Éva gluténmentes péksége: zsemle, kifli és perec
Sokszor nehéz kitalálni, hogy mit vigyen a gyerek már megint az iskolába tízóraira és uzsonnára. Szendvicset. Sokszor már az is unalmas, pedig a többi gyerek sem visz mannát. Ilyenkor szeretem, hogy van kifli, zsemle, bagett, perec is a mélyhűtőben. Este kiveszem a fagyasztóból és megkérdezem a 9 éves finnyáskámat mit szeretne vinni. Ha szerencsém van, rövid idő alatt kitalálja, és nem nekem kell rajta agyalni, másnap meg azt hallgatni: miért nem volt paprika a sajtos szendvicsben vagy miért sonkát és nem kolbászt raktál a kiflimbe…….
Legyen kenyér, zsemle, kifli, bagett vagy perc ez az alaptészta tökéletes mindegyikhez. Van, amikor egyszerre készítek belőle zsemlét és kiflit, vagy zsemlét, perecet, attól függ, mi van fogytán a fagyasztóban. Jártam már úgy, hogy bedagasztottam a tésztát és el kellett mennem otthonról. Beraktam a hűtőbe és órák múlva, vagy csak másnap sütöttem meg. A kész pékárukat, ha kihűltek, zacskóba csomagolva teszem is a mélyhűtőbe, így mindennap frisset eszünk. A perec tetejét hol dekorsóval vagy sajttal szórom meg.
Hozzávalók, 9 darab gluténmentes zsemléhez:
- 400g gluténmentes lisztek:
- 200 g Mester Család házi kenyérliszt
- 100 g Nutri free mix per pane
- 100 g Nutri free mix fibra
- 1 teáskanál útifű maghéj
- 1 teáskanál só
- 380 ml langyos víz
- 1 csomag szárított gluténmentes élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál olaj
Elkészítés:
- Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros vízben.
- A liszteket, a sót és az útifűt összekeverjük, és a felfuttatott élesztőhöz adjuk.
- Géppel dagasztjuk, amikor már majdnem egynemű a tészta, akkor adjuk hozzá az olajat.
- Pár perc dagasztás után olajos kézzel formázzuk a zsemléket, kifliket, perecet.
- Szobahőmérsékleten 40 percet kelesztjük.
- Sütés:
- 220 °C fokon 10 percet,
- 200 °C fokon 10 percet,
- 180 °C fokon 30 percet
sütöttem.
- Rácson hűtöttem.
Tipp: Mindig olajos kézzel formázzuk a tésztát és utána kelesszük meg. A kiflit a kezemmel szoktam ellapítani és próbálom jó szorosan tekerni. A perechez vékony csíkokat sodrok és ezt formázom.
Nehézségi színt: könnyű
Elkészítési idő: 120 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 9 db. készítésekor 1 gluténmentes zsemlében |
Energia | 1687 kcal / 7052 kJ | 187 kcal / 782 kJ |
Fehérje | 9,6 g | 1,1 g |
Zsír | 32,3 g | 3,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,9 g | 0,5 g |
Szénhidrát | 328,7 g | 36,5 g |
amelyből cukrok | 12,8 g | 1,4 g |
Rost | 27,8 g | 3,1 g |
A gluténmentes péksütemény receptek tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények gluténmentes zsemle kifli lisztkeverék Mester Család gluténmentes kenyérliszt Nutri free mix fibra gluténmentes lisztkeverék Nutri free Mix per Pane lisztkeverék perec psyllium rost (útifűmaghéj) só víz