Szilvás gombóc gluténmentes változatban
Mire gondolsz először, ha azt hallod, hogy szilva? Szilvabefőtt, szilvalekvár vagy szilvás gombóc? Ha sok a szilva használjuk ki és készítsünk gluténmentes szilvás gombócot!
- 50 dkg főtt áttört burgonya (tisztítás nélkül: kb. 70 dkg)
- csipet só
- 1 kávéskanál édesítő (* 1:4)
- 2 db kis méretű tojás (S-es)
- 12 dkg Schär Farina gluténmentes lisztkeverék
- 3-4 db szilva – fahéjjal és édesítővel összekeverve
- 7 dkg pirított gluténmentes zsemlemorzsa
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg.
Elkészítés:
- A burgonyát a sóval, édesítővel és tojással kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet és alaposan összedolgozzuk.
- Vizet teszünk fel forralni.
- A masszából kiszedünk egy adagot, kezünkkel lelapítjuk, beletesszük a fél szilvát, és gombóccá formázzuk.
- Ha forr a víz, akkor beledobjuk, és addig főzzük, míg a víz felszínére jönnek.
- Pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: 60 perc
TIPP: a burgonya tisztítási vesztesége (kézi hámozás) kb. 20 – 30 %
Tápanyagtartalom | az egészben | 7 db. esetén 1 gombócban |
Energia | 1340 kcal / 5588 kJ | 192 kcal / 800 kJ |
Fehérje | 34,8 g | 5,0 g |
Zsír | 15,5 g | 2,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 4,3 g | 0,6 g |
Szénhidrát | 257,5 g | 36,8 g |
amelyből cukrok | 19,7 g | 2,8 g |
Rost | 24,5 g | 3,5 g |
- Recept címke: burgonya édesítőszer glutén és tejmentes gluténmentes zsemlemorzsa gombóc lisztkeverék Schär Farina só szilva tojás