Stíriai metélt – klasszikusok gluténmentesen
A stíriai metélt egy igazi klasszikus recept. Miért ne készíthetnénk el gluténmentes változatban? Fogyaszthatjuk egy könnyű leves után második fogásként melegen is, de másnap is nagyon finom hidegen reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára is.
Hozzávalók: 9 szelet (10 dkg / 1 db.)
- 1 csomag (20 dkg) Mimen * csicseri széles metélt
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 25 dkg ** túró
- 1,2 dl ** tejszín
- 2 evőkanál édesítőszer (*** 1:4)
- 1 db. barack (kb. 15 dkg) a tetejére
*** 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- A tésztát kifőzzük, majd lecsöpögtetjük.
- A tojást, túrót, tejszínt összeturmixoljuk, majd édesítjük.
- Összekeverjük a kifőtt tésztával.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és rátesszük a tetejére a megmosott és cikkekre vágott barackot.
- 180 °C fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
TIPPEK:
* Készíthetünk saját csicseri száraztésztát magink is. Recept ITT.
** Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket!
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: 60 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag esetén 1 szeletben (kb. 10 dkg) |
Energia | 1714 kcal / 7164 kJ | 191 kcal / 796 kJ |
Fehérje | 77,0 g | 8,6 g |
Zsír | 79,4 g | 8,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 42,9 g | 4,8 g |
Szénhidrát | 160,9 g | 17,9 g |
amelyből cukrok | 28,1 g | 3,1 g |
Rost | 17,1 g | 1,9 g |
A gluténmentes stíriai metélt recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csicseriborsótészta édesítőszer Mimen reggeli sárgabarack tejszín tojás túró uzsonna és tízórai