Gluténmentes sütőporral készült fánk
Iri mama receptválogatásunk egy gluténmentes sütőporral készült fánkkal bővült.
Ma fánkot sütöttem, narancs reszelt héjával ízesítettem. Mivel sokan nem fogyaszthattok élesztőt, sütőporral készítettem. Nincs kelesztés, így gyorsan elkészíthető, és nagyon finom.
Hozzávalók (20 db):
- 300g Schar mix it univerzális liszt keverék
- Csipet só
- 15g cukor
- 5g útifűmaghéj
- 4g sütőpor
- 1db narancs reszelt héja
- 1db M-es méretű tojás 50g margarin (Rama)
- 220g langyos laktózmentes tej vagy növényi ital
Sütésehez:
- olaj
Tetejére:
- Ízlés szerint porcukor, lekvár, csoki öntet, friss gyümölcs
A gluténmentes sütőporral készült fánk elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót tálba mérek, alaposan elkeverem.
- Itt adom hozzá a narancs reszelt héját, legközelebb levét is.
- Puha margarinnal, langyos tejjel jól kidolgozom.
- Jó lágy tésztát készítek, de formálhatónak kell lennie.
- Enyhén lisztezett gyúrólapon, két ujjnyi vastagra nyújtom.
- Közben serpenyőben olajat melegítek.
- Virág mintás szaggatóval kiszúrom.
- Azon nyomban közepes hőmérsékleten arany színűre sütöm.
- Ha forró az olaj, hírtelen sül, meg ég, belül nyers marad!
- Többször megfordítom míg szép egyenletesre sül.
- Porcukorral díszítem, közepébe lekvárt teszek.
- Van olyan finom mint az élesztős.
- Nem szívja magába az olajat.
Jó étvágyat kívánok.
Elkészítési idő: 35-40 perc
Nehézségi szint: kezdő
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes sütőporral készült fánk tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor narancs olaj psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix it só sütőpor tej tojás