Gluténmentes serpenyős burgonya, Kolos módra
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes serpenyős burgonyával bővült.
Rengeteg zöldséget eszek, eszünk itthon. A serpenyős zöldségek kicsit lepirítva, kevés hússal, és még finomabb, ropogósra lepirított burgonyával az igazi. Ilyenkor télen kevesebb zöldség kapható a piacokon, boltokban, de ekkor is érdemes elkészítenünk ezt az ebédet. Bátran nyúljunk a kelbimbóhoz is.
Hozzávalók (6 főre):
- 400 g csirkecomb – filézett
- 80 g száraz kolbász
- 100 g gluténmentes gépsonka
- 2 evőkanál olíva olaj
- 400 g pucolt kelbimbó
- 2 db nagyobb sárgarépa (300 g)
- 1 cukkini (180 g)
- 1 db egész kaliforniai paprika
- 2 fej nagyobb lilahagyma
- 1 fej nagyobb vöröshagyma
- 2 teáskanál Mester Család fokhagymagranulátum
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint só
- 400 ml víz
Pirított burgonyához:
- 500 g pucolt burgonya
- 3 evőkanál olíva olaj
- 1,5 evőkanál burgonyakeményítő
- 1 evőkanál vegeta
- ízlés szerint frissen őrölt bors
A gluténmentes serpenyős burgonya elkészítése:
- A csirkecomb filéket csíkokra vágjuk fel.
- Olíva olajon pirítsuk át egy nagyobb serpenyőben, vagy wokban.
- Adjuk hozzá az apró kockákra vágott kolbászt is.
- Amikor kifehéredtek, öntsük fel 250 ml vízzel.
- Főzzük puhára.
- Amikor kész, szedjük ki egy tányérra a húsokat.
- Amíg a hús, kolbász sül-fő, pucoljuk meg, vágjuk fel a zöldségeket.
- A megpucolt kelbimbót vágjuk ketté, ha nagyoknak ítéljük.
- Pucoljuk meg a hagymákat is, vágjuk fel 8 részre.
- A répát pucoljuk meg, vágjuk fel egyforma hasábokra.
- Mossuk meg a paprikát, azt is hasonló nagyságúra vágjuk fel.
- A cukkínivel is hasonlóan járjunk el.
- Amikor a hús kész, és ki is szedtük a serpenyőből, öntsünk bele egy kevés olíva olajat.
- A zöldségeket pirítsuk át gyorsan, és nagy lángon gyorsan „főzzük” meg azokat a maradék vízzel (150 ml)
- Akkor lesz igazán finom, ha roppanós marad kissé a zöldség.
- Ízlés szerint borsozzuk a zöldségeket.
- Miközben párolódik a zöldség, a burgonyát süssük / pároljuk meg a mikrohullámú sütőben, maximális fokozaton.
- Nálam ez 10 perc volt, pont jó puhák lettek, de nem teljesen szétfőttek.
- Szedjük ki a közben elkészült zöldséget a húsok mellé.
- Ha kissé kihűlt a burgonya, vágjuk fel nagyobb cikkekre.
- A serpenyőbe öntsük az olajat.
- Szórjuk bele a burgonyát.
- Kezdjük pirítani az olajon.
- Szórjuk meg burgonyakeményítővel, borsozzuk, vegetázzuk.
- Amikor már szépen lepirultak, adjuk hozzá a kivett húst, zöldségeket és forgassuk át az egészet a forró serpenyőben.
- Tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A mediterrán gluténmentes serpenyős burgonya tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonya burgonyakeményítő csirkecomb cukkini főétel gyors ivóvíz kaliforniai paprika kelbimbó kolbász lila hagyma olívaolaj sárgarépa só sonka vöröshagyma