Gluténmentes őszi palacsintatorta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi palacsintatortával bővült.
A már korábban leírt sütőtökös-almás lakvárt is felhasználtam ehhez a különleges palacsinta tortához. Ez a fűszeres íz remekül társul a növényi mascarpone és növényi tejszín édessége. Kitűnő desszert lehet egy kiadósabb leves után, vagy megkoronázhatjuk a hétvégi ebédünket ezzel a finomsággal.
Hozzávalók (16 szelet):
Palacsintához:
- 35 dkg Mester család palacsintapor
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 4 dl növényi ital (most rizsital)
- 3-3,5 dl szénsavas ivóvíz
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Sütőtökös-almás krémhez:
- 15 dkg sütőtökös-almás lekvár
Fehér krém:
- 15 dkg növényi mascarpone
- 160 ml Alpro növényi tejszín
- 1 evőkanál eritrit édesítőszer – “porcukorrá” darálva
Tetejére:
- 80 g magozott koktél cseresznye
- 90 Alpro növényi tejszín (szójakészítmény habkészítéshez)
- 1/2 evőkanál eritrit “porcukorrá” darálva
A gluténmentes őszi palacsinta torta elkészítése:
- Elkészítjük a palacsintákat.
- A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre kikeverjük.
- Egy-egy cseppnyi forró étolajon készre sütjük, mindkét oldalát a palacsintának.
- Amíg a palacsinták hűlnek, elkészítjük a fehér, növényi krémet.
- A hideg Alpro növényi tejszínt kezdjük el felverni.
- Amikor kezd már felverődni, keményedni a adjuk hozzá a porrá őrölt eritritet és a vegán mascarponét.
- Verjük kemény habbá.
- Ezután a sima, növényi tejszínhabot verjük fel, hasonló módon, mascarpone nélkül.
- A kihűlt palacsintákat rétegezzük.
- 10-12 db palacsintát fogunk egymásra helyezni.
- Egyik rétegre sütőtökös-almás lekvárt tegyünk.
- Rá illesszünk egy újabb palacsintát, amira mascarpones-tejszínes krémet halmozunk.
- Folytatjuk a sort, amíg el nem fogy a krém és a palacsinta is.
- A tetejére már csak elsimítunk a lekvárból, és dekoráljuk növényi tejszínhabbal.
- Utolsó előtti lépésként helyezzük rá a magozott koktélcseresznyét a kész palacsinta tortánkra.
- Lehűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet GM palacsintatortában |
Energia | 13822 kJ / 3299 kcal | 863 kJ / 206 kcal |
Zsír | 141,4 g | 8,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 103,5 g | 6,5 g |
Szénhidrát | 446,7 g | 27,9 g |
amelyből cukrok | 26,8 g | 1,7 g |
Rost | 9,6 g | 0,6 g |
Fehérje | 37,1 g | 2,3 g |
Só | 2,02 g | 0,13 g |
A gluténmentes őszi palacsinta torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: almalekvár édes édesítőszer eritrit étolaj fekete cseresznye glutén és tejmentes gyors ivóvíz Mester lisztkeverékek növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva palacsinta reggeli rizsital tejszín tojás torta uzsonna és tízórai