Gluténmentes pita – egy újabb klasszikus mindenmentes recept
A pita az egyik legismertebb keleti eredetű kenyérféle (török-arab származású). Könnyen készíthetünk magunknak otthon is pitakenyeret gluténmentes változatban.
Receptünk kialakítása során kerültük a kész lisztkeverékeket, saját magunk válogattuk össze a magas rosttartalmú, lassan felszívódó gluténmentes liszteket, így receptünk IR diétába is beépíthető.
- 50 g kölesliszt
- 50 g barna rizsliszt
- 10 g útifű maghéj (psyllium)
- 10 g bambuszrost liszt
- 3 g gluténmentes sütőpor
- só
- 2 dl víz
Elkészítés:
- Az alapanyagokat egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a vizet, és jó alaposan összedolgozzuk.
- Két részre osztjuk a tésztát és golyókat formázunk belőle, majd tenyerünkkel lelapítjuk őket.
- Végül sütőpapíros tepsire tesszük egymás mellé a két lapot és 180 °C fokon kb. 15-18 perc alatt megsütjük (félidőben megforgatjuk)
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 35 perc
- 8-10 per előkészítés
- 15-18 perc sütés
- 10 perc pihentetés
Tápanyagtartalom töltelék nélkül | 1db gluténmentes pitában |
Energia | 179,1 kcal / 746,1 kJ |
Zsír | 1,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 0,0 g |
Szénhidrát | 37,1 g |
amelyből cukrok | 0,5 g |
Élelmi rost | 10,2 g |
Fehérje | 4,1 g |
A gluténmentes pita recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: bambuszrostliszt barna rizsliszt glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények IR barát GM receptek kölesliszt mindenmentes receptek pita receptek psyllium rost (útifűmaghéj) só sütőpor tej - tojás - gluténmentes víz