Gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték bővült.
Sok féle, forma linzert készítettem már. Nagyon tetszettek a téglalap alakú pite formák. Ezért rögtön be is szereztem belőlük 2 darabot. Idény gyümölcsökkel pakoltam meg, amik igazán vonzóvá varázsolták ezt a könnyen elkészíthető desszertcsodát.
Tepsi mérete: 34 x 11 cm, kivehető aljú
Hozzávalók (12 főre):
Tésztához:
- 250 g Mimen linzer gluténmentes lisztkeverék
- 50 g cukor
- 12 g vaníliás cukor
- 100 g Ráma tejmentes margarin
- 25 g víz
- fél citrom frissen facsart leve
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt leve
nyújtáshoz:
- 4 evőkanál rizsliszt
Töltelék:
- 4 dl növényi tej (most kókusz)
- 6-7 evőkanál rizsdara
- 4 evőkanál cukor
- csipet só
Fahéjashoz:
- 1 teáskanál fahéj
- negyed kezeletlen citrom reszelt héja
Vaníliáshoz:
- 3 csepp vanília kivonat
Fahéjas tetejére:
- 80 g magozott meggy
- 5 g reszelt tejmentes csokoládé
Vaníliáshoz:
- 60 g leszemezett ribizli
- 10 g darált pisztácia
A gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték elkészítése:
- A linzertészta hozzávalóit összedolgozzuk.
- Ha túl meleg van, érdemes hűtőszekrénybe tenni a tésztát addig, amíg kimagozzuk a gyümölcsöt, és lefejtjük a ribizli szemeket a fürtről.
- Amikor készen vagyunk a gyümölcsök pucolásával, akkor vegyük elő a már hideg tésztát.
- Vágjuk két egyforma nagyságú darabra.
- Rizslisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki akkorára, hogy bőven beborítsa a téglalap alakú formánkat.
- Ugyan így járjunk el a másik darab tésztával is.
- Előmelegített 180 C-os sütőben vakon sütjük elő a tésztákat.
- Én most azt a sütőpapírt használtam fel, amin nyújtottam a tésztát.
- Elfeleztem, és beletettem 1-1 tésztába.
- Erre szórtam lencsét.
- Megsütjük a tésztát kb. 8-12 perc alatt.
- Utána vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni a kész tésztákat.
- Érdemes megtölteni akkor a tésztát rizsdarával, amikor már utána szeretnénk elfogyasztani a desszertet.
- Megfőzzük cukorral, sóval és a növényi tejjel a rizsdarát.
- Érdemes elég sűrűre főznünk!
- Amikor kész a dara, vegyük ketté.
- Egyikbe vanília kivonatot teszünk, másik részébe pedig fahéjat és reszelt citromlevet.
- Egyenként beleöntjük, elsimítjuk a rizsdarát a kisült, és kihűlt tésztában.
- Erre jöhet a ribizli, és ízlés szerint eloszlatva a frissen darált pisztácia.
- Másikra pedig a magozott meggy, és a reszelt csokoládé.
- Kicsit hagyjuk a hűtőszekrényben dermedni a desszertet.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
Tápanyagtartalom |
az egész tésztában, rizsdarás töltelékkel együtt |
fél adag tésztában, rizsdarás töltelékkel együtt |
Energia |
10235 kJ / 2437 kcal |
5118 kJ / 1219 kcal |
Zsír |
82,5 g |
41,3 g |
amelyből telített zsírsavak |
37,7 g |
18,9 g |
Szénhidrát |
375,5 g |
187,8 g |
amelyből cukrok |
146,1 g |
73,1 g |
Rost |
14,5 g |
7,3 g |
Fehérje |
31,7 g |
15,9 g |
Só |
5,63 g |
2,82 g |
Fahéjas gyümölcsös (meggyes) linzerpiték (6 db.)
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Fahéjas gyümölcsös linzerpitében |
Energia |
5537 kJ /1319 kcal |
923 kJ / 220 kcal |
Zsír |
44,1 g |
7,4 g |
amelyből telített zsírsavak |
20,6 g |
3,4 g |
Szénhidrát |
204,6 g |
34,1 g |
amelyből cukrok |
86,7 g |
14,5 g |
Rost |
8,9 g |
1,5 g |
Fehérje |
17,0 g |
2,8 g |
Só |
2,82 g |
0,47 g |
Vaníliás gyümölcsös (ribizlis) linzerpiték (6 db.)
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 db. Vaníliás gyümölcsös pitében |
Energia |
5523 kJ 1315 kcal |
920 kJ / 219 kcal |
Zsír |
47,1 g |
7,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
19,5 g |
3,3 g |
Szénhidrát |
195,3 g |
32,6 g |
amelyből cukrok |
79,3 g |
13,2 g |
Rost |
13,0 g |
2,2 g |
Fehérje |
18,5 g |
3,0 g |
Só |
2,82 g |
0,47 g |
A gluténmentes rizsdarás gyümölcsös linzerpiték tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom csokoládé cukor édes fahéj gyors ivóvíz margarin meggy mimen gluténmentes lisztkeverék pisztácia pite reggeli rizsdara rizsliszt só tej uzsonna és tízórai vanília aroma vaníliás cukor