Gluténmentes őszi palacsintatorta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi palacsintatortával bővült.
Talán lehűlt már idő, ideje palacsintát sütni. A gluténmentes palacsintákat igazán őszies ízekkel töltöttem meg. Így főzött mák, almapürés, darált dió került. Tetejére pedig az elmaradhatatlan szilva, szilvamártás került. Ha a palacsintatortát berakjuk hűtőszekrénybe és lehűtjük, az agar-agaros szilvamártás szinte azonnal megköt a tortán.
Hozzávalók (12 szelet):
Palacsintához:
- 400 g Mester Család Palacsintapor
- 900 ml buborékos víz
- 2 db egész tojás
Sütéshez:
- kevés napraforgó étolaj
Máktöltelék:
- 150 g darált mák
- 2 evőkanál Mester Család négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- fél bio citrom reszelt héja
- csipet só
- 100 ml növényi tej (most rizstej)
Diós töltelékhez:
- 150 g dió
- 2 evőkanál Mester Család négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- fél bio citrom reszelt héja
- csipet só
- 100 g almapüré (cukrozatlan)
Szilvamártás:
- 200 g érett szilva
- 100 ml víz
- 1 evőkanál Mester Család négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
- ízlés szerint őrölt fahéj
- 1 púpos teáskanál agar-agar
- fél bio citrom reszelt héja
A gluténmentes őszi palacsintatorta elkészítése:
- A darált mákot és cukorhelyettesítőt a frissen reszelt citromhéjjal és a növényi itallal főzzük össze.
- A darált diót keverjük össze a cukorhelyettesítőt, amit ledaráltunk, porcukorrá.
- A palacsintaport keverjük össze a buborékos, szénsavas vízzel és a tojásokkal keverjük csomómentesre.
- Kevés olajon süssük ki az összes az összes palacsintát.
- Én egy kisebb tortaformába tettem egyenként a palacsintát, és kisebb sütőben is sütöttem ki a palacsintákat.
- Rétegezzük a palacsintákat.
- Egy réteg főtt mák, ezt fedjük be palacsintával.
- Ezt kenjük le almapürével, szórjuk meg a „porcukros” darált dióval.
- Jöhet újra palacsinta és a mák.
- Ezt folytassuk addig, amíg el nem fogy a palacsinta.
- A legfelső, záró palacsintát már ne kenjük le semmivel.
- Tegyük azonnal be a hűtőszekrénybe hűlni a palacsinta tortát.
- Mossuk meg a szilvát, vágjuk fel, magozzuk ki.
- Vízzel, cukorhelyettesítővel, fahéjjal és a sóval kezdjük el főzni a szilvát.
- Ha jól megpuhult a szilva, botmixerrel pürésítsük.
- Ezt a mártást egy szitán át passzírozzuk át.
- Ehhez adjuk az agar-agart és főzzök még egy-két percen át.
- Vegyük le a tűzről.
- Vegyük ki a hűtőből a palacsinta tortát.
- Evőkanál segítségével a torta tetejére csurgassuk a szilvamártást.
- Ha kellően hideg, máris el kezd kötni a mártás.
- Tegyük vissza még a tortát teljesen megdermedni.
- Hidegen szeletelhetjük.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kicsivel több, mint 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes őszi palacsintatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom dió édes étolaj mák Mester Család gluténmentes palacsintapor palacsinta só szódavíz tej rizsital tojás