Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes Rumbaba

rumbaba recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes rumbabával bővült.

Nemrég Olaszországban, azon belül is Nápolyban és Rómában jártam. Szinte minden sarkon, minden confetteria-ban, cukrászdában lehetett vásárolni Rumbabát. Szebbnél szebb formában, ízvilágban és látványban elkészítve. Ilyenkor persze megkívánja az ember, úgyhogy azzal a lendülettel vásároltam is néhány klasszikus magasságú, formájú rumbaba formát. Hazaérve szinte azonnal elkészítettem mentes változatban ezt a klasszikus francia desszertet. Akinek nincs formája ne aggódjon, muffin formában is gyönyörűen feljön, és formás lesz a tésztánk.

Hozzávalók (12 db,  6 személyre):

  • 200 g Mester család gluténmentes kenyérlisztkeverék
  • 100 g gluténmentes zabpehelyliszt
  • 30 g cukor
  • 2 g só
  • 2 db egész tojás
  • 60 g ligamargarin
  • 1 dl tej
  • 120 ml langyos víz
  • 2 evőkanál étolaj
  • 25 g friss élesztő

Sütőforma kikenéséhez:

  • 3 evőkanál ligamargarin

Szirup:

  • szabadon változtatható, most rum aromával készítettem, természetesen az eredeti rummal áztatott a szirup mellett
  • 1,5 dl frissen főzött kávé
  • 1 dl víz
  • 100 g cukor
  • csipet só
  • negyed kezeletlen héjú narancs reszelt héja
  • fél kezeletlen héjú citrom reszelt héja
  • ízlés szerint rumaroma

A gluténmentes rumbaba elkészítése:

  • Kimérjük a lisztet, sót.
  • A tejet a ligamargarinnal és a cukorból 10 grammal langyosra melegítjük, beletesszük az élesztőt, felfuttatjuk.
  • Közben a maradék cukrot, langyos vizet hozzáadjuk a liszthez.
  • Ha felfutott az élesztő, akkor hozzáöntjük a liszthez, majd jöhet a 2 db tojás, alaposan elkeverjük.
  • A tészta folyósabb, nedvesebb inkább, de nem baj, mert így lesz később tökéletes. (érdemes gumikesztyűvel dolgoznunk)
  • Adjuk hozzá az étolajat, így könnyebb lesz kicsit formázni.
  • Ha készen vagyunk, tegyük félre, letakarva, huzatmentes helyre, hogy megkeljen. Kb. 20-25 percre.
  • Közben a sütőformákat kikenjük ligamargarinnal.
  • Elkészítjük a szirupot.
  • Minden összetevőt egy kisebb edénybe öntünk, és alaposan felforraljuk. 
  • Levesszük a tűzhelyről, hagyjuk kihűlni.
  • Közben a megkelt tésztának vizes, nedves kézzel kiadagoljuk a formákba. Kicsit többet tegyünk bele, mint a forma ¾ része.
  • Előmelegített 180 °C fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
  • Ha kihűltek, akkor áztassuk bele a szirupba, kedvünk szerint. (ki mennyire szereti „szottyosan”
  • Tetejét érdemes díszíteni kókuszkrémmel (nagyon lehűtve krémessé, keménnyé válik) és idénygyümölcsökkel.
  • Esetleg egy kis darabot kivágni a tésztából, hogy több kókuszkrém férjen bele!

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Receptünk tejmentes így laktózérzékenység és tejfehérje allergia esetén is beépíthető a gluténmentes diétás étrendbe.

Elkészítési idő: 1 óra + a tészta áztatása

Tápanyagtartalom az egészben 12 formába töltéskor
1 db. Rumbabában
1 adag (2 db.) Rumbabában
Energia 9169 kJ / 2183 kcal 764 kJ / 182 kcal 1538 kJ / 364 kcal
Zsír 110,9 g 9,2 g 18,5 g
  amelyből telített zsírsavak 39,2 g 19,6 g 66,5 g
Szénhidrát 249,0 g 20,8 g 41,5 g
  amelyből cukrok 44,4 g 3,7 g 7,4 g
Rost 26,5 g 2,2 g 2,8 g
Fehérje 31,8 g 2,7 g 5,3 g
2,67 g 0,22 g 0,45 g

A gluténmentes rumbaba tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes rumbaba recept

gluténmentes rumbaba

Kategória: , , , ,