Gluténmentes őszi torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes őszi torta bővült.
Be kell valljam, hogy a mák az egyik kedvenc alapanyagom. Itthon nem mindenki szereti annyira, mint én, de a mostani tortámhoz ragaszkodtam, hogy kerüljön bele mák. Jó-jó, engedtem én is, így került bele sütőtök is. Mennyei lett a végeredmény.
Hozzávalók(23 cm torta):
Torta hozzávalói:
- 500 g It’s us mimen vanília ízű sütemény lisztkeverék
- 110 g napraforgó étolaj
- 235 g víz
Mákkrém hozzávalói:
- 100 g darált mák
- 30 g kristálycukor
- 400 ml növényi ital (most rizsital)
- 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 egész bio citrom reszelt héja
- 150 növényi mascarpone krém
Sütőtökös krém hozzávalói:
- 250 g reszelt sütőtök
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- 300 ml növényiital (most rizsital)
- 1 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
- 3 evőkanál kristálycukor
- pár csepp frissen facsart citromlé
- 50 növényi mascarpone krém
Tetejére:
- 50 g sütőtök
A gluténmentes őszi torta elkészítése:
- A tortát készítsük el.
- A lisztkeveréket tartalmához adjuk a napraforgó étolajat és a vizet is.
- Gyorsan, de alaposan keverjük össze robotgéppel az egészet.
- Sütőpapírral bélelt 23 cm tortaformába öntsük bele a tésztát.
- Előmelegített 180 C-os sütőben süssük készre kb. 30 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
- Mákkrémhez daráljuk le a mákot a cukorral.
- Egy zacskó vaníliás pudingport keverjünk el 3 evőkanál cukorral, és 100 ml rizsitallal.
- A maradék növényi italt kezdjük el forralni.
- Öntsük bele a ledarált cukros mákot.
- Főzzük sűrűre.
- Reszeljük bele a citromhéját.
- Tegyük félre teljesen kihűlni.
- A sütőtököt reszeljük le kislyukú reszelőn.
- Mikrohullámú sütőben pároljuk meg 4 perc alatt, maximális teljesítménnyel.
- Vegyük ki, szórjuk meg őrölt fahéjjal, és kevés cukorral.
- Egy zacskó vaníliás pudingport keverjünk el 3 evőkanál cukorral, és 100 ml rizsitallal.
- A maradék növényi italt kezdjük el forralni.
- Tegyük bele a párolt sütőtököt.
- Főzzük sűrűre a sütőtökös pudingot.
- Facsarjunk hozzá citromlevet, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- 50 g sütőtököt vágjunk fel apró kockákra.
- Pároljuk meg ezt is mikrohullámú sütőben.
- Ahogy kezd hűlni, szórjuk meg porcukorral.
- A kihűlt pudinghoz adjuk a növényi mascarpone krémet.
- Mind a kettő féle krémet habosítsuk össze a mascarponéval.
- Ha már a torta tésztája is kihűlt, vágjuk 3 részre.
- Az alsó tésztalapra tegyünk mákkrémet.
- Tegyük rá a 2. tortalapot.
- Ezt kenjük le a sütőtökös krémet.
- Hagyjunk meg pár evőkanál sütőtökös krémet a torta oldalára.
- Jöhet az utolsó tortalap.
- Erre a maradék mákkrém jöhet.
- Szórjuk meg a megpárolt sütőtök kockákat.
- Tegyük hűtőszekrénybe dermedni.
- Szeletelve tálalhatjuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kevesebb, mint 60 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes őszi torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom étolaj Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek ivóvíz kristálycukor lisztkeverék mák mascarpone MiMen Vaníliás süteménypor őrölt fahéj rizsital sütőtök torta vanília puding










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

