Gyermekkorunk kedvence: pilótakeksz – gluténmentesen ez is Íz-Lik
Ki hogy szereti a pilóta kekszet? Egybe harapva? Szétcsavarva? Kirágva a közepét? Én mindenhogy kipróbáltam ma. Nem tudtam eldönteni, hogy a legjobb, futok vele még egy kört. Van 72 darabom, hogy erre rájöjjek.
Azt nem mondom, hogy 10 perc alatt elkészül. Kell hozzá némi idő, türelem, lelkesedés és egy gyerek, akinek még van gyurmája. Sárámmal kiboríttattam a gyurmás dobozát, hogy keressen nekem nyomdát. Ez egyedi, jó játék, móka, kacagás. A gyurmától persze alaposan meg kell tisztogatni a kis eszközünket.
Ja, hogy pogácsa szaggatóm sem volt megfelelő méretű, erre való a kupica. Szóval lányok, asszonyok, fiúk, férfiak, nem kellenek a méregdrága csodakütyük, csak alaposan nézzünk körül a konyhában, gyerekszobában, hálóban és használjuk a képzeletünket.
A tökéletes és abbahagyhatatlan gluténmentes pilótakeksz:
Hozzávalók 72 darabhoz:
- 600 g Doves farm önkelesztő gluténmentes liszt
- 250 g porcukor
- 250 g * margarin
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál holland gluténmentes kakaópor
A krémhez
- 200 g porcukor
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 4 evőkanál Plain white flour Doves farm gluténmentes liszt
- 2 csapott evőkanál vanília pudingpor
- 2 evőkanál holland gluténmentes kakaópor
- 4 dl * habtejszín
- 100 g * vaj
* Laktózérzékenyek nyugodtan használjanak laktózmentes tejtermékeket!
Elkészítés:
- A lisztet, porcukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, a vajat és jól összedolgozzuk. 2 egyenlő részre osztjuk, és az egyikbe belegyúrjuk a kakaót. Lisztezett deszkán előbb az egyik majd a másik tésztát 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Én a lányom gyurmakészletéhez való kis nyomdákkal tettem a tetejére mintákat, így nagyon kis csinosak lettek.
- Amikor összegyúrtam a tésztát, kissé puhának tűnt, ezért bedobtam a hűtőbe, de felesleges lépés volt, ezért nem írtam a receptbe a hűtést. Jó alaposan alá kell lisztezni nyújtás előtt, mert könnyen leragad.
- 160 °C fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük őket. Mivel a kakaósnál eléggé nehéz a színt nézni, érdemes 1-1 db fehér tésztát a kakaóssal sütni.
- Közben elkészítjük a krémet is. A vaj kivételével az összes szilárd hozzávalót egy edénybe tesszük, összekeverjük, és hozzáadjuk a tejszínt is. Jól elkeverjük, és lassú tűzön folyamatos keverés közben sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és még melegen a vajat is hozzá keverjük. Nem szabad kétsége esni közben, be fog szépen sűrűsödni, ha ez némi időbe is telik.
- Folyamatosan kevergetve kihűtjük a krémet. Ha kihűlt, akkor hűtőbe tesszük kicsit dermedni. Ha kihűltek a sütik, akkor 1 fehér és 1 kakaósat a krémmel összeragasztunk.
Nehézségi színt: haladó
Elkészítési idő: kb. 2 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 72 db. esetén 1 pilótakekszben |
Energia | 7632 kcal / 31825 kJ | 106 kcal / 442 k |
Fehérje | 89,2 g | 1,2 g |
Zsír | 342,2 g | 4,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 166,2 g | 2,3 g |
Szénhidrát | 995,9 g | 13,8 g |
amelyből cukrok | 475,3 g | 6,6 g |
Rost | 8,8 g | 0,1 g |
A gluténmentes pilótakeksz recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el. A receptet a gluténmentes Íz-Lik rovat háziasszonya Kohári Éva készítette .
- Recept címke: cukor Doves farm lisztkeverék habtejszín kakaópor keksz lisztkeverék margarin pilótakeksz tojás uzsonna és tízórai vaj vanília puding vaníliás cukor