Gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelet
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelettel bővült.
Szokás szerint kevés idővel rendelkeztem, ezért használtam a kelesztés nélküli kovászos kenyér lisztkeveréket. Ahhoz adtam porcukrot, és a töltelék elkészítésével is pillanatok alatt készen lett a délutáni uzsonna, vagy épp a gyerekek tízóraija. Tetejére most pörkölt pekándió került. Az illata már sülés közben magával ragadott.
Hozzávalók (12 szelet):
Meggyes-mákos töltelékhez:
- 100 g darált mák
- 40 g eritrit (édesítőszter)
- 100 g magozott meggy
- 100 ml meggylé
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
Tésztához:
- 220 g It’s us Kate’s low carb mix – gluténmentes kovászos kenyér lisztkeverék
- 30 g eritrit por (édesítőszter)
- csipet só
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 10 g frissen facsart citromlé
- 8 g dióolaj (vagy napraforgó étolaj)
- 250 g meleg víz
Tetejére:
- 15 g pekándió
- 1 evőkanál Ráma margarin megolvasztva
- 1 pöttynyi ketchup
A gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelet elkészítése:
- A pekándiót forró serpenyőben pirítsuk meg pár pillanat alatt.
- Majd daráljuk le.
- A magozott meggyet kezünkkel nyomkodjuk szét, adjuk a darált mákhoz.
- Ehhez mérjük ki a cukrot, sót, reszelt citromlevet.
- Öntsük hozzá a meggylevet és főzzük sűrűre.
- Tegyük félre hűlni.
- Készítsük el a tésztát.
- A folyékony összetevőket kimérjük, összekeverjük.
- Ehhez adagoljuk a 220 g lisztkeveréket, és a reszelt citromhéjat.
- Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, pihentetjük 10 percig.
- Ezután átgyúrjuk kezünkkel, és kinyújtuk egy sütőpapíron.
- Sütőpapírt ne feledjük, mert ezzel könnyebb lesz átemelni a tepsire.
- Amilyen vékonyra csak tudjuk kinyújtottuk a tésztát.
- Képzeletben harmadoljuk, majd a középső részére halmozzuk a mákos-meggyes tölteléket.
- Az egyik oldali harmadot ráfektetjük a mákos meggyes rétegre.
- A másik oldali harmadot bevagdossuk, vagy kis kézi rácsozóval készítünk rácsokat.
- Ezt a rácsozott részt fektetjük a másik oldali tésztával letakart részre fogjuk óvatosan ráhajtani.
- Lekenjük az egészet az olvasztott Ráma és az egy csöpp ketchup keverékével.
- Erre szórjuk rá a pörkölt, darált pekándiót.
- Előmelegített 190 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 35-40 perc alatt.
- Kihűlve tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet rácsos meggyes-mákos gluténmentes szeletben |
Energia | 6097 kJ / 1455 kcal | 507 kJ / 121 kcal |
Zsír | 67,4 g | 5,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 12,7 g | 1,1 g |
Szénhidrát | 172,2 g | 14,4 g |
amelyből cukrok | 32,8 g | 2,7 g |
Rost | 68,0 g | 5,7 g |
Fehérje | 30,5 g | 2,5 g |
Só | 7,22 g | 0,60 g |
A gluténmentes rácsos meggyes-mákos szelet tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes eritrit glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ivóvíz ketchup mák margarin meggy olaj pekándió porcukor reggeli só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai