Gluténmentes panettone – A klasszikus olasz kalács gluténmentesen
Iri mama tökéletes gluténmentes panettonét sütött. Valószínűleg ez már nem tart ki karácsonyig.
Idejét sem tudom, mikor ettem ilyen finom panettonet. Családom minden tagjának nagyon ízlett. Kicsit idő igényes a gluténmentes panettone elkészítése,, de megéri elkészíteni. Hatalmas köszönetem Éva Kohárinak a receptért. Kicsit változtattam rajta, saját ízlésemnek megfelelően.
Hozzávalók (1 db 15 cm magas panettone, amiből 12 szelet vágható):
A kovászhoz:
- 150 g langyos tej
- 10 g méz
- 6 g gluténmentes porélesztő
- 50 g Nutri free mix per pane gluténmentes lisztkeverék
- 50 g It’s us Miklós univerzál mix gluténmentes lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
A gluténmentes panettone tésztához:
- 150 g Nutri free mix per pane gluténmentes lisztkeverék
- 150 g It’s zs Miklós univerzál mix gluténmentes lisztkeverék prebiotikus cikóriainulinnal
- 1 db M-es közepes méretű tojás
- 2 db M-es közepes méretű tojás sárgája
- 70 g cukor
- 1 nagyobb csipet só
- 120 g langyos tej
- 1 kiskanál narancs aroma
- 1 teáskanál kandírozott narancs héja (5 g)
- 80 g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 1 teáskanál kandírozott citrom héja (5 g)
- 1 db narancs reszelt héja
A tetejére:
- 1 db felvert tojás
- 15 g (pár szem) durvára vágott mogyoró
A gluténmentes panettone elkészítése:
- kisebb tálba mérem a tejet, mézet, élesztőt és a kétféle lisztet. Kanállal, nokedli szerű tésztát keverek. Letakarom, szobahőmérsékleten 1,5 órát kelni hagyom.
Gyönyörűen megkelt az idő leteltével.
Elkészítem a tésztát.
- Dagasztó tálba mérem a kétféle lisztet, cukrot, tojást, sót, tojások sárgáját, langyos tejet és az érett kovászt.
- Lassú fokozaton, dagasztó spirállal összeállítom a tésztát.
- Mikor egynemű, apránként beledolgozom a szobahőmérsékletű vajat. Közben folyamatosan dagasztom.
- Egyre lazább, habosabb lesz a tészta, ekkor teszem bele a narancs aromát, narancs reszelt héját, és a kandírozott citrusok héját.
- Tovább keverem a dagasztó spirállal hogy a citrusok jól keveredjenek el.
- Mikor a tészta már egyenletes, laza, akkor kész az összeállítás.
- Ezután egy kisebb tortaformát 17 cm x 8 cm-es, kiegészítettem, magasítottam, hogy beleférjen a tészta: 18 cm széles sütőpapír csíkot hajtogattam,több rétegben, majd alufóliával bevontam. Így állítottam a tortaformába. Olajjal vékonyan lekenem a belsejét, belekanalazom a tésztát.
- Egyenletesen elsimítom, szobahőmérsékleten kelesztem,amíg a tetejére nem ér a tészta. Nekem 1óra 45 perc alatt, gyönyörűen feljött a pereméig.
- Felvert tojással lekenem. Pár szem földimogyorót, durvára vágom egy késsel, rászórom a tetejére.
- Sütőt 170 °C fokra állítom, alsó – felső sütési módra. A panettotént hideg sütőbe teszem és 50-60 percig sütöm. Csodásan megsült, egy kebab (hurka) pálcával ellenőrzöm hogy átsült-e.
- Ha igen, ezután rácsra teszem, és várok, és várok hogy kihűljön. 40 percig a formába hagyom, ezután veszem ki.
- Mikor teljesen kihűlt, zacskóba csomagolva reggelig tárolom. Alig vártam hogy megkóstoljam. Eljött a másnap, megvágtam, és igen. Pille könnyű, csodás szerkezetű, bélzetű lett a gluténmentes panettone.
Ezután bátran nekiállok, több féle ízesítéssel fogom megsütni.
Nagyon finom lett, ajánlom mindenkinek. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: Kovász, 90 perc + 3 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes panettoneban |
Energia | 11524 kJ / 2744 kcal | 961 kJ / 229 kcal |
Zsír | 102,1 g | 8,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 55,8 g | 4,7 g |
Szénhidrát | 400,6 g | 33,4 g |
amelyből cukrok | 39,8 g | 3,3 g |
Rost | 31,9 g | 2,7 g |
Fehérje | 37,1 g | 3,1 g |
Só | 6,24 g | 0,52 g |
A gluténmentes panettone recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor élesztő gluténmentes panettone húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kalács kandírozott gyümölcs karácsonyi GM receptek lisztkeverék margarin méz mogyoró narancs Nutri free Mix per Pane lisztkeverék só tej tojás vaj vendégváró