Gluténmentes sült, rakott karfiol, csőben sülve
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sült, rakott karfiollal bővült.
Amikor már unjuk a húst, legtöbbször karfiolt készítek, húshelyettesítőként. Be kell valljam, sokszor jobban is esik, mint a hús. A vegán tejfölhelyettesítő, növényi sajtpótló és a paradicsom a tetején… leírhatatlanul finom. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Hozzávalók (8 főre):
Karfiol főzéséhez:
- 2,5 kg karfiol
- 2 teáskanál só
- víz, annyi, hogy ellepje a karfiolt
Sütéshez:
- 2 egész tojás
- 150 g növényi tejfölalternatíva
- 150 g növényi sajtalternatíva
- 1 teáskanál só
- 3 teáskanál szárított petrezselyem
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- 3 db paradicsom (kb. 200 g)
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
A gluténmentes sült, rakott karfiol, csőben sülve elkészítése:
- Tegyük oda főni a karfiolt.
- Annyi vízzel öntsünk fel egy nagyobb lábast, amennyiben elfér a karfiol.
- Adjunk sót a vízhez.
- Addig főzzük a zöldséget, amíg kissé meg nem puhul, de ne legyen az egész fej puha, inkább kissé roppanós.
- Vegyük ki a vízből a karfiolt, addig elkészítjük a karfiol tetejére valót.
- Reszeljük a növényi sajtalternatívát.
- Abból 100 g keverjünk el a két tojással, a fűszerekkel.
- Melegítsük elő a sütőt, 180 °C fokra.
- Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- Öntsük rá a napraforgó étolajat, és egyenletesen kenjük is el.
- Egyforma vastagságúra szeleteljük fel a karfiolt.
- Tegyük a napraforgó olajos tepsire.
- Sózzuk meg a szeleteket.
- Kenjük el egyenletesen a karfiolok tetején a növényi tejföl-sajt-és tojás keverékét.
- Mindegyikre szórjunk még egy adag növényi sajthelyettesítőt.
- A tetejükre pedig karikázzunk paradicsomot.
- Toljuk be az előmelegített tepsibe, és kb. 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
- Kissé langyosan a legfinomabb!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb. 1 óra
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 adag gluténmentes sült, rakott karfiolban |
Energia |
6754 kJ / 1612 kcal |
845 kJ / 202 kcal |
Zsír |
97,6 g |
12,2 g |
amelyből telített zsírsavak |
67,0 g |
8,4 g |
Szénhidrát |
111,7 g |
14,0 g |
amelyből cukrok |
47,9 g |
6,0 g |
Rost |
53,4 g |
6,7 g |
Fehérje |
60,1 g |
7,5 g |
Só |
8,65 g |
1,08 g |
A gluténmentes sült, rakott karfiol tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors étolaj főétel glutén és tejmentes gluténmentes egytálétel gyors ivóvíz karfiol növényi sajt-alternatíva paradicsom petrezselyem rizsital só tojás