Gluténmentes Rumbaba
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rumbabával bővült.
Nemrég Olaszországban, azon belül is Nápolyban és Rómában jártam. Szinte minden sarkon, minden confetteria-ban, cukrászdában lehetett vásárolni Rumbabát. Szebbnél szebb formában, ízvilágban és látványban elkészítve. Ilyenkor persze megkívánja az ember, úgyhogy azzal a lendülettel vásároltam is néhány klasszikus magasságú, formájú rumbaba formát. Hazaérve szinte azonnal elkészítettem mentes változatban ezt a klasszikus francia desszertet. Akinek nincs formája ne aggódjon, muffin formában is gyönyörűen feljön, és formás lesz a tésztánk.
Hozzávalók (12 db, 6 személyre):
- 200 g Mester család gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 100 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 30 g cukor
- 2 g só
- 2 db egész tojás
- 60 g ligamargarin
- 1 dl tej
- 120 ml langyos víz
- 2 evőkanál étolaj
- 25 g friss élesztő
Sütőforma kikenéséhez:
- 3 evőkanál ligamargarin
Szirup:
- szabadon változtatható, most rum aromával készítettem, természetesen az eredeti rummal áztatott a szirup mellett
- 1,5 dl frissen főzött kávé
- 1 dl víz
- 100 g cukor
- csipet só
- negyed kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- ízlés szerint rumaroma
A gluténmentes rumbaba elkészítése:
- Kimérjük a lisztet, sót.
- A tejet a ligamargarinnal és a cukorból 10 grammal langyosra melegítjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk.
- Közben a maradék cukrot, langyos vizet hozzáadjuk a liszthez.
- Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáöntjük a liszthez, majd jöhet a 2 db tojás, alaposan elkeverjük.
- A tészta folyósabb, nedvesebb inkább, de nem baj, mert így lesz később tökéletes. (érdemes gumikesztyűvel dolgoznunk)
- Adjuk hozzá az étolajat, így könnyebb lesz kicsit formázni.
- Ha készen vagyunk, tegyük félre, letakarva, huzatmentes helyre, hogy megkeljen. Kb. 20-25 percre.
- Közben a sütőformákat kikenjük ligamargarinnal.
- Elkészítjük a szirupot.
- Minden összetevőt egy kisebb edénybe öntünk, és alaposan felforraljuk.
- Levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni.
- Közben a megkelt tésztának vizes, nedves kézzel kiadagoljuk a formákba. Kicsit többet tegyünk bele, mint a forma ¾ része.
- Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
- Ha kihűltek, akkor áztassuk bele a szirupba, kedvünk szerint. (ki mennyire szereti „szottyosan”
- Tetejét érdemes díszíteni kókuszkrémmel (nagyon lehűtve krémessé, keménnyé válik) és idénygyümölcsökkel.
- Esetleg egy kis darabot kivágni a tésztából, hogy több kókuszkrém férjen bele!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Receptünk tejmentes így laktózérzékenység és tejfehérje allergia esetén is beépíthető a gluténmentes diétás étrendbe.
Elkészítési idő: 1 óra + a tészta áztatása
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 formába töltéskor 1 db. Rumbabában |
1 adag (2 db.) Rumbabában |
Energia | 9169 kJ / 2183 kcal | 764 kJ / 182 kcal | 1538 kJ / 364 kcal |
Zsír | 110,9 g | 9,2 g | 18,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 39,2 g | 19,6 g | 66,5 g |
Szénhidrát | 249,0 g | 20,8 g | 41,5 g |
amelyből cukrok | 44,4 g | 3,7 g | 7,4 g |
Rost | 26,5 g | 2,2 g | 2,8 g |
Fehérje | 31,8 g | 2,7 g | 5,3 g |
Só | 2,67 g | 0,22 g | 0,45 g |
A gluténmentes rumbaba tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor édes élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes zabpehelyliszt gyors ivóvíz kávé lisztkeverék margarin Mester Család gluténmentes kenyérliszt narancs reggeli rum rumaroma só tej tojás uzsonna és tízórai