Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes slanci, Balkán sós stangli

stangli recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes slanci, Balkán sós stangli bővült.

Egy kifejezetten sós, balkáni finomságot készítettem. Leginkább a mi stanglinkra emlékeztet. Viszont, ebben a forró kánikulában a sós tésztaféle, nagyon jólesik az embernek. Este sütöttem meg, de még akkor ettünk is belőle egy rudat. Próbáljátok ki ti is.

Hozzávalók (5 db rúd):

  • 300 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
  • 200 g It’s us gluténmentes fehér kenyér lisztkeverék
  • 12 g só
  • 14 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
  • 480 ml víz
  • 22 g friss élesztő
  • csipet cukor

Tetejére:

  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 teáskanál só
  • 3 teáskanál It’s us Naturbit rizsliszt
  • 4 teáskanál víz

A gluténmentes slanci, Balkán sós stangli elkészítése:

  • 100 ml langyos vízben csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt.
  • Amíg az élesztő ébredezik, mérjük ki a száraz összetevőket.
  • Amikor élesztő felfutott, adjuk a száraz összetevőkhöz.
  • Öntsük rá a maradék langyos vizet.
  • Kezdjük el alaposan dagasztani.
  • Amikor már kezd össze állni a tészta, adjuk hozzá az étolajat.
  • Rugalmas tésztát kell kapnunk.
  • A tésztát 5 egyenlő részre szedjük szét.
  • Egyenként lapítsuk ki (esetleg vékony étolajos rétegű asztalon) és tekerjük fel.
  • Hengergessük el, egyenletes eloszlásúra.
  • Ugyan így járjunk el a maradék 4 tésztagombóccal is.
  • Letakarva, huzatmentes helyen kelesszük a tésztát duplájára, kb. 30 perc alatt.
  • Tegyünk egy kis fém lábasba 2 dl vizet, és melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
  • Amikor megkelt a tészta, vékonyan kenjük le étolajjal.
  • Tegyük be a 200 °C fokos sütőbe, süssük kb. 15 percen át.
  • Addig keverjük el a sós, lisztes mázat.
  • A máz sűrű, de folyékony állagú legyen.
  • 15 perc elteltével óvatosan húzzuk ki a slancikat, és locsoljuk le a sós mázzal.
  • Tegyük még vissza 15 percre sülni.
  • A sós lisztes máz kissé kemény lesz, de nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 1 óra

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes slanci, Balkán sós stangli tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes stangli recept

gluténmentes slanci, Balkán sós stangli

Kategória: , , , ,