Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes őszi palacsintatorta

palacsinta torta recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi palacsintatortával bővült.

Talán lehűlt már idő, ideje palacsintát sütni. A gluténmentes  palacsintákat igazán őszies ízekkel töltöttem meg. Így főzött mák, almapürés, darált dió került. Tetejére pedig az elmaradhatatlan szilva, szilvamártás került. Ha a palacsintatortát berakjuk hűtőszekrénybe és lehűtjük, az agar-agaros szilvamártás szinte azonnal megköt a tortán.

Hozzávalók (12 szelet):

Palacsintához:

Sütéshez:

  • kevés napraforgó étolaj

Máktöltelék:

  • 150 g darált mák
  • 2 evőkanál Mester Család négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • fél bio citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 100 ml növényi tej (most rizstej)

Diós töltelékhez:

  • 150 g dió
  • 2 evőkanál Mester Család négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • fél bio citrom reszelt héja
  • csipet só
  • 100 g almapüré (cukrozatlan)

Szilvamártás:

  • 200 g érett szilva
  • 100 ml víz
  • 1 evőkanál Mester Család négyszeres erősségű cukorhelyettesítő
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • 1 púpos teáskanál agar-agar
  • fél bio citrom reszelt héja

A gluténmentes őszi palacsintatorta elkészítése:

  • A darált mákot és cukorhelyettesítőt a frissen reszelt citromhéjjal és a növényi itallal főzzük össze.
  • A darált diót keverjük össze a cukorhelyettesítőt, amit ledaráltunk, porcukorrá.
  • A palacsintaport keverjük össze a buborékos, szénsavas vízzel és a tojásokkal keverjük csomómentesre.
  • Kevés olajon süssük ki az összes az összes palacsintát.
  • Én egy kisebb tortaformába tettem egyenként a palacsintát, és kisebb sütőben is sütöttem ki a palacsintákat.
  • Rétegezzük a palacsintákat.
  • Egy réteg főtt mák, ezt fedjük be palacsintával.
  • Ezt kenjük le almapürével, szórjuk meg a „porcukros” darált dióval.
  • Jöhet újra palacsinta és a mák.
  • Ezt folytassuk addig, amíg el nem fogy a palacsinta.
  • A legfelső, záró palacsintát már ne kenjük le semmivel.
  • Tegyük azonnal be a hűtőszekrénybe hűlni a palacsinta tortát.
  • Mossuk meg a szilvát, vágjuk fel, magozzuk ki.
  • Vízzel, cukorhelyettesítővel, fahéjjal és a sóval kezdjük el főzni a szilvát.
  • Ha jól megpuhult a szilva, botmixerrel pürésítsük.
  • Ezt a mártást egy szitán át passzírozzuk át.
  • Ehhez adjuk az agar-agart és főzzök még egy-két percen át.
  • Vegyük le a tűzről.
  • Vegyük ki a hűtőből a palacsinta tortát.
  • Evőkanál segítségével a torta tetejére csurgassuk a szilvamártást.
  • Ha kellően hideg, máris el kezd kötni a mártás.
  • Tegyük vissza még a tortát teljesen megdermedni.
  • Hidegen szeletelhetjük.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kicsivel több, mint 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes őszi palacsintatorta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes palacisnta torta recept

gluténmentes palacisnta torta recept

Kategória: , , ,