Somlói galuska – gluténmentes, tejmentes változatban
A somlói galuska a magyar cukrászat egyik legismertebb remeke. A legnépszerűbb édességek egyike, amely nem is hiányozhat egyetlen étlapról sem. Sajnos a legritkább esetben találunk gluténmentes somlói galuskát éttermekben, de otthon bármikor elkészíthetjük!
Tészta
- 6 db közepes méretű (M-es) tojás
- 8 dkg Mester Család gluténmentes süteményliszt
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 evőkanál édesítő (* 1:4)
- 1,5 dkg darált dió
- 4 g gluténmentes sütőpor
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Krém
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3,5 dl Alpro Kókuszos – Mandulás Ital
- 1 evőkanál margarin
- 1 dl Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
- Ízlés szerint édesítő
Csokis krém
- 3,5 dl Alpro Kókuszos – Mandulás Ital
- 1 csomag csokoládés pudingpor
- 1 evőkanál margarin
- 1 dl Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
- Ízlés szerint édesítő
- 1-2 evőkanál rumaroma némi vízzel felhígítva
- 1 – 2 evőkanál durvára darált dió
Tetejére
- 5 dkg Mester diabetikus étbevonó
Csokiöntethez
- 5 dkg Mester diabetikus étbevonó
- 0,5 dl Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú habtejszín alternatíva)
Elkészítés:
- A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, a többi alapanyagot kikeverjük, majd hozzáforgatjuk a habot. 180 °C fokon kb. 20 perc alatt megsütjük légkeverésen (tűpróbáig!).
- Vaníliás krém: a kókuszos – mandulás itallal főzzük meg a pudingport, majd keverjük bele a margarint, végül a tejszín alternatívát.
- Ugyanígy járunk el a csokissal.
- Majd ha kihűlt a piskóta, felszeleteljük csíkokra.
- Egy tál aljára tesszük, és meglocsoljuk a vizes rumaromával, megszórjuk dióval és ráteszünk a csokis krémből, majd piskóta, rum, darált dió és vaníliás krém, egészen addig, amíg el nem fogy.
- Végül csokiöntettel zárjuk, dióval díszítjük, és hagyjuk, hogy összeálljon!
A gluténmentes somlói galuska receptünk elkészítése során növényi tejtermék alternatívákat használtunk, így tejmentes, laktózmentes. Tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén is bátran beépíthető a gluténmentes étrendbe.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc, plusz pihentetés hogy összeálljon
| Tápanyagtartalom | az egészben | 6 személyre 1 adagban
(kb. 240 – 250 g) |
8 személyre 1 adagban
(kb. 190 – 200 g) |
| Energia | 2897,9 kcal / 12084,2 kJ | 483,0 kcal / 2014,0 kJ | 362,2 kcal / 1510,5 kJ |
| Fehérje | 49,2 g | 8,2 g | 6,2 g |
| Zsír | 175,2 g | 29,2 g | 21,9 g |
| amelyből telített zsírsavak | 99,2 g | 16,5 g | 12,4 g |
| Szénhidrát | 260,2 g | 43,5 g | 32,5 g |
| amelyből cukrok | 69,3 g | 11,6 g | 8,7 g |
| Rost | 5,2 g | 1,0 g | 0,7 g |
A gluténmentes somlói galuska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- gluténmentes somlói galuska
- gluténmentes somlói galuska
- Recept címke: alpro csokoládé puding dió édesítőszer étbevonó glutén és tejmentes kókuszital lisztkeverék mandulaital margarin Meggle Mester Család gluténmentes süteményliszt Mester lisztkeverékek növényi habtejszín alternatíva rumaroma sütőpor tojás vanília aroma vanília puding













Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

