Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Stíriai metélt – klasszikusok gluténmentesen

A stíriai metélt egy igazi klasszikus recept. Miért ne készíthetnénk el gluténmentes változatban? Fogyaszthatjuk egy könnyű leves után második fogásként melegen is, de másnap is nagyon finom hidegen reggelire, tízóraira vagy akár uzsonnára is.

gluténmentes stíriai metélt recept | gluténmentes süteményekHozzávalók: 9 szelet (10 dkg / 1 db.)

  • 1 csomag (20 dkg) Mimen * csicseri széles metélt
  • 4 db közepes méretű (M-es) tojás
  • 25 dkg ** túró
  • 1,2 dl ** tejszín
  • 2 evőkanál édesítőszer (*** 1:4)
  • 1 db. barack (kb. 15 dkg) a tetejére

*** 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.

Elkészítés:

  • A tésztát kifőzzük, majd lecsöpögtetjük.
  • A tojást, túrót, tejszínt összeturmixoljuk, majd édesítjük.
  • Összekeverjük a kifőtt tésztával.
  • Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és rátesszük a tetejére a megmosott és cikkekre vágott barackot.
  • 180 °C fokon kb. 30-40 perc alatt megsütjük.

TIPPEK:

* Készíthetünk saját csicseri száraztésztát magink is. Recept ITT.
gluténmentes tészta recept
** Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket!

Nehézségi szint: könnyű

Elkészítési idő: 60 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag esetén 1 szeletben
(kb. 10 dkg)
Energia 1714 kcal / 7164 kJ 191 kcal / 796 kJ
Fehérje 77,0 g 8,6 g
Zsír 79,4 g 8,8 g
  amelyből telített zsírsavak 42,9 g 4,8 g
Szénhidrát 160,9 g 17,9 g
  amelyből cukrok 28,1 g 3,1 g
Rost 17,1 g 1,9 g

A gluténmentes stíriai metélt recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes stíriai metélt recept | gluténmentes receptek

gluténmentes stíriai metélt recept

Kategória: , , , ,