Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Gluténmentes sütőtökös-magyaros langalló

langalló recept gluténmentesenKolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes cukkinis-burgonyás gofri bővült.

Sütőtököt már lehet vásárolni a boltokban, piacokon. Ez is bizonyítja, hogy végérvényesen itt az ősz. Most lereszeltem egy adagot, kifacsartam a levét, amit felhasználtam máshová. A lereszelt tököt pedig beletettem a tésztába. Egyszerűen leírhatatlanul finom ízekkel bombázza az ízlelőbimbókat.

Hozzávalók(6 adag):

Tésztához:

  • 180 g reszelt sütőtök
  • 350 g It’s us Miklos univerzális gluténmentes liszt
  • 12 g só
  • 12 g It’s us útifűmaghéj őrlemény
  • 370 ml víz
  • 20 g friss élesztő
  • csipet cukor
  • 3 evőkanál napraforgó étolaj

Tetejére:

  • 300 g növényi tejfölalternatíva
  • 2 teáskanál fokhagyma granulátum
  • 25 g füstölt szalonna
  • 50 g kolbász
  • 1 nagyobb fej lilahagyma
  • 100 g kápia paprika

A gluténmentes sütőtökös-magyaros langalló elkészítése:

  • 150 ml langyos vízhez adjuk a csipet cukrot.
  • Ehhez morzsoljuk bele a friss élesztőt.
  • Tegyük félre, amíg életre kelnek a gombák.
  • Addig a lereszelt sütőtök levét nyomjuk ki.
  • Mérjük ki a maradék folyadékot egy tálba.
  • Adjuk hozzá az útifűmaghéjat, sót.
  • Keverjük el.
  • Mehet bele a liszt és a kifacsart sütőtök.
  • Ekkora már egészen biztosan felfutott az élesztő.
  • Ezt is öntsük a többi összetevőhöz.
  • Egy gumikesztyű segítségével kezdjük el dagasztani.
  • Amikor már kezd összeállni, csurgassuk hozzá az olajat.
  • Dagasszuk még egy picit tovább.
  • Letakarva kelesszük meg a tésztát.
  • Addig vágjuk fel a tetejére való hozzávalókat.
  • A növényi tejfölhelyettesítőt keverjük össze a fokhagyma granulátummal.
  • Egy nagy gáztepsibe tegyünk sütőpapírt.
  • A kb. 20 perc alatt megkelt tésztát egyengessük el a tepsiben.
  • Kenjük rá a „tejfölös” alapot.
  • Pakoljuk meg a tetejét paprikával, aprított szalonnával, kolbásszal és a hagymával.
  • Takarjuk le, hogy ismét tudjon egyet kelni a tészta.
  • Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra.
  • Ha felmelegedett a sütő, helyezzük bele a tésztánkat.
  • Kb. 25 perc alatt készre lehet sütni.
  • Még langyosan a legfinomabb elfogyasztani.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: kb. 1 óra sütéssel

(recept tápértékszámítása folyamatban)

A gluténmentes cukkinis-burgonyás gofri tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes langalló recept

gluténmentes langalló recept

Kategória: , , ,