Gluténmentes sütőtökös diós palacsinta, sós karamell öntettel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes sütőtökös diós palacsinta, sós karamell öntettel bővült.
Sütőtök, mindenhol, mindig és mindenféle formában felhasználva. Most palacsinta tésztába tettem bele, úgy sütöttem meg pici sütőben. Így készültek belőle palacsinta tornyok, lekvárral, diós réteggel megszórva. Ezt az édes ízt nagyon jól ellensúlyozza a sós karamell a palacsinta tornyok tetején.
Hozzávalók (16 kisebb, de vastagabb palacsinta):
- 170 g Mester Család palacsintapor
- 50 g reszelt, párolt sütőtök
- 1 db egész tojás
- csipet őrölt fahéj
- 4,5 dl buborékos víz
Sütéshez:
- 1-2 evőkanál napraforgó étolaj
Töltelék:
- 4 evőkanál sárgabarack lekvár
- 60 g dió
- 50 g cukor
- fél bio narancs reszelt héja
Sós karamell öntet:
- 165 g cukor
- 50 g növényi vajhelyettesítő (szobahőmérsékletű)
- 210 ml növényi tejszín (szobahőmérsékletű)
- 1 teáskanál só
A gluténmentes sütőtökös diós palacsinta, sós karamell öntettel elkészítése:
- A reszelt sütőtökhöz szórjuk a csipetnyi őrölt fahájat.
- Tegyük mikrohullámú sütőbe, maximális fokozaton pároljuk meg 4 perc alatt.
- Egy tálba szórjuk bele a lisztet.
- Üssük hozzá a tojást.
- Öntsük bele a buborékos vizet.
- Adjuk hozzá a párolt sütőtököt.
- Keverjük össze az egészet.
- Süssük készre pár perc alatt a kisebb, vastagabb palacsintákat.
- Amíg sül a palacsinta, daráljuk le a diót a cukorral.
- Reszeljük hozzá a narancshéjat.
- Keverjük el.
- Készítsük el a karamell mártást is.
- Vigyázzunk, mert balesetveszélyes lehet!
- A cukrot egy nagyobb lábasba szórjuk bele.
- A serpenyő legyen inkább magasabb.
- Alacsony lángon olvasszuk meg, kavargatás nélkül.
- Amikor felolvadt a cukor, adjuk hozzá a vajhelyettesítőt.
- Amikor elolvadt a vajhelyettesítő is, öntsük hozzá szobahőmérsékletű tejszínhelyettesítőt.
- Adjuk hozzá a sót, és egyet forraljunk rajta.
- Tegyük hűtőszekrénybe azonnal dermedni.
- Állítsuk össze a tornyokat.
- Egy palacsintát kenjünk meg vékonyan lekvárral.
- Szórjuk meg diós cukorral.
- Ugyan ezt végezzük el kétszer.
- Tetejét is kenjünk le és szórjuk meg dióval.
- Csurgassunk rá sós karamell öntetettel.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes sütőtökös diós palacsinta, sós karamell öntettel tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor dió édes étolaj fahéj margarin Mester Család gluténmentes palacsintapor narancs növényi habtejszín alternatíva sárgabarack lekvár só sütőtök szódavíz tojás