Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sajttal töltött hernyókifli

gluténmentes hernyó kifli receptIri mama gluténmentes pékségéből egy kiflirecept  érkezett:

Olyan sós dologra gondoltam, ami sonkával, főtt tojással is finom lehet, de önállóan is tökéletes,akár egy pohár tejjel vagy kakaóval,de szendvicsnek is kiváló 🙂.

Hozzávalók (12 db gluténmentes kiflihez) :

A gluténmentes kovászhoz

Tésztához:

  • 400 g Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
  • 5 g só
  • 50 g étolaj
  • 220 g langyos tej (növényi eredetű alternatívával is jó)
  • 100 g langyos víz
  • 10 g vaj vagy margarin
  • 3 g cukor
  • 6 g gluténmentes porélesztő
  • 6 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • késhegynyi Xantán por (elhagyható, de akkor 10g útifűmaghéj legyen összesen benne)

Töltelék:

  • 60 g natúr laktózmentes vajkrém (bármilyen jó hozzá)
  • 100 g reszelt mozzarella sajt

Tetejére:

  • 1 db felvert tojás + 2 evőkanál tej (elhagyható, helyette étolaj + növényi ital keveréke)
  • ízlés szerint szezámmag

Sajttal töltött gluténmentes hernyó kifli elkészítése:

  • Első lépés a “kovász “elkészítése, ami annyit tesz, hogy a It’s us Kati’s low carb kovászos lisztkeveréket elkeverem langyos vízzel és félreteszem. (ezt az ötletet Kaszper Judit adta, köszönöm 🙂)
  • Ezután dagasztó tálba mérem a gluténmentes lisztet, sót, cukrot, útifűmaghéjat, élesztőt, xantánt úgy, hogy a hozzávalókat külön teszem, ne érintkeznek, majd ezután alaposan elkeverem.
  • Beleöntöm a langyos tejet, étolajat, és a gluténmentes kovászt és a dagasztó gép spiráljával összeállítom a tésztát. Úgy éreztem hogy kell még bele folyadék, így langyos vízzel hígítottam, dagasztottam.
  • Nagyon jó tészta lett, végén puha vajjal jól átdolgoztam.
  • Kelesztést úgy csináltam mint régen 🙂, egy akkora fedeles tálba jó meleg, nem forró! vizet teszek, amibe belefér a tésztás tál. Mind a kettő tálat lefedem, 25 percig így kelesztem.
  • Ezután lisztezett gyúrólapon 12 részre osztom a tésztát, egyesével kinyújtom kB. 15 x 25 cm-es lappá. Egyik végén lekenem vajkrémmel, teszek rá reszelt mozzarella sajtot.
    hernyó kifli gluténmentesen
  • Egyet ráfordítom, lenyomkodom, majd berácsozom a tésztát, és feltekerem, kifli alakúra formázom.
  • Papírral borított tepsibe rendezem, 1 órán keresztül konyhapulton kelesztem. Ez lehet picivel több idő is, attól függ milyen meleg van a lakásban.
  • Ezután felvert tojás és tej keverékével lekenem, szezámmaggal leszórom. 180 °C fokos sütőben 15-20 percig sütöm. Rácson hűtöm.

Jó étvágyat kívánok hozzá.

Elkészítési idő: 2 óra

Nehézségi szint: közepes

Ez a recept tojás mentesen, laktózmentesen, gluténmentes készíthető. Kitűnő a húsvéti ünnepi asztalra,

Tápanyagtartalom az egészben 1 db. Sajttal töltött hernyókifliben
Energia 11621 kJ / 2767 kcal 966 kJ / 230 kcal
Zsír 115,0 g 9,6 g
  amelyből telített zsírsavak 43,2 g 3,6 g
Szénhidrát 354,9 g 29,6 g
  amelyből cukrok 33,0 g 2,8 g
Rost 39,7 g 3,3 g
Fehérje 59,2 g 4,9 g
12,74 g 1,06 g

A gluténmentes kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes hernyókifli recept

gluténmentes hernyókifli recept

Kategória: , , , ,