Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes rántott kelbimbó narancsos mártással

kelbimbó recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rántott kelbimbóval bővült.

Télen a legkönnyebben elérhető zöldség a kelbimbó vagy bimbós kel. Ki, hogy nevezi. Melyik gyümölcs illik hozzá a legjobban? Természetesen a narancs, amit ilyenkor télen szinte mindenhol meg lehet vásárolni. Tudtátok, hogy tartalmaz A-, B1-, B2-, C- és K-vitamint ez a zöldség? Érdemes kipróbálni, rántva is.

Hozzávalók (4 főre):

bundához:

  • 1 db L-es méretű tojás
  • 2 dl hideg víz
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 3 evőkanál It’s us Miklo’s universal mix gluténmentes lisztkeverék (korábbi néven Naturbit Alfa-Mix)
  • 2 evőkanál gluténmentes kukoricapehely
  • 1 kávéskanál só
  • napraforgó étolaj a sütéshez

narancs mártáshoz:

  • 1 db narancs (most 200 g)
  • 300 ml narancslé (100%os narancslé)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • csipet só
  • ízlés szerint frissen őrölt bors
  • fél kezeletlen narancs reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt kardamon
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő

A gluténmentes rántott kelbimbó elkészítése:

  • A kelbimbó alját levágjuk, a felső leveleket eltávolítjuk, ha hibásak.
  • Pároljuk meg a zöldséget, 5-6 perc alatt. (én mikrohullámú sütőben használható pároló edényben tettem ezt meg, de ugyan úgy jó, enyhén sós vízben)
  • Amíg párolódik a zöldség, reszeljük le a fél narancshéját egy edénybe.
  • Ezután pucoljuk meg a narancsot, aprítsuk fel, majd 2 dl narancslében turmixoljuk össze a narancs húsát.
  • Ezt a gyümölcshúsos levet öntsük a lereszelt héj mellé, ebbe tegyük bele a kukoricakeményítőt és a többi fűszert is.
  • Pár perc alatt főzzük viszonylag sűrűre.
  • Keverjük össze a bunda alkotóelemeit.
  • Ledaráljuk a kukoricapelyhet.
  • Felverjük a tojást a hideg vízzel és a keményítővel.
  • Mehet mellé a liszt, a só.
  • Egy palacsintatészta szerű tészta állagot kapunk
  • Ebbe forgassuk bele a kelbimbókat.
  • Bő, forró olajban süssük aranybarnára a kis zöldségeket.
  • Papírtörlőre szedjük ki a megsült kelbimbókat, hogy a maradék olajat leszívja róla.
  • Most párolt burgonyával tálaltam.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 30 perc

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes rántott kelbimbó tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kelbimbó recept

gluténmentes rántott kelbimbó

Kategória: , , ,