Gluténmentes sajttal töltött hernyókifli
Iri mama gluténmentes pékségéből egy kiflirecept érkezett:
Olyan sós dologra gondoltam, ami sonkával, főtt tojással is finom lehet, de önállóan is tökéletes,akár egy pohár tejjel vagy kakaóval,de szendvicsnek is kiváló 🙂.
Hozzávalók (12 db gluténmentes kiflihez) :
A gluténmentes kovászhoz
- 50 g It’s us Kati’s low carb kovászos gluténmentes lisztkeverék
- 100 g langyos víz
Tésztához:
- 400 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 5 g só
- 50 g étolaj
- 220 g langyos tej (növényi eredetű alternatívával is jó)
- 100 g langyos víz
- 10 g vaj vagy margarin
- 3 g cukor
- 6 g gluténmentes porélesztő
- 6 g útifűmaghéj (psyllium rost)
- késhegynyi Xantán por (elhagyható, de akkor 10g útifűmaghéj legyen összesen benne)
Töltelék:
- 60 g natúr laktózmentes vajkrém (bármilyen jó hozzá)
- 100 g reszelt mozzarella sajt
Tetejére:
- 1 db felvert tojás + 2 evőkanál tej (elhagyható, helyette étolaj + növényi ital keveréke)
- ízlés szerint szezámmag
Sajttal töltött gluténmentes hernyó kifli elkészítése:
- Első lépés a “kovász “elkészítése, ami annyit tesz, hogy a It’s us Kati’s low carb kovászos lisztkeveréket elkeverem langyos vízzel és félreteszem. (ezt az ötletet Kaszper Judit adta, köszönöm 🙂)
- Ezután dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, élesztőt, xantánt úgy, hogy a hozzávalókat külön teszem, ne érintkeznek, majd ezután alaposan elkeverem.
- Beleöntöm a langyos tejet, étolajat, és a gluténmentes kovászt és a dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát. Úgy éreztem hogy kell még bele folyadék, így langyos vízzel hígítottam, dagasztottam.
- Nagyon jó tészta lett, végén puha vajjal jól átdolgoztam.
- Kelesztést úgy csináltam mint régen 🙂, egy akkora fedeles tálba jó meleg, nem forró! vizet teszek, amibe belefér a tésztás tál. Mind a kettő tálat lefedem, 25 percig így kelesztem.
- Ezután lisztezett gyúrólapon 12 részre osztom a tésztát, egyesével kinyújtom kB. 15 x 25 cm-es lappá. Egyik végén lekenem vajkrémmel, teszek rá reszelt mozzarella sajtot.
- Egyet ráfordítom, lenyomkodom, majd berácsozom a tésztát, és feltekerem, kifli alakúra formázom.
- Papírral borított tepsibe rendezem, 1 órán keresztül konyhapulton kelesztem. Ez lehet picivel több idő is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Ezután felvert tojás és tej keverékével lekenem, szezámmaggal leszórom. 180 °C fokos sütőben 15-20 percig sütöm. Rácson hűtöm.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: közepes
Ez a recept tojás mentesen, laktózmentesen, gluténmentes készíthető. Kitűnő a húsvéti ünnepi asztalra,
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. Sajttal töltött hernyókifliben |
Energia | 11621 kJ / 2767 kcal | 966 kJ / 230 kcal |
Zsír | 115,0 g | 9,6 g |
amelyből telített zsírsavak | 43,2 g | 3,6 g |
Szénhidrát | 354,9 g | 29,6 g |
amelyből cukrok | 33,0 g | 2,8 g |
Rost | 39,7 g | 3,3 g |
Fehérje | 59,2 g | 4,9 g |
Só | 12,74 g | 1,06 g |
A gluténmentes kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj gluténmentes péksütemények húsvéti receptek It's us gluténmentes termékek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék kifli lisztkeverék margarin mozarella sajt psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital Schär Mix B só szezámmag tej tojás tojásmentes vaj vajkrém víz xantán