Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes ricottás, sajtos pogácsa

pogácsa recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes ricottás, sajtos pogácsával bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Sütöttem már sok gluténmentes pogácsát, mindig azt gondoltam hogy meg van az igazi. De ez a mai, a legfinomabb. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Hozzávalók (40 db):

  • 400 g Schär Mix B lisztkeverék (Mester család kenyér lisztkeverék, Miklós univerzális lisztkeverék,stb.)
  • 220 g ricotta sajt vagy növényi alternatíva 
  • 5 g só
  • 2 g cukor
  • 6 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 7 g porélesztő
  • 1 db M-es tojássárgája vagy 1 evőkanál chiamag + 1 evőkanál víz keveréke 
  • 40 g vaj vagy margarin
  • 230 g langyos tej vagy növényi alternatíva

Kenéséhez:

  • 45 g tejföl vagy növényi alternatíva 
  • 150 g reszelt sajt, keveset hagyni a tetejére is (vagy egyszerűen elhagyható)

Tetejére:

  • 1 db M-es tojásfehérje 

A gluténmentes ricottás, sajtos pogácsa elkészítése:

  • Dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, sót, cukrot, útifű maghéjat, élesztőt, összekeverem.
  • Hozzáadom a ricottát, tojássárgáját,puha vajat,  a tej egy részét. Dagasztó géppel összeállítom a tésztát. Mikor egynemű, de itt még kemény a tészta, addig adagolom hozzá a tejet, közben folyamatosan dagasztom, míg egy közepesen lágy,puha , rugalmas tésztát nem kapok. Pár percig pihentetem.
  • Gyúrólapot vékonyan leszórom liszttel, kinyújtom egy nagyobb méretű téglalappá.
  • Lekenem tejföllel, ráreszelem a sajt nagyobb részét. Többit a tetejére félreteszem.
  • Háromba hajtom,majd két oldalát közepére. Így egy téglalap alakú tészta lesz. Megfordítom hogy az illesztés alulra kerüljön,majd 1,5 – 2 cm vastagra elnyújtom.
  • Rácsozom a pogácsák tetejét, a kimaradt tojásfehérjével lekenem, a félretett reszelt sajttal leszórom.
  • Ezután 20 db egyforma méretű darabokra vágom, majd minden darabot átlósan.
  • Így 40 db háromszög alakú pogácsa lett.
  • Papírral bélelt gáztesibe teszem, 30-40 percig kelesztem. 180 °C fokos sütőben, légkeveréssel 15 -18 percig sütöm.
  • Nagyon finom, pihe, puha, hidegen, melegen is.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő:

  • Előkészítés, dagasztás: 20 perc
  • Nyújtás, szaggatás: 10 perc
  • Kelesztés: 30-40 perc
  • Sütés: 15-18 perc

Nehézségi szint: haladó

Másik alapanyagokkal készítve eltérő lehet a folyadék felvétele. Sütési idő is változhat, mivel minden sütő más.

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. gluténmentes ricottás sajtos gluténmentes pogácsában
Energia 12008 kJ / 2866 kcal 302 kJ/72 kcal
Zsír 122,4 g 3,1 g
  amelyből telített zsírsavak 77,7 g 1,9 g
Szénhidrát 329,6 g 8,2 g
  amelyből cukrok 35,2 g 0,9 g
Rost 29,5 g 0,7 g
Fehérje 91,8 g 2,3 g
11,36 g 0,28 g

A gluténmentes ricottás, sajtos pogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes pogácsa recept

gluténmentes ricottás, sajtos pogácsa

Kategória: , ,