Gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy, pohárdesszertben
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi fekete tápióka gyönggyel bővült.
Imádom a tápióka gyöngyöt. Most fekete színűt vásároltam, ezt használtam fel. Őszi színeket, ízeket használtam, hiszen nyakunkon a Halloween, de nem csak erre az alkalomra lehet felhasználni ezeket a különleges gyöngyöket. Korábbi receptemben leírt sütőtökös-almás lekvárt is használtam a krémhez a pohárdesszerthez.
Hozzávalók (4 db):
- 250 g tápiókagyöngy (most fekete, de ételfestékkel színezhetjük)
- 500 ml víz
- 50 g eritrit (édesítőszer)
- csipet só
Krém hozzávalói:
- 100 ml Alpró növényi tejszín
- 50 g növényi mascarpone krém
- 1 teáskanál eritrit porcukor
- 100 g sütőtökös-almás lekvár
Tetejére:
- 80 g Alpró növényi tejszín
- 1 teáskanál eritrit porcukor
- 50 g magozott meggy
A gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy elkészítése:
- A tápióka gyöngyöket főzzük meg a vízben az eritrittel és a sóval.
- Lehet majd látni, amikor a gyöngyök igazán fekete színűek lesznek, élénk feketék.
- Ha fehér gyöngyöt főzünk, fekete ételfestékkel, akkor átlátszóvá válnak a kis gyöngyök.
- Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe.
- Ekkor szűrjük le megfőtt, megdagadt tápióka szemeket.
- A festett esetén öblítsük is le hideg, folyó vízzel.
- A növényi tejszínhabot kezdjük el felverni.
- Amikor kezd összeállni már a hab, adjuk hozzá a ledarált eritrit port, és a növényi mascarponét.
- Verjük együtt ezeket pár pillanatig, amíg megkeményedik a hab.
- Ehhez keverjük a sütőtökös-almás lekvárt.
- Igazán szép színt ad majd a fehér habnak.
- Ezután sima növényi tejszínhabot verünk fel eritrit porral, hasonlóan az előzőhez.
- Ekkora már kihűlt a tápióka gyöngy.
- Vegyünk elő négy egyforma poharat.
- Az aljára rétegezzük fekete tápióka szemeket.
- Jöhet egy réteg lekváros habos krém.
- Erre újra a fekete szemecskék.
- Tetejére egy-egy adag növényi tejszínhab kerül.
- Helyezzünk rá pár szem meggyet, akár még pár darab fekete tápióka gyöngyöt is.
- Helyezzük hőtőszekrénybe.
- Lehűlve a legfinomabb.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 30 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes őszi fekete tápióka gyöngy tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt édesítőszer eritrit gyors ivóvíz lekvár meggy növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva porcukor reggeli só tápióka gyöngy tej - tojás - gluténmentes tejmentes tojásmentes uzsonna és tízórai