Citromos mézes madelein – francia különlegesség
Franciák közkedvelt aprósüteménye, amit legtöbbször a délutáni tea, kávé mellé szoktak elfogyasztani. Könnyű süteményt ezúttal elkészítettük gluténmentes változatban is, hogy a borongós őszi délutánokban is legyen valami kellemes dolog.
- 60 g kukoricaliszt
- 20 g cirokliszt
- fél teáskanál gluténmentes sütőpor
- 40 g darált mandula (héj nélküli)
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 75 g * vaj
- 80 g méz
- 1 citrom reszelt héja és fél leve
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra.
- A liszteket keverjük össze a sütőporral és a darált mandulával.
- (Ha nem kapunk darált mandulát, vagy hámozott mandulát, akkor a mandula héját könnyen eltávolíthatjuk úgy, hogy forrásban lévő vízbe helyezzük a mandulaszemeket, majd ezután leszűrjük, ujjaink összecsippentésével levesszük róla a megpuhult héjat, alaposan megszárítjuk, majd így daráljuk le.)
- A tojásokat üssük fel, habosítsuk fel, majd adjuk hozzá az olvasztott (de már kihűlt) vajat és a mézet, ízesítsük citromlével, és reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a liszteket, keverjük simára és adagoljuk a formába.
- Az a legjobb, ha szilikon formába tesszük, sokkal szebb lesz a végeredmény! Ha nincs madelein formánk, készíthetjük mini muffinformában is!
- 7-10 perc alatt süssük készre. Fontos hogy ne süssük túl, ne hagyjuk hogy nagyon megbarnuljon a tészta, különben túlságosan ki fog száradni.
- Tegyük sütőrácsra kihűlni, majd kínáljuk a délutáni tea mellé!
Tipp:
- Tehetünk bele reszelt narancshéjat, étcsokoládédarabokat vagy akár készíthetjük kevés kakaóporral is!
- Laktózérzékenyek használjanak laktózmentes vajat!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban:
Energia | 87,1 kcal/364,2 kJ |
Fehérje | 2 g |
Zsír | 5,4 g |
Szénhidrát | 7 g |
Élelmi rost | 0,2 g |
A gluténmentes sütemény receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt cirokliszt citrom kukoricaliszt mandula méz muffin receptek sütőpor tojás vaj