Gluténmentes pizzás csiga
Iri mama egy gluténmentes pizzás csigával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Egy régi hagyományos receptem alakítottam gluténmentesre. Kovász nevelésből, 4 napos maradék felhasználásával és élesztővel készült. Annyira még nem bíztam az erejében ezért kapott egy kis segítséget. Ennyire finom, puha, légies csigát régen ettem.
Hozzávalók (14 db):
- 70 g laktózmentes tej vagy növényi alternatíva
- 3 g cukor
- 6 g só
- 4 g porélesztő
- 1 g sütőpor (egy késhegynyi)
- 300 g Schär Mix B lisztkeverék
- 100 g natúr joghurt vagy növényi alternatíva
- 1 db M-es méretű tojás
- 7 g útifűmaghéj
- 30 g étolaj
- 310 g kovász maradék (4 napos)
Töltéséhez:
- 100 g gépsonka
- 50 g chorizo (kolbász)
- 200 g reszelt mozzarella sajt vagy növényi alternatíva
- 30 g ketchup vagy paradicsom szósz
Tetejére:
- 60 g laktózmentes tej + 10 g étolaj keveréke
A gluténmentes pizzás csiga elkészítése:
- Keverő tálba mérem az összes száraz hozzávalót, jól elkeverem.
- (Igen van benne élesztő és egy csipet sütőpor is, nem elírás.)
- Ezután beleteszem a tojást, joghurtot, tejet ,kovász maradékot.
- Dagasztó géppel összeállítom a tésztát.
- Mikor egynemű, beleteszem az olajat, addig dagasztom, keverem, míg elválik az edény falától.
- Letakarva 10 percig pihenni hagyom.
- Az idő elteltével, liszttel vékonyan hintett gyúrólapon átgyúrom,majd egy nagy téglalappá nyújtom. ( 5 mm vastagra).
- Kenni,tölteni mindenki ízlésének megfelelően készítse.
- Én ketchuppal lekenem, apró kockákra vágott kolbásszal, sonkával, reszelt sajttal bőven megszórom.
- Hosszabbik oldalán feltekerem szorosan mint a bejglit.
- Két ujjnyi vastag szeletekre vágom.
- Tapadásmentes tepsibe sorakoztatom, ha nincs sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
- Tej és olaj keverékével lekenem.
- Nem sajnálom, jó „tocsogósra” , így kelesztem konyhapulton duplájára.
- 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 18 percig sütöm.
- Ketchupba, majonézbe mártogatva nagyon finom második fogásnak is.
- Önmagában egy pohár tejjel, teával kitűnő reggeli vagy tízórai.
- Gyerekeknek suliba csomagolni is kiváló.
- Nagyon finom, csak ajánlani tudom mindenkinek.
Jó étvágyat kívánok .
Elkészítési idő: 100-120 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gluténmentes pizzás csigában |
Energia | 13508 kJ / 3224 kcal | 964 kJ / 230 kcal |
Zsír | 118,4 g | 8,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 40,2 g | 2,9 g |
Szénhidrát | 393,4 g | 28,3 g |
amelyből cukrok | 60,1 g | 4,3 g |
Rost | 19,0 g | 1,4 g |
Fehérje | 124,6 g | 8,9 g |
Só | 16,71 g | 1,19 g |
Az gluténmentes pizzás csiga tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes kovász joghurt ketchup kolbász lisztkeverék mozarella sajt növényi joghurtalternatíva növényi sajt-alternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital Schär Mix B só sonka sütőpor tej tojás uzsonna és tízórai