Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes rozmaringos, sajtos, paradicsomos, lepénykenyér

kenyér recept gluténmentesenIri mama egy gluténmentes rozmaringos, sajtos, paradicsomos, lepénykenyér bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Több mindent sütöttem már It’s us Naturbit Basic Mix lisztkeverékkel, eddig tetszik. Most ezt a húsmentes lepénykenyeret.

Hozzávalók (6 szelet):

  • 200 g It’s us Naturbit Basic Mix gluténmentes lisztkeverék
  • 4 g só
  • 3 g porélesztő
  • 7 g psyllium rost útifűmaghéj
  • 20 g olívaolaj
  • 220 g langyos víz

Tetejére:

  • 20 g olívaolaj
  • 1 db paradicsom (40 g)
  • 120 g mozzarella sajt golyó (Lidlben kapható)
  • 1-2 friss rozmaring ág
  • Ízlés szerint tengeri só pehely

A gluténmentes rozmaringos, sajtos, paradicsomos, lepény kenyér elkészítése:

  • Száraz hozzávalókat tálba mérem, elkeverem.
  • Olajjal és a langyos vízzel összekeverem kézzel, gépet felesleges elővenni.
  • Kicsit híg lesz a tészta,de így a jó.
  • Kisméretű tepsibe sütőpapírt simítok, vékonyan lekenem olajjal, beleöntöm a tésztát.
  • Egyenletesen eligazítom.
  • Tetejére olajat csorgatom, ujjbeggyel belenyomkodom, friss rozmaring ágakat elosztom rajta. 
  • Szeletelt mozzarellával és paradicsommal megrakom.
  • Tengeri só pehellyel megszórom.
  • Duplájára kelesztem (konyhapulton).
  • Ha hűvös van a lakásban tovább tart a kelesztés, ekkor lehet 40 °C fokon sütőben is végezni.
  • Vagy,egy olcsóbb megoldás,ha egy nagyobb tálba meleg vizet, nem forró!
  • teszünk, belehelyezzük a tésztás tálat, lazán lefedjük,így kelesztjük.
  • Még régen, így kelesztettem a hagyományosan dagasztott tésztát.
  • Itt is működik.
  • Ezután 180 °C fokon, légkeveréssel 25 percig sütöm.
  • Reggelire egy pohár tejjel vagy teával kitűnő.

Jó étvágyat kívánok hozzá 🙂.

Elkészítési idő: 75-85 perc

Nehézségi szint: kezdő

Tápanyagtartalom az egészben 1 szelet gluténmentes lepénykenyérben
Energia 5275 kJ / 1259 kcal 879 kJ / 210 kcal
Zsír 48,5 g 8,1 g
  amelyből telített zsírsavak 13,6 g 2,3 g
Szénhidrát 166,8 g 27,8 g
  amelyből cukrok 11,0 g 1,8 g
Rost 6,7 g 1,1 g
Fehérje 30,4 g 5,1 g
7,5 g 1,25 g

A gluténmentes rozmaringos, sajtos, paradicsomos, lepény kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes kenyér recept

gluténmentes rozmaringos, sajtos, paradicsomos, lepény kenyér

Kategória: , , ,