Gluténmentes pihe, puha kalács
Iri mama egy gluténmentes pihe, puha kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Nem tudtam milyen nevet adjak ennek a finom gluténmentes kalácsnak. Azért döntöttem így, mert valóban pihe, puha tésztája lett. Kandírozott citrusok héjával, kakaóporral, reszelt citrom héjával ízesítettem, ez még egy nagyot dobott rajta. Szóval készítsétek el Ti is, nagyon finom.
Hozzávalók (16 szelet):
- 280 g It’s us Mária’s gluténmentes lisztkeverék
- 170 g It’s us Miklós univerzális GM lisztkeverék cikóriainulinnal
- 2 g só
- 90 g cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 db M-es tojás vagy 10 g útifűmaghéj
- 75 g ricotta sajt vagy (növényi alternatíva pl.joghurt, tejszín, mascarpone stb.)
- 275 g langyos tej vagy növényi alternatíva
- 7 g gluténmentes porélesztő
- 1 db citrom reszelt héja
- 60 g vegyesen kandírozott citrom, narancs, lime héja
Réteg közé:
- 20 g kakaópor
Tetejére:
- 15 g (1 evőkanál) tej+ 10 g étolaj keveréke
A gluténmentes pihe, puha kalács elkészítése:
- Keverő tálba mérem a liszteket, sót, cukrot, citrom reszelt héját, élesztőt, alaposan elkeverem.
- Hozzáadom az olvasztott vajat (vagy margarint), tojást, ricottát. Géppel elkezdem összeállítani a tésztát.
- 450 g liszthez, 400 g tejet teszek másik liszttel készítve.
- Ha ti is másik liszttel sütitek meg, 400 g körül számoljatok vele.
- De itt, ebben a receptben, elég volt 275 g tej!
- Nem elírás, ezért is mondom mindig, apránként adagolva tegyétek hozzá a folyadékot, mert minden lisztnek más a folyadék felvétele.
- Szóval a tejjel és a kandírozott citrusok héjával ,bedagasztom a tésztát.
- Sütő formába (tetszőleges) sütőpapírt simítok, vékonyan lekenem olajjal.
- Tészta felét belesimítom, kakaóport rászitálom.
- Hurkapálcával körbe, körbe,az aljáig lenyúlva áthúzom.
- Ettől lesz márványos.
- Majd rásimítom a maradék tésztát.
- Olajos tejjel lekenem, duplájára kelesztem.
- Ez nekem most 2 óra volt a konyhapulton.
- Ha meleg van a lakásban,vagy sütőben kelesztitek, rövidebb ideig tarthat.
- Ezután 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 30 percig sütöm.
- Majd alsó sütési módban 10 percig tovább sütöm.
- Ellenőrizze mindenki hogy megsült-e.
- Ha igen rácson hagyom kihűlni, szeletelem, zacskóba csomagolva tárolom.
- Reggeli kv-hoz,teához fogyasztjuk.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 160-180 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes pihe, puha kalácsban |
Energia | 13693 kJ / 3268 kcal | 855 kJ / 204 kcal |
Zsír | 119,1 g | 7,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 68,3 g | 4,3 g |
Szénhidrát | 458,4 g | 30,3 g |
amelyből cukrok | 190,9 g | 11,9 g |
Rost | 28,1 g | 1,8 g |
Fehérje | 41,6 g | 2,6 g |
Só | 5,52 g | 0,35 g |
A gluténmentes pihe, puha kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények It's us Maria's sweet baking mix liszt It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor kalács lime margarin narancs psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli sajt só tej tojás uzsonna és tízórai vaj