Gluténmentes őszi palacsintatorta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi palacsintatortával bővült.
A már korábban leírt sütőtökös-almás lakvárt is felhasználtam ehhez a különleges palacsinta tortához. Ez a fűszeres íz remekül társul a növényi mascarpone és növényi tejszín édessége. Kitűnő desszert lehet egy kiadósabb leves után, vagy megkoronázhatjuk a hétvégi ebédünket ezzel a finomsággal.
Hozzávalók (16 szelet):
Palacsintához:
- 35 dkg Mester család palacsintapor
- 2 db közepes méretű (M-es) egész tojás
- 4 dl növényi ital (most rizsital)
- 3-3,5 dl szénsavas ivóvíz
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
Sütőtökös-almás krémhez:
- 15 dkg sütőtökös-almás lekvár
Fehér krém:
- 15 dkg növényi mascarpone
- 160 ml Alpro növényi tejszín
- 1 evőkanál eritrit édesítőszer – “porcukorrá” darálva
Tetejére:
- 80 g magozott koktél cseresznye
- 90 Alpro növényi tejszín (szójakészítmény habkészítéshez)
- 1/2 evőkanál eritrit “porcukorrá” darálva
A gluténmentes őszi palacsinta torta elkészítése:
- Elkészítjük a palacsintákat.
- A palacsinta tészta hozzávalóit csomómentesre kikeverjük.
- Egy-egy cseppnyi forró étolajon készre sütjük, mindkét oldalát a palacsintának.
- Amíg a palacsinták hűlnek, elkészítjük a fehér, növényi krémet.
- A hideg Alpro növényi tejszínt kezdjük el felverni.
- Amikor kezd már felverődni, keményedni a adjuk hozzá a porrá őrölt eritritet és a vegán mascarponét.
- Verjük kemény habbá.
- Ezután a sima, növényi tejszínhabot verjük fel, hasonló módon, mascarpone nélkül.
- A kihűlt palacsintákat rétegezzük.
- 10-12 db palacsintát fogunk egymásra helyezni.
- Egyik rétegre sütőtökös-almás lekvárt tegyünk.
- Rá illesszünk egy újabb palacsintát, amira mascarpones-tejszínes krémet halmozunk.
- Folytatjuk a sort, amíg el nem fogy a krém és a palacsinta is.
- A tetejére már csak elsimítunk a lekvárból, és dekoráljuk növényi tejszínhabbal.
- Utolsó előtti lépésként helyezzük rá a magozott koktélcseresznyét a kész palacsinta tortánkra.
- Lehűtve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 1 óra
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet GM palacsintatortában |
| Energia | 13822 kJ / 3299 kcal | 863 kJ / 206 kcal |
| Zsír | 141,4 g | 8,8 g |
| amelyből telített zsírsavak | 103,5 g | 6,5 g |
| Szénhidrát | 446,7 g | 27,9 g |
| amelyből cukrok | 26,8 g | 1,7 g |
| Rost | 9,6 g | 0,6 g |
| Fehérje | 37,1 g | 2,3 g |
| Só | 2,02 g | 0,13 g |
A gluténmentes őszi palacsinta torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: almalekvár édes édesítőszer eritrit étolaj fekete cseresznye glutén és tejmentes gyors ivóvíz Mester lisztkeverékek növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva palacsinta reggeli rizsital tejszín tojás torta uzsonna és tízórai











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

