Gluténmentes slanci, Balkán sós stangli
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes slanci, Balkán sós stangli bővült.
Egy kifejezetten sós, balkáni finomságot készítettem. Leginkább a mi stanglinkra emlékeztet. Viszont, ebben a forró kánikulában a sós tésztaféle, nagyon jólesik az embernek. Este sütöttem meg, de még akkor ettünk is belőle egy rudat. Próbáljátok ki ti is.
Hozzávalók (5 db rúd):
- 300 g It’s us Mikló’s univerzális lisztkeverék
- 200 g It’s us gluténmentes fehér kenyér lisztkeverék
- 12 g só
- 14 g It’s us Naturbit útifűmaghéj őrlemény
- 480 ml víz
- 22 g friss élesztő
- csipet cukor
Tetejére:
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál só
- 3 teáskanál It’s us Naturbit rizsliszt
- 4 teáskanál víz
A gluténmentes slanci, Balkán sós stangli elkészítése:
- 100 ml langyos vízben csipet cukorral futtassuk fel az élesztőt.
- Amíg az élesztő ébredezik, mérjük ki a száraz összetevőket.
- Amikor élesztő felfutott, adjuk a száraz összetevőkhöz.
- Öntsük rá a maradék langyos vizet.
- Kezdjük el alaposan dagasztani.
- Amikor már kezd össze állni a tészta, adjuk hozzá az étolajat.
- Rugalmas tésztát kell kapnunk.
- A tésztát 5 egyenlő részre szedjük szét.
- Egyenként lapítsuk ki (esetleg vékony étolajos rétegű asztalon) és tekerjük fel.
- Hengergessük el, egyenletes eloszlásúra.
- Ugyan így járjunk el a maradék 4 tésztagombóccal is.
- Letakarva, huzatmentes helyen kelesszük a tésztát duplájára, kb. 30 perc alatt.
- Tegyünk egy kis fém lábasba 2 dl vizet, és melegítsük elő a sütőt 200 °C fokra.
- Amikor megkelt a tészta, vékonyan kenjük le étolajjal.
- Tegyük be a 200 °C fokos sütőbe, süssük kb. 15 percen át.
- Addig keverjük el a sós, lisztes mázat.
- A máz sűrű, de folyékony állagú legyen.
- 15 perc elteltével óvatosan húzzuk ki a slancikat, és locsoljuk le a sós mázzal.
- Tegyük még vissza 15 percre sülni.
- A sós lisztes máz kissé kemény lesz, de nagyon finom.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes slanci, Balkán sós stangli tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gyors Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ivóvíz kifli psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsliszt só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai