Gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos torta
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos tortával bővült.
Megérkezett az igazi kánikula. Az a valódi, igazán konyhát elkerülő forróság. Ilyenkor nehéz magát rászánnia az embernek, hogy bekapcsolja a sütőt, és édességet készítsen. Viszont itt a megoldás: ez a sárgabarczselés, növényi joghurtos torta sütésmentes. Csak pár kavarás, forralás, és mehet az egész a hűtőszekrénybe, dermedni, hűlni. Amikor igazán lehűlt a torta, nagyon jól fog esni a délutáni kávé mellé.
Hozzávalók (16 szelet):
Tészta hozzávalói:
- 170 g gluténmentes zabpehely
- 85 g Ráma vegán margarin
- 1 dl növényi tej (most rizs)
- 3 evőkanál holland zsírszegény kakaópor
- 1 evőkanál negyedannyi édesítő
- egy csipet só
Sárgabarackzselé:
- 400 g magozatlan sárgabarack (jó érett legyen)
- 2 evőkanál negyedannyi édesítő
- 1 egész kezeletlen héjú citrom reszelt héja
- 1 egész kezeletlen héjú citrom frissen facsart leve
- 1,5 dl víz
- 15 g Lucullus Étkezési zselatinpor
- csipet só
Joghurtos réteg:
- 400 g Meggle Patissere Creme vegán növényi joghurt
- 400 g Alpro Vaníliás joghurt (növényi joghurt)
- 15 g Lucullus Étkezési zselatinpor
Dekoráció:
- 2-3 szem sárgabarack
- néhány mentalevél
A gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos torta elkészítése:
- A zabpelyhet főzzük meg a „tészta” hozzávalóival.
- A kész „tésztát” lapítsuk el a tésztaforma aljában, körülbelül egyforma vastagságúra.
- Tegyük is be a hűtőszekrénybe.
- Főzzük meg a sárgabarackzselét.
- A citrom héját, levét adjuk a sárgabarackhoz.
- Mehet bele a só és az édesítő is.
- A 1,5 dl vízhez adjuk hozzá a zselatin port, tegyük hűtőszekrénybe.
- Amikor már a barackok kellő nedvességet engedtek ki magukból, és kezd sűrűsödni a barack, öntsük bele a zselítinos vizet.
- Fogjuk a kézi botmixerünket, és egyenletessé turmixoljuk át a sárgabarackot.
- Vegyük le a tűzhelyről, pihentessük hűtsük. (ne a hűtőszekrénybe, hogy ne szilárduljon meg túlságosan hamar)
- Addig pár pillanat alatt elkészül a vaníliajoghurtos, tejszínes krémet.
- Mérjünk ki a növényi, vaníliás joghurtból 1,5 dl-t.
- Ehhez adjuk a zselatin port.
- Tegyük hűtőszekrénybe.
- Verjük fel a növényi tejszínt.
- Forraljunk egyet a maradék joghurton.
- Öntsük hozzá a zselatinos joghurtot.
- Fogjuk a kézi botmixerünket, és egyenletessé turmixoljuk át a joghurtot.
- Így a kis zselatinszemek nem fognak a kihülés során nagy szemcsékké összeállni.
- Óvatosan keverjük össze a felvert növényi tejszínhabbal.
- Most jöhet a torta összeállítása.
- A hűtőszekrényből kivett „tészta alapra” öntsük rá a fél adag joghurtos-tejszínes krémet.
- Tegyük vissza a hűtőszekrénybe, pihenni pár pillanatot.
- Közben figyeljünk arra, hogy a sárgabarckzselé ne dermedjen meg.
- Ha már a joghurtos-tejszínes réteg kissé összeállt, öntsük rá a barackzselét.
- Pár percre ismét tegyük hűtőszekrénybe.
- Végül, ha már picit összeállt a barackzselé, öntsük rá a maradék joghurtos-tejszínes krémet.
- Erre tegyük a dekorációnak szánt felcikkezett sárgabarackot, és a mentaleveleket.
- Hagyjuk teljesen megdermedni a tortánkat.
- Érdemes egy egész éjszakára a hűtőszekrényben hagyni.
- Szeletelve, jó hidegen tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra és a plusz pihentetési idő
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Sárgabarackos növényi joghurtos tortában |
Energia |
10843 kJ / 2588 kcal |
678 kJ / 162 kcal |
Zsír |
156,6 g |
9,8 g |
amelyből telített zsírsavak |
81,0 g |
5,1 g |
Szénhidrát |
193,0 g |
12,1 g |
amelyből cukrok |
86,9 g |
5,4 g |
Rost |
28,4 g |
1,8 g |
Fehérje |
83,0 g |
5,2 g |
Só |
4,28 g |
0,27 g |
A gluténmentes sárgabarackos növényi joghurtos torta tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom édes édesítőszer gluténmentes zabpehely gyors ivóvíz joghurt kakaópor margarin mentalevél növényi joghurtalternatíva reggeli sárgabarack só sütés nélkül torta uzsonna és tízórai zselatin