Gluténmentes sült túrógombóc
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes sült túrógombóc bővült.
Gondoltam egyet, és nem morzsában forgattam meg a túrógombócokat, hanem egy vajazott tálba tettem, meglocsoltam jó gazdagon tejföllel és megsütöttem. Mit mondjak, nem lett rossz.
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 100 g rizsdara
- 50-60 g rizsliszt
- 3 db M-es tojás
- 10 g psylium rost útifűmaghéj
- csipet só
- 10 g vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 g cukor
- 30 g mazsola
Tetejére:
- 450 g tejföl (1 nagy doboz)
- 20 g cukor
- 10 g vaj
Edény kenéshez:
- 10 g vaj
A gluténmentes sült túrógombóc elkészítése:
- Tálban villával összetöröm a túrót,beleteszem a tojásokat, elkeverem.
- Ezután minden hozzávalóval, összekeverem.
- Egy nagy méretű sütő edényt kikenem vajjal.
- Vizes kézzel egyforma gombócokat gömbölyítek, bele sorakoztatom az edénybe.
- Tejfölt cukorral elkeverem, tetejére csorgatom.
- Pici vaj darabokat teszek még rá.
- Lehet édesebben aki szereti.
- 170 °C fokos sütőben 30-40 percig aranyszínűre sütöm.
- Nagyon finom, ez biztos sikerül mindenkinek elkészíteni, nem esik szét a gombóc.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. gombócban, feltéttel |
1 adag (2 db.) gombócban, feltéttel |
Energia | 11710 kJ / 2790 kcal | 651 kJ / 155 kcal | 1301 kJ / 310 kcal |
Zsír | 157,1 g | 8,7 g | 17,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 99,5 g | 5,5 g | 11,1 g |
Szénhidrát | 223,0 g | 12,4 g | 24,8 g |
amelyből cukrok | 100,4 g | 5,6 g | 11,2 g |
Rost | 10,2 g | 0,6 g | 1,1 g |
Fehérje | 101,2 g | 5,6 g | 11,2 g |
Só | 2,97 g | 0,17 g | 0,33 g |
A gluténmentes sült túrógombóc tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes főétel gyors mazsola psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsdara só tejföl tojás túró túrógombóc túrós gluténmentes sütemények vaj vaníliás cukor