Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes nyári álom torta

torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes nyári álom tortával bővült.

Nyár derekán járunk, elkezdődött a szilvaszezon. A szilva savanyúsága igazán jól ennek a tortának, és a nyári melegnek is. Milyen jólesik enni egy savanykás tortaszeletet egy könnyed ebéd vagy vacsora után? Összetett torta, de könnyedén elkészítheti bárki. Nem kell hozzá túl sok előképzettség.

Hozzávalók (16 szelet):

(24 cm átmérőjű tortaforma)

Tészta hozzávalói:

  • 5 db L-es méretú tojás
  • 5 evőkanál eritrit
  • csipet só
  • 1 evőkanál étolaj
  • 7 evőkanál rizsliszt
  • 1 teáskanál sütőpor

Szilvazselé:

(20 cm átmérőjű tortaforma)

  • 800 g kimagozott szilva
  • 2 evőkanál eritrit
  • 2 teáskanál Lucullus fahéj
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 3,5 dl víz
  • 3 teáskanál agar-agar

Fehér krém:

  • 250 g Vegart növényi mascarpone
  • 400 ml Meggle Patisserie vegán növényi tejszínhab
  • 500 ml Alpro vaníliás növényi joghurt
  • vanília aroma ízlés szerint
  • 3 evőkanál eritrit
  • csipet só
  • 3 teáskanál agar-agar

Tüllhöz:

  • 10 g rizsliszt
  • 20 ml napraforgó étolaj
  • 80 ml víz
  • lila gél alapú ételfesték, ízlés szerint

Csokoládé máz:

  • 150 g tejmentes csokoládé

Tetejére:

  • 1 csomag vanília puding
  • 300 ml növényi rizstej
  • 3 evőkanál eritrit
  • 45 g Ráma növényi margarin

Tetejére dekorációnak:

  • 3-5 db szilva, kimagozva, vékonyan felcikkezve

A gluténmentes nyári álom torta elkészítése:

1, Piskóta:

  • A tojásokat habosra verjük egy robotgép segítségével a cukorral, sóval és az étolajjal.
  • A tojásos habhoz szitáljuk a sütőporos rizslisztet.
  • Óvatosan összekeverjük a habot a liszttel.
  • 24 cm-es tortaformába, aminek az alját sütőpapírral béleltünk ki, óvatosan kanalazzuk be a tésztát.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben süssük készre kb. 15-20 perc alatt.
  • Amikor kész, hagyjuk kihűlni a piskótatésztát.

2, Szilvazselé:

  • Nekem 1 db 20 cm-es tortaformám van, ezért két részletben készítettem el a zselé korongokat.
  • A szilvák felét, a többi hozzávaló felével sűrűre összefőzzük.
  • Adjuk hozzá az agar-agart, aminek fel kell forrnia a szilvával együtt.
  • Kiöntjük ezt a 20 cm-es tortaformába.
  • Hagyjuk megdermedni. (akár tehetjük hűtőszekrénybe is)
  • Ne felejtsük el majd a kész szilvakorongot kivenni a formából, és újra elkészíteni a zselé korongot, a maradék részből.
  • Majd kihűteni!

3, Fehér krém:

  • Verjük fel a növényi tejszínhabot.
  • Amikor már majdnem kész a hab, adjuk hozzá a villával összetört vegán mascarpónét.
  • Az Alpró joghurtból 2-3 evőkanál kivételével felforraljuk az eritrittel, és az agar-agarral.
  • Kicsit hagyjuk hűlni, pár percig.
  • Óvatosan keverjük majd össze a mascarponés tejszínhabbal a felforralt, kicsit kihűlt növényi joghurttal.

4, Vaníliás krém:

  • A vanília pudingport a szokásos módon elkészítjük.
  • Felforraljuk az eritrittel a növényi tejet (most rizs), és sűrűre főzzük a pudingot.
  • Ha kész, adjuk hozzá a margarint, és keverjük el jó alaposan. 
  • Hűtsük le.

5, Tüll:

  • A hozzávalókat alaposan keverjük össze, kézi botmixer segítségével.
  • Forró palacsintasütőbe öntsük bele a tüll „tésztát”.
  • Közepesen forró sütőben kb. 15 percig süssük készre.
  • A végén vissza fog maradni az étolaj. (fel lehet használni újra)
  • A kész tüllt óvatosan egy palacsinta lapát segítségével emeljük át egy lapos tányérra.

6, Összeállítás:

  • Vágjuk ketté a piskótát.
  • Tegyük 24 cm-es tortakarikába.
  • Belülről tekerjük körbe vax papírral / fóliával, mert a torta magas lesz, felfelé fogunk építkezni.
  • Alsó lapra kenünk egy kevés növényi joghurtot.
  • Erre öntsünk egy adag fehér krémet.
  • Ebbe óvatosan nyomjuk bele az első szilvás réteget.
  • Jöhet a maradék fehér krém.
  • Ebbe is nyomjuk bele a második szilvazselé korongot.
  • Helyezzük rá a piskótakarika másik felét.
  • Kenjük le a kihűlt vaníliás pudinggal. 
  • A kész és kihűlt tüllt olló segítségével óvatosan vágjuk fel, ahogy szeretnénk.
  • Helyezzük bele a pudingba.
  • Tegyük be egy kis időre a tortát hűlni.

7, Csokoládémáz:

  • A csokoládét mikrohullámú sütőben kb. bő 1 perc alatt olvasszuk fel.
  • Tegyük bele egy zacskóba, óvatosan, mert forró!
  • Az egyik sarkát vágjuk le.
  • Majd a kihűlt torta szélére csurgassuk rá, amely így szinte azonnal meg fog kötni.
  • Dekoráljuk szilvacikkekkel.
  • Tegyük be a hűtőszekrénybe. 
  • Kihűlve tálaljuk. (legjobb, ha akár egy éjjel is a hűtőszekrényben marad)

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 4 óra, ebben már benne van a hűtési idő is

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes nyári álom torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes torta recept

gluténmentes nyári álom torta

Kategória: , , , , ,