték étolaj fahéj gluténmentes tejcsokoládé ivóvíz joghurt margarin mascarpone növényi joghurtalternatíva növényi mascarpone alternatíva reggeli rizsliszt só sütőpor szilva tejszínhab tojás torta uzsonna és tízórai vanília aroma