Gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kaláccsal bővült.
Késő ősz van. Már javában tart a sütőtök szezon. Szinte minden formában imádom, de most kalácsba tettem. Ízesítettem mézeskalács fűszerkeverékkel. A végeredmény mennyei. Igazán ajánlom, hiszen a hozzávaló sütőtök már mindenhol beszerezhető.
Hozzávalók (10 adag):
Kovászhoz:
- 50 g érett gluténmentes kovász
- 35 g It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 30 g Mimen cirokliszt
- 20 g It’s us Naturbit gluténmentes zabpehelyliszt
- 10 g méz
- 25 g cukor
- 60 ml langyos víz
Tésztához:
- előbbi érett gluténmentes kovászból
- 300 ml langyos víz
- 20 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- csipet só
- 220 g cukor
- 2 zacskó vaníliás cukor
- 100 g Mimen cirokliszt
- 100 g It’s us Fehér kenyérliszt keverék
- 50 g It’s us Mikló’s univerzális plus lisztkeverék prebiotikus
- ízlés szerint vanília kivonat
- 50 g It’s us Miklos’s univerzális lisztkeverék
- 70 g It’s us Naturbit zabpehelyliszt
- 80 g sütőtök
- 3 teáskanál Lucullus mézeskalács fűszerkeverék
- 2 tojássárgája
- 50 g olvasztott növényi vajalternatíva
- 6 evőkanál étolaj
Tetejére:
- 30 g darált pekándió
A gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal elkészítése:
- Az érett kovászt készítsük el.
- Hozzávalókat alaposan keverjük össze a langyos vízzel, és tetejét takarjuk le konyhai papírtörlő kendővel, és gumizzuk a befőttesüveg szájára.
- Tegyük félre, huzatmentes, kellemes hőmérsékletű helyre.
- Pár óra múlva hihetetlen módon be fog indulni a kovászunk. (nekem elég 2 óra is)
- Amíg az előtészta „éledezik”, addig a sütőtököt süssük meg mikrohullámú sütőben.
- Ebből a duplájára (sokszor nagyobbra is nőtt) nőtt kovászt fogjuk felhasználni.
- Mérjük ki a langyos vizet.
- Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, cukrokat és a csipet só.
- Keverjük el alaposan, csomómentesre.
- Adagoljuk hozzá a liszteket.
- Mérjük bele a kész érett kovászt.
- Üssük bele a kettő tojássárgáját.
- Adjuk hozzá a megolvasztott növényi vajalternatívát is.
- Gumikesztyű segítségével kezdjük el az egészet összegyúrni.
- Nehéz dolgunk lesz, mert eleinte tapadni-ragadni fog a tészta.
- Adjunk hozzá 2 evőkanál étolajat.
- Gyúrjuk össze.
- Ha netán még ezután is nehezen kezelhető lenne, sebaj, picivel több olaj mehet hozzá.
- Szedjük kettő részre a tésztát.
- Egy kisebb és egy nagyobb darabra.
- A kisebb darabhoz adjuk a már kihűlt, villával összetört sütőtököt.
- Szórjuk bele a mézeskalács fűszerkeveréket is.
- Gyúrjuk össze.
- Először a nagyobb tésztát vékonyan olajozott felületen nyújtsuk ki.
- Majd nyújtsuk ki a sütőtökös, fűszeres tésztát is.
- Tegyük rá a nagyobb tésztára.
- Hajtogassuk egymásra a tésztát.
- Ezt a folyamatot ismételjük meg még egyszer.
- Majd tekerjük fel, és óvatosan hengergessük meg az egészet.
- Daráljuk nagyobb darabosra le a pekándiót.
- Ebben forgassuk át a tésztahengert.
- Egy nagyobb kenyérsütő formában fogjuk keleszteni a kalácsot.
- Ezt sütőpapírral béleljük ki, és tegyük bele a tésztát.
- Kissé egyengessük el.
- Takarjuk le a tetejét. (én műanyag szemeteszsákot húzok rá, amit nem dobok el, hiszen mindig szükség lehet rá, letakarni tésztát!)
- Tegyük be egész éjjelre kelni a hűtőszekrénybe.
- Majd kb. 8 óra múlva vegyük ki, tegyük félre huzatmentes, egyenletes hőmérsékletű helyre.
- Érdemes betakargatni is, ha nem lenne kellően meleg a lakásban.
- Amikor letelt a kelési idő, és gyönyörűen életre kelt a kalács, tegyük előmelegített 180 °C fokos sütőbe.
- Kb. 45 perc alatt készre sül.
- Azért is kelesztettük olyan sokáig, hogy biztosan megemelkedjen a tészta.
- Érdemes ellenőrizni a sütés vége előtt, hogy megsült-e a tészta.
- Sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
- Teljesen kihűlve szeleteljük, tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: elkészítés 15 perc, 2- 3 óra pihentetés, 15 perc elkészítés, 8 óra pihentetés hűtőszekrényben, szobamelegen 3 óra, 45 perc sütés
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalácsban, kovásszal |
Energia | 18067 kJ / 4312 kcal | 1505 kJ / 359 kcal |
Zsír | 167,0 g | 13,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 40,8 g | 3,4 g |
Szénhidrát | 636,6 g | 53,1 g |
amelyből cukrok | 284,6 g | 23,7 g |
Rost | 52,5 g | 4,4 g |
Fehérje | 36,3 g | 3,0 g |
Só | 2,2 g | 0,16 g |
A gluténmentes őszi, sütőtökös cirmos kalács, kovásszal tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes étolaj gluténmentes kovász Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék It's us mimen cirkos lisztkeverék ivóvíz méz Naturbit lisztkeverék pekándió psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sütőtök tojássárgája uzsonna és tízórai vaj vaníliás cukor