Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gyermekkorunk kedvence: pilótakeksz – gluténmentesen ez is Íz-Lik

Ki hogy szereti a pilóta kekszet? Egybe harapva? Szétcsavarva? Kirágva a közepét? Én mindenhogy kipróbáltam ma. Nem tudtam eldönteni, hogy a legjobb, futok vele még egy kört. Van 72 darabom, hogy erre rájöjjek.
gluténmentes pilótakeksz recept Kohári Éva gluténmentes Íz-Lik rovat

Azt nem mondom, hogy 10 perc alatt elkészül. Kell hozzá némi idő, türelem, lelkesedés és egy gyerek, akinek még van gyurmája. Sárámmal kiboríttattam a gyurmás dobozát, hogy keressen nekem nyomdát. Ez egyedi, jó játék, móka, kacagás. A gyurmától persze alaposan meg kell tisztogatni a kis eszközünket.

Ja, hogy pogácsa szaggatóm sem volt megfelelő méretű, erre való a kupica. Szóval lányok, asszonyok, fiúk, férfiak, nem kellenek a méregdrága csodakütyük, csak alaposan nézzünk körül a konyhában, gyerekszobában, hálóban és használjuk a képzeletünket.

A tökéletes és abbahagyhatatlan gluténmentes pilótakeksz:

Hozzávalók 72 darabhoz:

A gluténmentes tésztához:gluténmentes pilótakeksz recept Kohári Éva receptje Íz-Lik

  • 600 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt
  • 250 g porcukor
  • 250 g * margarin
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál holland gluténmentes kakaópor

A krémhez

  • 200 g porcukor
  • 2 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 4 evőkanál Plain white flour Doves farm gluténmentes liszt
  • 2 csapott evőkanál vanília pudingpor
  • 2 evőkanál holland gluténmentes kakaópor
  • 4 dl * habtejszín
  • 100 g * vaj

* Laktózérzékenyek nyugodtan használjanak laktózmentes tejtermékeket!

Elkészítés:

  • A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a vajat és jól összedolgozzuk. 2 egyenlő részre osztjuk, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaót. Lisztezett deszkán előbb az egyik majd a másik tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

    gluténmentes pilótakeksz recept Íz-Lik rovat Doves Farm

    Én a lányom gyurmakészletéhez való kis nyomdákkal tettem a tetejére mintákat, így nagyon kis csinosak lettek.

  • Amikor összegyúrtam a tésztát, kissé puhának tűnt, ezért bedobtam a hűtőbe, de felesleges lépés volt, ezért nem írtam a receptbe a hűtést. Jó alaposan alá kell lisztezni nyújtás előtt, mert könnyen leragad.
    gluténmentes pilótakeksz
  • 160 °C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük őket. Mivel a kakaósnál eléggé nehéz a színt nézni, érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal sütni.
  • Közben elkészítjük a krémet is. A vaj kivételével az összes szilárd hozzávalót egy edénybe tesszük, összekeverjük, és hozzáadjuk a tejszínt is. Jól elkeverjük, és lassú tűzön folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még melegen a vajat is hozzá keverjük. Nem szabad kétsége esni közben, be fog szépen sűrűsödni, ha ez némi időbe is telik.
  • Folyamatosan kevergetve kihűtjük a krémet. Ha kihűlt, akkor hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Ha kihűltek a sütik, akkor 1 fehér és 1 kakaósat a krémmel összeragasztunk.

Nehézségi színt: haladó

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Tápanyagtartalom az egészben 72 db. esetén
1 pilótakekszben
Energia 7632 kcal / 31825 kJ 106 kcal / 442 k
Fehérje 89,2 g 1,2 g
Zsír 342,2 g 4,8 g
  amelyből telített zsírsavak 166,2 g 2,3 g
Szénhidrát 995,9 g 13,8 g
  amelyből cukrok 475,3 g 6,6 g
Rost 8,8 g 0,1 g

A gluténmentes pilótakeksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el. A receptet a gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonya Kohári Éva készítette .

pilótakeksz gluténmentesen recept Íz-Lik rovat

gluténmentes pilótakeksz

Kategória: , , ,