Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelet

szelet recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelettel bővült.

Szokás szerint kevés idővel rendelkeztem, ezért használtam a kelesztés nélküli kovászos kenyér lisztkeveréket. Ahhoz adtam porcukrot, és a töltelék elkészítésével is pillanatok alatt készen lett a délutáni uzsonna, vagy épp a gyerekek tízóraija. Tetejére most pörkölt pekándió került. Az illata már sülés közben magával ragadott.

Hozzávalók (12 szelet):

Meggyes-mákos töltelékhez:

  • 100 g darált mák
  • 40 g eritrit (édesítőszter)
  • 100 g magozott meggy
  • 100 ml meggylé
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja

Tésztához:

  • 220 g It’s us Kate’s low carb mix – gluténmentes kovászos kenyér lisztkeverék
  • 30 g eritrit por (édesítőszter)
  • csipet só
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • 10 g frissen facsart citromlé
  • 8 g dióolaj (vagy napraforgó étolaj)
  • 250 g meleg víz

Tetejére:

  • 15 g pekándió
  • 1 evőkanál Ráma margarin megolvasztva
  • 1 pöttynyi ketchup

A gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelet elkészítése:

  • A pekándiót forró serpenyőben pirítsuk meg pár pillanat alatt.
  • Majd daráljuk le.
  • A magozott meggyet kezünkkel nyomkodjuk szét, adjuk a darált mákhoz.
  • Ehhez mérjük ki a cukrot, sót, reszelt citromlevet.
  • Öntsük hozzá a meggylevet és főzzük sűrűre.
  • Tegyük félre hűlni.
  • Készítsük el a tésztát.
  • A folyékony összetevőket kimérjük, összekeverjük.
  • Ehhez adagoljuk a 220 g lisztkeveréket, és a reszelt citromhéjat.
  • Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, pihentetjük 10 percig.
  • Ezután átgyúrjuk kezünkkel, és kinyújtuk egy sütőpapíron.
  • Sütőpapírt ne feledjük, mert ezzel könnyebb lesz átemelni a tepsire.
  • Amilyen vékonyra csak tudjuk kinyújtottuk a tésztát.
  • Képzeletben harmadoljuk, majd a középső részére halmozzuk a mákos-meggyes tölteléket.
  • Az egyik oldali harmadot ráfektetjük a mákos meggyes rétegre.
  • A másik oldali harmadot bevagdossuk, vagy kis kézi rácsozóval készítünk rácsokat.
  • Ezt a rácsozott részt fektetjük a másik oldali tésztával letakart részre fogjuk óvatosan ráhajtani.
  • Lekenjük az egészet az olvasztott Ráma és az egy csöpp ketchup keverékével.
  • Erre szórjuk rá a pörkölt, darált pekándiót.
  • Előmelegített 190 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 35-40 perc alatt.
  • Kihűlve tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet rácsos meggyes-mákos
gluténmentes szeletben
Energia 6097 kJ / 1455 kcal 507 kJ / 121 kcal
Zsír 67,4 g 5,6 g
  amelyből telített zsírsavak 12,7 g 1,1 g
Szénhidrát 172,2 g 14,4 g
  amelyből cukrok 32,8 g 2,7 g
Rost 68,0 g 5,7 g
Fehérje 30,5 g 2,5 g
7,22 g 0,60 g

A gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes szelet recept

gluténmentes meggyes-mákos szelet

Kategória: , , , ,